URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Decembrie 2022, 12:53

„D’ale porcului”, la Oradea: Două zile de festin cu preparate tradiționale și muzică populară, la ERA Park (FOTO/VIDEO)

A noua ediție a festivalului gastronomic „D’ale porcului”, un eveniment menit să adune bihoreni din cât mai multe localități pentru o demonstrație de preparate specifice zonei, a început, sâmbătă dimineață, în parcarea centrului comercial ERA Park, acolo unde 14 echipe ale tot atâtor comune și orașe din Bihor pregătesc mâncăruri tradiționale din carne de porc.

Juriu cu ștaif

La ora 6.30 dimineața, echipele localităților au primit de la organizatori materia primă, carcase de porc din care trebuie să gătească bucate specifice localităților din care provin, cu ingredientele pe care numai ei le știu.

La ora 10, a deschiderii oficiale a evenimentului, la fiecare stand, bucătarii și ajutoarele lor pregăteau de zor cârnați, caltaboși, toroș și alte preparate cu care speră să impresioneze juriul. Din juriu fac parte bucătari renumiți ai țării, inclusiv Cerasela Lungu, șefa bucătăriei de la Casa Boierului din Deal, un restaurant renumit din Buzău și singurul din România care anul acesta a participat la Campionatul Mondial de Gastronomie, de unde s-a întors cu 11 medalii de bronz și două de argint.

Pe lângă competiția gastronomică, cele 14 comune și orașe bihorene se întrec în pălinca locală, pe care juriul a degustat-o de bună dimineață, și, ca să își atragă vizitatori la standuri, au expus preparate locale aduse de acasă: jumări, slănină, brânzeturi, murături, gemuri, vin ori țuică.

Vizitatorii pot degusta din acestea dacă își cumpără tichete anume pregătite de organizatori. Numărul de tichete adunate de fiecare comună de la vizitatori va aduce premiul de popularitate echipei care va demonstra că a strâns cei mai mulți „clienți”.

În premieră, concurs pentru „masterchefi”

„Azi avem concursuri între comune, îi așteptăm pe toți bihorenii să guste un pic de tradiție. Mâine avem echipele de profesioniști, îi invităm iar să vină să vadă ce se poate face dintr-o rețetă tradițională într-o zonă puțin mai pretențioasă”, a explicat pentru BIHOREANUL organizatorul festivalului, Nicu Pop.

În premieră, a doua zi a festivalului „D’ale porcului” va avea pe agendă o întrecere între cinci echipe conduse de bucătari profesioniști din Bihor, dar nu numai, care vor primi la rândul lor câte o carcasă de porc și vor trebui să prepare mâncăruri tradiționale, însă într-o manieră originală.

Printre concurenții de duminică se numără și un grup de elevi ai Colegiului Tehnic Mihai Viteazul, care vor face echipă cu doi elvețieni din zona industriei ospitalității, și vor demonstra ce abilități culinare au.

Ambele zile ale festivalului cuprind și concerte de muzică populară, invitați speciali fiind Văru’ Săndel, un artist care participă la „D’ale porcului” încă de la prima ediție, și Tinu Vereșezan, care va urca pe scenă duminică.

Imnul festivalului

O surpriză pentru public va fi și faptul că festivalul are, de acum, propriul imn, compus și cântat de Văru’ Săndel. Cei care au participat sâmbătă dimineață la deschiderea oficială a evenimentului au avut ocazia să-l asculte în premieră, iar mulți s-au arătat încântați de ce au auzit.

La deschiderea oficială a festivalului, atât prefectul Bihorului, Dumitru Țiplea, cât și membrii juriului au lăudat evenimentul și faptul că bihorenii își păstrează și promovează obiceiurile gastronomice.

De asemenea, un invitat din județul Timiș a spus că își dorește ca acest festival să aibă o ediție și în Banat, ceea ce, a precizat Nicu Pop, ar putea deveni realitate în viitor.


Programul festivalului:

SÂMBĂTĂ – 3 decembrie

08.00-18.30 Târg de produse tradiţionale

08.00-08.30 Degustare pălincă - CONCURS

10.00-10.30 Deschidere festivă

10.30-10.40 LANSARE IMN (Văru’ Săndel & Echipa D’ALE PORCULUI)

10.40-11.30 Demonstraţie-record STAR STONE

11.30-12.30 Degustare toroş – CONCURS

12.30-13.30 Degustare cârnaţi şi caltaboşi – CONCURS

13.30-14.30 Degustare preparate speciale – CONCURS

14.30-16.00 Demonstraţii de artă culinară – PREZENTARE

- chef Ciprian NICOLESCU (Comtim)
- chef Mircea GROZA (Poveştile socăciţei)
- chef Nina RUS (Dezlegare la peşte)

15.00-16.00 SPECTACOL DE DANS ŞI MUZICĂ: ASOCIAŢIA "FOLCLOR FĂRĂ FRONTIERE"

16.00-18.00 SPECTACOL DE DANS: Darius MABDA - CÂŞTIGĂTORUL "ROMÂNII AU TALENT" 2022; RECITAL: VĂRU’ SĂNDEL

18.00-18.30 Festivitate de premiere

DUMINICĂ – 4 decembrie

08.00-18.30 Târg de produse tradiţionale

08.00-08.30 Degustare ţuică/ pălincă - CONCURS

12.30-13.30 Degustare cârnaţi şi caltaboşi – CONCURS

13.30-14.30 Degustare preparate specifice/ speciale – CONCURS

14.30-15.00 Demonstraţii de artă culinară – PREZENTARE

15.00-16.00 RECITAL: NATY LOVES MONDAY

16.00-18.00 RECITAL: Ansamblul folcoric "Nuntaşii Bihorului", Orchestra "Rapsodia Bihoreană" (dirijor prof. Liviu BUŢIU), Grupul vocal "Lioara", Teodora ŞANDRU, Florica RUJA, Ioana URS, Cornel BORZA - TINU VEREŞEZAN

18.00-18.30 Festivitate de premiere

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON