URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 05 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
03 Decembrie 2022, 12:53

„D’ale porcului”, la Oradea: Două zile de festin cu preparate tradiționale și muzică populară, la ERA Park (FOTO/VIDEO)

A noua ediție a festivalului gastronomic „D’ale porcului”, un eveniment menit să adune bihoreni din cât mai multe localități pentru o demonstrație de preparate specifice zonei, a început, sâmbătă dimineață, în parcarea centrului comercial ERA Park, acolo unde 14 echipe ale tot atâtor comune și orașe din Bihor pregătesc mâncăruri tradiționale din carne de porc.

Juriu cu ștaif

La ora 6.30 dimineața, echipele localităților au primit de la organizatori materia primă, carcase de porc din care trebuie să gătească bucate specifice localităților din care provin, cu ingredientele pe care numai ei le știu.

La ora 10, a deschiderii oficiale a evenimentului, la fiecare stand, bucătarii și ajutoarele lor pregăteau de zor cârnați, caltaboși, toroș și alte preparate cu care speră să impresioneze juriul. Din juriu fac parte bucătari renumiți ai țării, inclusiv Cerasela Lungu, șefa bucătăriei de la Casa Boierului din Deal, un restaurant renumit din Buzău și singurul din România care anul acesta a participat la Campionatul Mondial de Gastronomie, de unde s-a întors cu 11 medalii de bronz și două de argint.

Pe lângă competiția gastronomică, cele 14 comune și orașe bihorene se întrec în pălinca locală, pe care juriul a degustat-o de bună dimineață, și, ca să își atragă vizitatori la standuri, au expus preparate locale aduse de acasă: jumări, slănină, brânzeturi, murături, gemuri, vin ori țuică.

Vizitatorii pot degusta din acestea dacă își cumpără tichete anume pregătite de organizatori. Numărul de tichete adunate de fiecare comună de la vizitatori va aduce premiul de popularitate echipei care va demonstra că a strâns cei mai mulți „clienți”.

În premieră, concurs pentru „masterchefi”

„Azi avem concursuri între comune, îi așteptăm pe toți bihorenii să guste un pic de tradiție. Mâine avem echipele de profesioniști, îi invităm iar să vină să vadă ce se poate face dintr-o rețetă tradițională într-o zonă puțin mai pretențioasă”, a explicat pentru BIHOREANUL organizatorul festivalului, Nicu Pop.

În premieră, a doua zi a festivalului „D’ale porcului” va avea pe agendă o întrecere între cinci echipe conduse de bucătari profesioniști din Bihor, dar nu numai, care vor primi la rândul lor câte o carcasă de porc și vor trebui să prepare mâncăruri tradiționale, însă într-o manieră originală.

Printre concurenții de duminică se numără și un grup de elevi ai Colegiului Tehnic Mihai Viteazul, care vor face echipă cu doi elvețieni din zona industriei ospitalității, și vor demonstra ce abilități culinare au.

Ambele zile ale festivalului cuprind și concerte de muzică populară, invitați speciali fiind Văru’ Săndel, un artist care participă la „D’ale porcului” încă de la prima ediție, și Tinu Vereșezan, care va urca pe scenă duminică.

Imnul festivalului

O surpriză pentru public va fi și faptul că festivalul are, de acum, propriul imn, compus și cântat de Văru’ Săndel. Cei care au participat sâmbătă dimineață la deschiderea oficială a evenimentului au avut ocazia să-l asculte în premieră, iar mulți s-au arătat încântați de ce au auzit.

La deschiderea oficială a festivalului, atât prefectul Bihorului, Dumitru Țiplea, cât și membrii juriului au lăudat evenimentul și faptul că bihorenii își păstrează și promovează obiceiurile gastronomice.

De asemenea, un invitat din județul Timiș a spus că își dorește ca acest festival să aibă o ediție și în Banat, ceea ce, a precizat Nicu Pop, ar putea deveni realitate în viitor.


Programul festivalului:

SÂMBĂTĂ – 3 decembrie

08.00-18.30 Târg de produse tradiţionale

08.00-08.30 Degustare pălincă - CONCURS

10.00-10.30 Deschidere festivă

10.30-10.40 LANSARE IMN (Văru’ Săndel & Echipa D’ALE PORCULUI)

10.40-11.30 Demonstraţie-record STAR STONE

11.30-12.30 Degustare toroş – CONCURS

12.30-13.30 Degustare cârnaţi şi caltaboşi – CONCURS

13.30-14.30 Degustare preparate speciale – CONCURS

14.30-16.00 Demonstraţii de artă culinară – PREZENTARE

- chef Ciprian NICOLESCU (Comtim)
- chef Mircea GROZA (Poveştile socăciţei)
- chef Nina RUS (Dezlegare la peşte)

15.00-16.00 SPECTACOL DE DANS ŞI MUZICĂ: ASOCIAŢIA "FOLCLOR FĂRĂ FRONTIERE"

16.00-18.00 SPECTACOL DE DANS: Darius MABDA - CÂŞTIGĂTORUL "ROMÂNII AU TALENT" 2022; RECITAL: VĂRU’ SĂNDEL

18.00-18.30 Festivitate de premiere

DUMINICĂ – 4 decembrie

08.00-18.30 Târg de produse tradiţionale

08.00-08.30 Degustare ţuică/ pălincă - CONCURS

12.30-13.30 Degustare cârnaţi şi caltaboşi – CONCURS

13.30-14.30 Degustare preparate specifice/ speciale – CONCURS

14.30-15.00 Demonstraţii de artă culinară – PREZENTARE

15.00-16.00 RECITAL: NATY LOVES MONDAY

16.00-18.00 RECITAL: Ansamblul folcoric "Nuntaşii Bihorului", Orchestra "Rapsodia Bihoreană" (dirijor prof. Liviu BUŢIU), Grupul vocal "Lioara", Teodora ŞANDRU, Florica RUJA, Ioana URS, Cornel BORZA - TINU VEREŞEZAN

18.00-18.30 Festivitate de premiere

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.564 RON
  • 1 EUR = 4.9748 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON