URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Mai 2019, 13:40

Dacă Eva Heyman ar fi avut Instagram? Un cont urmărit de 1,4 milioane de oameni prezintă prin "stories" ororile trăite de adolescenta din Oradea în timpul Holocaustului

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un om de afaceri israelian şi fiica lui au lansat un proiect interesant pe Instagram. Pe contul "Eva Stories" sunt arătate, cu ajutorul unor actori, întâmplările cutremurătoare prin care adolescenta Eva Heyman a trecut în timpul Holocaustului în Oradea.

Poveştile sunt inspirate din jurnalul pe care fata l-a ţinut încă dinainte să fie închisă în ghetoul din Oradea şi sunt prezentate ca şi cum Eva Heyman ar avea Instagram şi ar povesti prietenilor prin "stories" (acele video-uri scurte care le permit utilizatorilor de social media să-şi prezinte viaţa de zi cu zi prietenilor) ce i se întâmplă.

Contul "Eva Stories" a adunat în scurt timp 1,4 milioane de urmăritori. Potrivit CNN, contul a fost lansat de omul de afaceri Mati Kochavi şi fiica lui Maya, din Haifa, Israel. Cei doi au spus că au căutat un fel de a prezenta şi tinerelor generaţii drama Holocaustului.

Ei au angajat zeci de actori, sute de figuranţi şi au recreat atmosfera din era nazistă în Liviv, Ucraina. Totul a fost înregistrat, aşa cum ar face un adolescent azi, pe un Iphone. Actriţa foloseşte filtre, hashtag-uri şi locaţii pentru a face poveştile cât mai uşor de înţeles pentru generaţiile de azi.

În primele ei "stories", care arată evenimentele din februarie 1944, Eva povesteşte despre viaţa ei obişnuită alături de familie şi de prieteni, mărturisind că vrea să devină reporter. Tocmai a împlinit 13 ani şi a primit cadou de la mama sa o pereche de pantofi cu toc.

Apoi, însă, viaţa ei este schimbată complet de măsurile antievreieşti şi de ghetoizare.

În circa 70 de episoade, Mia Quiney, o tânără actriţă britanică, reconstituie infernul vieţii Evei "urmăritorilor" ei, de la ocuparea oraşului său natal de nazişti şi până la deportarea sa într-un tren spre Auschwitz, de unde nu se va mai întoarce. Eva Heyman a murit la doar 13 ani într-o cameră de gazare.

Toate poveştile Evei pot fi văzute pe "Eva Stories". Deşi contul de Instagram a adunat în scurt timp peste 1,4 milioane de urmăritori, mulţi îi acuză pe co-creatorii lui că trivializează Holocaustul.

Aceştia spun, însă, că nu e aşa. "Social media este superficială, mai ales dacă ceea ce cauţi este conţinut superficial. Dacă vei căuta conţinut cu mesaj puternic care poate chiar şi să producă revoluţii îl poţi găsi şi pe acela cu uşurinţă acolo", a spus, potrivit CNN, Maya Kochavi.

Eva Heyman s-a născut pe 13 februarie 1931, la Oradea, şi a murit pe 17 octombrie 1944, la Auschwitz-Birkenau. În ultima mărturisire din jurnalul său, cu trei zile înainte să fie deportată, Eva spunea că nu vrea să moară.

"Micul meu Jurnal, eu nu vreau să mor, eu vreau să trăiesc... Aş aştepta sfârşitul războiului într-o pivniţă, într-un pod sau în orice gaură. Şi, micul meu Jurnal, m-aş lăsa sărutată până şi de jandarmul saşiu care ne-a luat făina, numai să nu mă omoare, numai să mă lase să trăiesc!", scria adolescenta.

În 2015, Asociaţia Tikvah din Oradea a dezvelit în Parcul Bălcescu, zonă de unde au plecat trenurile cu evrei spre Auschwitz, o statuie a Evei Heyman, realizată în memoria tuturor copiilor şi tinerilor orădeni care au pierit în timpul Holocaustului.

Citeşte şi:

Eva s-a întors acasă: Memorialul dedicat copiilor evrei care au pierit în timpul Holocaustului a fost dezvelit în Parcul Bălcescu (FOTO/VIDEO)

Ghetoul groazei: La Oradea s-a aflat unul dintre cele mai sinistre ghetouri în care au fost umiliţi şi torturaţi evreii

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON