URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Octombrie 2021, 14:20

Da' alte boli nu mai există?

Da' alte boli nu mai există? foto generic, rawpixel.com
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aşa suna refrenul "necredincioşilor", contestatari ai existenţei / gravităţii pandemiei, şi al antivacciniştilor Covid anul trecut, când spitalele tratau predilect oameni infectaţi, iar autorităţile impuneau reguli care să evite răspândirea virusului. Dar cine să accepte "botniţa", neîmbulzeala, igiena?

Răspunsul era la îndemână, trebuia doar spus şi ascultat. Bineînţeles că existau şi oameni cu cancere ori cu boli de inimă, care aveau tot dreptul la îngrijiri, şi nu ei fentau restricţiile, deoarece, ştiindu-şi baiurile, erau cei mai conştiincioşi în respectarea lor. "Necredincioşii" însă nu voiau să înţeleagă diferenţele: sistemul urmărea prioritar eradicarea virusului, căci nu cancerul e contagios. Practic, se proteja societatea sacrificând membri ai ei cu boli cronice, dar netransmisibile.

După 20 de luni de pandemie, dintre care, în ultimele 10, oamenii s-au putut vaccina, am ajuns din nou de unde am plecat: bolnavilor li se restrânge accesul în spitale pentru a li se face loc pacienţilor Covid. Spitalul Municipal din Oradea se "reînchide" săptămâna aceasta, ca efect al înmulţirii infectărilor şi al unui ordin DSU care suspendă pe 30 de zile intervenţiile medicale neurgente. Iar cum nu e spital de urgenţă, cade "victimă", laolaltă cu bolnavii cronic. Ba chiar şi cu Judeţeanul, spital de urgenţă, dar afectat de dezechilibrarea sistemului.

Cu puţin înainte de explozia valului IV, medicii de la Municipal încă sperau. Credeau că spitalul nu se va reînchide pentru că vreo 22% dintre bihoreni sunt vaccinaţi. Restul de 78%, însă, nu sunt. Cam 400.000 de oameni. Dacă 1% se infectează şi le merge rău, era clar că nu le ajungeau cele 200 de paturi de la Infecţioase şi Pneumologie. Ba ar putea să nu le fie suficiente nici 400, cu clădirea din Rogerius mobilizată anti-Covid. Asta ca să nu mai vorbim de paturile ATI, ocupate deja cu "cazuri" de acum două săptămâni, când Bihorul avea 100-150 de infectări pe zi, ori de perspectiva următoarelor săptămâni, când o parte dintre cele 250-300 de cazuri descoperite zilnic în ultima săptămână se vor agrava.

Că am ajuns aici avem a le mulţumi mai ales preşedintelui şi premierului, pentru relaxarea necondiţionată din primăvară. "Practic am oprit pandemia", zicea Iohannis, declarând vaccinarea drept "un succes" deşi campania abia începuse, în timp ce Cîţu susţinea că "valul IV nu se justifică atât timp cât avem vaccin". Rezultatul? La o rată de vaccinare de 30%, România are o mortalitate Covid de 9%, pe când în Franţa, cu 75% dintre cetăţeni vaccinaţi, mortalitatea este sub 1%.

Şi Avocatul Poporului, şi medicul Alexandru Rafila (oricât de pesedişti ar fi) au dreptate când acuză sacrificarea bolnavilor cronic. Iar când tot mai mulţi doctori cer noi "lockdown"-uri, deşi e clar că premierul n-o să accepte nici dacă ar muri oameni pe stradă, guvernanţii au conştiinţa încărcată exact ca "necredincioşii" şi antivacciniştii. Şi pentru morţii de Covid, şi pentru oamenii răpuşi de orice alte boli, care au ajuns "să nu mai existe".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
Ba da, exista si alte boli
Dar pentru cine ar fi tentat sa includa prostia in randul bolilor am o veste proasta. Prostia nu este o boala, ci primul dintre drepturile fundamentale ale omului!
Postat 17 Octombrie 2021, 11:22 de marginan
nosocomial
ba da exista si alte boli; cele nosocomiale care te ucid in spital.altceva? intri cu o boala iesi cu 3,daca apuci.de asta avem asa rata de mortalitate in spitale.e doar parerea mea
Postat 16 Octombrie 2021, 19:44 de User anonimizat
Suntem peste Europa
Conform articolului 3 din HG 1.035/2020 din 27 noiembrie 2020 personalul medical pe spitale Covid incaseaza între 75-85% în plus la salariu ca spor. Sura informatiei: http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/234215
Postat 12 Octombrie 2021, 17:20 de georgemarian
chiar n-avem ce cauta in Europa
Imi dau seama ca suntem un neam ignorant, chipurile patrioti si altruisti, dar ne omoram semenii, adevarati luptatori pentru libertate. Tarile din Europa au rata de vaccinare de peste 60%, iar valul 4 la ei abia s-a simtit (mai putine cazuri decat in valul 3, considerabil mai putine spitalizari si decese). Poti culege statitici de pe orice gard de internet, SI NOI INCA REFUZAM REALITATEA! De rusine, sau de fudulie? PS: Eu sunt vaccinat, si am donat sange la final de august.
Postat 12 Octombrie 2021, 14:14 de mitru
Pandemia nu este scopul este doar instrumentul / mijlocul
https://rumble.com/vn7lf5-monopoly-who-owns-the-world-must-see.html
Postat 12 Octombrie 2021, 10:55 de georgemarian
O noua forma de prigoana a inceput
Istoria se repeta. De-a lungul vremurilor omenirea si-a aratat partea tenebroasa de multe ori. De la vanatoarea de vrajitoare la genocidul armean, de la deportarile staliniste la khmerii rosii. Acum mai bine de doua mii de ani primii crestini, pe baza unor invinuiri false , erau martirizati in multi feluri. La fel ca Diocletian, Maximilian sau Nero, conducerea noului imperiu mondial, divide si asmute oamenii unii impotriva altora. Tot asa cum de parjolirea Romei nu erau de vina crestinii, nici acum, cei care nu se vaccineaza nu pot fi blamati de raspandirea bolii. Nu cu argumente solide. Dar papusarii au nevoie de un acar Paun. Si tot asa cum "anuntatorii" imperiali declarau multimilor "vina" persecutatilor, tot asa si azi, presarii se fac portavocile noilor tirani. Dupa 18 ani petrecuti in dictatura, si 31 de dez-iluzii, constat ca vine alta. Trist...
Postat 12 Octombrie 2021, 09:55 de Unuldinmultime
Caz concret
Acum aproape un an am facut covid. De atunci si pana acum am avut contacte cu alti bolnavi (cu sau fara stirea mea) fara nici o consecinta negativa pentru mine. Pe de alta parte , in urma cu mai bine de o saptamana, are loc o zi de nastere la niste neamuri. Toti cu "schema completa". Unul bolnav. Consecinta: la o saptamana aproape toti iau boala. Mie sa nu imi mai spuna presa asta propagandista si de kkt, platita din bugetul statului ce si cum e bine. Apropo: domnu' "gazetar" pe cati arginti v-ati vandut ?
Postat 12 Octombrie 2021, 08:19 de Unuldinmultime
Ba DA,vaccinare la bordel: ”Oricine poate veni la noi, fără programare
https://ziarulromanesc.at/viena-vaccinare-la-bordel-oricine-poate-veni-la-noi-fara-programare/?fbclid=IwAR0p932imMbrmCfOAL8XUfYQExQjK2ImAh5HBBnLSsKM-Ua4jeZRoFXQnwU
Postat 11 Octombrie 2021, 23:24 de spaima_trepadusilor
Manipulare
O intrebare retorica, de ce cei vaccinati nu au dreptul la donare de sange? Va spun ca eu sunt donator si am fost intrebat la centrul de donare si mai mult pus sa semnez ca nu am fost vaccinat ,desteptii pro vaccin sa explice beneficiile vaccinului daca aceasta nu se accepta la donare??????
Postat 11 Octombrie 2021, 22:12 de User anonimizat
Nici nu se ocupă
La câtă lume moare, nici nu se ocupă! Din nefericire.
Postat 11 Octombrie 2021, 17:40 de georgemarian
Spitalele n-ar trebui inchise!
Extinderea sectiilor covid-19 nu se justifica. Sectiile covid cat si Sectia speciala ATI n-ar trebui sa se ocupe de antivaxeri si antimasca. De restul n-ar trebui sa se ocupe!!!!
Postat 11 Octombrie 2021, 16:08 de sasi
!
Întrebarea este pertinentă, mai ales cu referire la virozele respiratorii. Nu neg că COVID e o boală serioasă, însă la fel sunt și așa-zisele banale răceli care, rămase netratate și cu sechele, te trimit direct la spital cu pneumonii serioase. După părerea mea, ar fi util să știm care e incidența unor astfel de situații, cauzate de virozele obișnuite, comparativ cu infectările cu SARS-CoV-2.
Postat 11 Octombrie 2021, 15:06 de Shogun
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON