URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Septembrie 2022, 13:39

Curățați coșurile de fum! Pagube însemnate în urma unui incendiu la Girișu de Criș

Curățați coșurile de fum! Pagube însemnate în urma unui incendiu la Girișu de Criș foto generic / ISU Crișana
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pompierii bihoreni fac apel la cetățeni să fie atenți și să își curețe coșurile de fum, având în vedere frigul de afară și faptul că mulți au pornit sobele sau centralele de încălzire. O casă din localitatea Girișu de Criș s-a ales cu pagube însemnate după ce un incendiu i-a cuprins acoperișul și a ars și o parte din tavan. Totul, pornind de la un coș necurățat de funingine.

Conform unui comunicat transmis joi de Inspectoratul pentru Situații de Urgență Crișana al județului Bihor, incendiul din Giriș a avut loc miercuri după amiază. 

Acoperișul casei a luat foc, iar când au ajuns pompierii (trei echipaje din Detașamentul 1 Oradea cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă și o autospecială de lucru la înălțime), flăcările se manifestau la podul locuinței, existând pericolul propagării la întregul acoperiș și la încăperile casei.

„Echipajele de pompieri au localizat și lichidat incendiul operativ, reușind să limiteze pagubele la circa zece metri pătrați din tavanul unei încăperi. Cercetările efectuate la fața locului au indicat drept cauză probabilă a evenimentului un coș de fum necurățat de funingine”, arată ISU.

În context, ISU reamintește că burlanele și coșurile de fum reprezintă una dintre cauzele frecvente de incendiu în perioadele caracterizate prin temperaturi scăzute.

În 2021, pompierii au fost chemați să stingă nu mai puțin de 128 de incendii provocate de coșurile de fum, 86 dintre acestea soldându-se cu pagube materiale. 

ISU reamintește că principalele cauzele ale acestor incendii sunt legate de necurățarea periodică a funinginii depuse pe coșurile de fum, neîntreținerea coșurilor în urma utilizării lor îndelungate, neizolarea față de materialele combustibile din structura acoperișurilor și planșeelor (grinzi, căpriori), neasigurarea etanșării burlanelor și coșurilor de fum, precum și existența unor coșuri de evacuare a fumului cu terminație în spațiul podului pentru a menține o temperatură mai ridicată și pentru afumarea cărnii.

„Reamintim bihorenilor că astfel de evenimente se pot solda cu mari pagube materiale și uneori, din nefericire, cu persoane rănite sau chiar cu  pierderi de vieți omenești, iar pentru preîntâmpinarea acestor situații, coșurile de fum trebuie curățate periodic (și în mod obligatoriu înainte de punerea în funcțiune a sistemelor de încălzire), verificate și reparate (dacă este cazul) de persoane specializate și autorizate”, transmite ISU.

Documentul mai arată și că în podurile clădirilor, coșurile se tencuiesc pe interior și pe exterior și se dau cu var, pentru a se putea observa cu ușurință eventualele fisuri prin care ar putea pătrunde scântei ce pot fi surse de aprindere, dacă în zonă sunt materiale combustibile.

Totodată, coșurile de fum trebuie izolate față de elementele combustibile ale planșeelorâ, prin îngroșarea zidăriei de cărămidă a coșului, iar în spațiul dintre coș și planșeu se recomandă introducerea unui strat de materiale necombustibile.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Hahahahaha
Nu este lege? De ce nu se aplică?
Postat 23 Septembrie 2022, 01:33 de Dinu29
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON