URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Noiembrie 2019, 10:57

Cum se îmbrăcau româncele în urmă cu un secol: rochii și lenjerii intime expuse la Muzeul Orașului Oradea (FOTO)

Cum se îmbrăcau româncele în urmă cu un secol: rochii și lenjerii intime expuse la Muzeul Orașului Oradea (FOTO) Colecționara Iulia Gorneanu a ales să-și expună colecția de îmbrăcăminte și accesorii feminine din perioada 1850-1950 în premieră, la Oradea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Zeci de orădeni au fost prezenți, marți seară, la Muzeul Orașului Oradea, la vernisajul expoziției „Un veac de feminitate”, scoase în fața publicului pentru prima dată în România. Colecţia adusă în premieră naţională la Oradea de către Iulia Gorneanu cuprinde rochii, bijuterii, umbrele de soare, pălării, fotografii, dar și lenjerie intimă din perioada anilor 1850-1950.

Numai în Oradea

Expoziția este amenajată în patru încăperi: prima, dedicată veșmintelor etnice, una dedicată lenjeriei intime pe care o purtau româncele, o alta numai cu veșminte din perioada Belle Époque (1871-1914), care este decorată și cu copii după desenele Reginei Elisabeta, și o altă cameră cu obiecte din anii 1920, unde sunt expuse haine și accesorii pe care le purtau miresele la acea vreme.

Toate exponatele îi aparțin colecționarei Iulia Gorneanu, din București, cunoscută în showbiz și pentru fosta relație cu Grigore Leșe, celebrul interpret de muzică tradițională românească. 

„Am fost impresionată de acest oraș, de aceea am și hotărât să îmi expun comorile aici. Această expoziție nu a mai fost prezentată nicăieri în țară”, a spus, în timpul vernisajului, Gorneanu.

Lenjeria româncelor

Secțiunea „Rafinament și intimitate în Belle Époque și Interbelic” (anii 1890-1930) cuprinde piese de lenjerie intimă, corsete și chiloți (foto), din România cu broderii tradiționale realizate cu fir de mătase, ajururi. „Interesant este că în acea perioadă, femeile purtau chiloți fără fund, așa era moda vremii”, le-a explicat orădenilor, colecționara.

Orădenii mai pot vedea și punguțe în care își țineau doamnele banii, umbrele de soare, buchețele de flori artificiale, unde femeile își ascundeau produsele de machiaj sau oglinzile. De menționat că obiectele din perioada Belle Epoque i-au aparținut Ottiliei Michail Otetelușanu, pictorița Casei Regale și protejata Reginei Elisabeta.

„Româncele erau foarte dichisite, își cumpărau haine din Paris și Budapesta și am găsit chiar și multe carnete de lucru ale croitoreselor”, a mai adăugat Gorneanu.

Admiratoare din Cluj

Printre cei prezenți la vernisaj s-a aflat și o femeie din Cluj care a venit special la Oradea să vadă expoziția și să o cunoască pe Iulia Gorneanu. „Eu sunt fashion designer și am văzut pe Instagram-ul doamnei Gorneanu că va veni la Oradea cu această colecție și nu puteam să nu fiu prezentă. Este superb și a meritat să vin”, i-a spus Călina Langa (foto dreapta) reporterului BIHOREANULUI.

La expoziție a mai vorbit și directorul muzeului, Angela Lupșea, care a precizat că expoziția va putea fi vizitată de curioși până în 30 martie.

„Un veac de feminitate” este amenajată la etajul doi, corpul B al Cetății Oradea. Un bilet de intrare la Muzeul Orașului Oradea costă 15 lei și conferă dreptul de a vizita toate expozițiile din incinta instituției.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON