Oferta locurilor de muncă la început de an în Bihor este modestă, cu circa 900 de job-uri disponibile în tot județul, conform Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Bihor.
Mai precis, sunt 903 anunțuri de angajare în județ, din care 709 de la firme din Oradea și comunele vecine. Dintre acestea, doar 31 sunt pentru absolvenți de studii superioare.
Potrivit directorului AJOFM Bihor, Békési Csaba, numărul mic al locurilor de muncă vacante nu este îngrijorător, deoarece în prima săptămână din an multe firme încă nu funcționează. Altfel spus, piața muncii nu are motoarele turate.
„Apetitul angajatorilor este în general scăzut la început de an, iar acum și pentru că de la 31 decembrie nu a mai fost prelungită măsura kurzarbeit (n.r. sprijin acordat de Guvern firmelor care au redus timpii de lucru ai angajaților)”, a declarat Békési (foto) miercuri pentru BIHOREANUL.
Totuși, spune că anul 2023 nu va fi unul ușor pe piața muncii. „Ne poate aduce surprize acest an. Va fi un an al provocărilor, situația geopolitică din Europa ne așează pe o hartă a instabilității, iar criza energetică afectează investițiile și crește componentele de cheltuieli”, a mai spus specialistul. Așadar, el se așteaptă ca firmele să fie precaute în ceea ce privește noile investiții.
Pe de altă parte, Békési crede că angajatorii trebuie să își aplece mai mult atenția asupra resursei umane de care dispun. „Au început să învețe asta, dar trebuie să contribuie mai mult la bunăstarea angajaților. Cred că angajatorii care nu vor pune accent pe asta, nu vor privi resursa umană ca pe un partener redutabil, nu vor reuși să se dezvolte”, a spus directorul AJOFM Bihor.
Statisticile arată că în Bihor se caută tot mai mult forță de muncă necalificată și ieftină, ceea ce este în dezavantajul populației. „Acum 7-8 ani, 15% din locurile de muncă vacante erau pentru absolvenții de studii superioare, azi abia 6-7%. Asta explică și nivelul scăzut al salariului minim pe economie. Avem nevoie de investitori care să înțeleagă că Bihorul poate asigura resursă umană calificată”, a spus Békési, amintind că în județ funcționează patru universități și școli profesionale în care elevii învață meserii în sistem dual, adică lucrând direct în companii.
„Angajatorii trebuie să înțeleagă că bunăstarea salariaților, a economiei și a societății trebuie să fie o țintă și pentru ei. Cei care nu vor înțelege asta, vor avea de pierdut”, crede directorul AJOFM Bihor.
Vezi lista locurilor de muncă vacante în Bihor:
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.