URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Septembrie 2022, 11:16

Cum economisim energia?

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Europenii vor trece printr-o iarnă grea, în care facturile pentru energia electrică se anunţă mari. În mod firesc, economisirea energiei ar trebui să fie o preocupare, astfel încât şi costurile să fie cât mai mici.

Sfaturile pe care le dau specialiştii încep cu înlocuirea tuturor becurilor cu incandescenţă sau cu halogen cu becuri care consumă mai puţin, cum sunt cele cu LED, şi înlocuirea aparatelor electrocasnice cu cele din clase superioare de eficienţă energetică.

Fireşte, becurile nu ar trebui lăsate pornite în încăperi goale, iar lumina naturală ar trebui folosită cât mai mult cu putinţă. Senzorii de mişcare şi cei crepusculari ar putea fi o soluţie bună pentru iluminatul exterior.

De asemenea, se recomandă deconectarea aparaturii atunci când nu e folosită. Dispozitivele inteligente conectate la internet (televizoare inteligente, console de jocuri, imprimante) produse înainte de anul 2016 pot consuma până la 80 de waţi în modul standby. Conectaţi-le la un prelungitor cu întrerupător şi prize multiple, pentru a opri cu uşurinţă alimentarea.

Spălarea rufelor trebuie făcută inteligent: porniţi maşina de spălat doar când cuva este plină de haine murdare, alegeţi cea mai scăzută temperatură adecvată materialului, pentru că detergenţii din ziua de azi sunt eficienţi şi în aceste condiţii, şi nu folosiţi funcţia de prespălare dacă hainele nu sunt foarte murdare. Evitaţi să folosiţi uscătorul de rufe, care consumă de două ori mai multă energie decât un ciclu de spălare.

Cei care folosesc un boiler electric ar trebui să seteze temperatura apei la maximum 60 de grade Celsius, iar duşurile ar trebui să fie cât mai scurte, pentru a evita risipa apei calde şi, astfel, necesitatea boilerului de a încălzi cantităţi mai mari.

Dacă obişnuiţi să folosiţi cuptorul pentru gătit, deschideţi uşa cât mai rar, pentru a preveni pierderea căldurii şi, implicit, creşterea consumul energetic.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Specialisti de apelul bocancilor
Daca inlocuiesti becurile ,da faci ceva economie dar ,restul este ipocrizie!!!
Postat 23 Septembrie 2022, 19:52 de User anonimizat
În România nu există criză energetică.
O dovedesc cifrele de la Ministerul Energiei din care reiese că, în mod intenționat, pentru a ține prețul cât mai sus și din care se alimentează "guvernul meu" pentru salarii ale demnitarilor, sporuri, indemnizații și pensii speciale ... producția de energie este limitată la maxim 70% din capacitatea efectivă.
Postat 23 Septembrie 2022, 14:55 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON