URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 17 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Martie 2023, 21:31

Cum a ajuns Filarmonica Oradea să susțină, anul trecut, concerte pentru 18.000 de spectatori 

Cum a ajuns Filarmonica Oradea să susțină, anul trecut, concerte pentru 18.000 de spectatori  (credit foto: Life in Frames by R.S.)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Filarmonica de Stat Oradea își dorește să atragă spectatori tot mai mulți în sala de concerte, precum și la evenimente în aer liber, iar conform raportului pentru anul 2022, prezentat de managerul Carmen Rus, numărul acestora a fost de 18.132.

Este o creștere de 483% față de spectatorii din 2019, an cu care au fost făcute unele comparații, dat fiind că a fost anul pre-pandemic când concertele nu au fost afectate de restricții. 

Proiecte pentru instrumente

Darea de seamă publică pentru anul 2022 a fost făcută miercuri de Carmen Rus, manager din primăvara anului 2021, într-o conferință de presă la care a participat și unul dintre vicepreședinții Consiliului Județean Bihor, Călin Gal, care a subliniat că, mai cu seamă în ultimii ani, Filarmonica Oradea a ieșit în întâmpinarea publicului și a organizat concerte și în afara sălii Enescu-Bartók, în aer liber, în parteneriat cu alte instituții și organizații, inclusiv cu Asociația pentru Promovarea Turismului în Oradea și Regiune (APTOR). 

Tot Gal a spus că se lucrează, în fază incipientă, la realizarea unor proiecte europene care vizează activitatea Filarmonicii, inclusiv pentru achiziția de instrumente muzicale, instituția având unele lipsuri în acest sens. 

Concerte sold-out

În ceea ce privește numărul crescut de spectatori sau „beneficiari”, cum sunt prezentați în raport, de la 3.111 în 2019 la 18.132 în 2022, acesta se datorează mai multor factori. 

Pe de o parte, în 2022, Filarmonica de Stat Oradea a susținut 83 de concerte, față de doar 43 în 2019. Carmen Rus a spus că o intensificare a activității și o abordare diferită a concertelor a fost necesară, întrucât instituția intrase într-un con de umbră, iar spectatorii erau puțini, uneori mai puțini decât muzicienii de pe scenă. 

Dintre concertele susținute anul trecut, 11 au fost sold-out. O parte dintre ele s-au ținut - cu mare priză la public - în aer liber, în Cetatea Oradea, în cadrul programului estival Initio, care a cuprins muzică de filme, tango-uri interbelice și alte programe potrivite pentru seri de vară. 

Spectatorii mulți pe care i-au avut muzicienii Filarmonicii în 2022 se datorează și concertelor din sala Enescu-Bartók, precum și concertelor realizate în parteneriat cu APTOR, Oradea Heritage și Episcopia Greco-Catolică. De pildă, la cele trei seri ale festivalului Sounds of Oradea, ținut în Piața Unirii, cu invitați ca tenorul Charles Castronovo și cu orchestra Filarmonicii pe scenă, s-au adunat circa 6.000 de spectatori. 

Apel pentru un cor cu normă întreagă

În ceea ce privește veniturile din vânzarea de bilete, acestea au crescut cu 67% față de 2019. Concret, în 2019, suma totală obținută din vânzarea de bilete a fost de 232.896 de lei, în timp ce în 2022, suma a ajuns la 385.814 lei. Carmen Rus a explicat că suma putea fi mai mare, însă, pentru atragerea publicului nou, au fost acordate și gratuități. 

În cadrul conferinței, Carmen Rus a subliniat doleanța Filarmonicii de Stat Oradea de a avea câteva posturi în plus în orchestră, pentru a putea fi abordate repertorii mai bogate, precum și doleanța ca membrii corului să aibă contracte cu normă întreagă. Ea a afirmat că poartă discuții în acest sens cu conducerea CJ Bihor. Vicepreședintele Călin Gal a evitat o poziție tranșantă pe aceste teme, spunând că situația va fi analizată „și vom recurge la cea mai bună soluție”. 

În 2023, Filarmonica de Stat Oradea continuă stagiunea clasică, dar anunță și o nouă ediție a programului Initio în aer liber, precum și o nouă colaborare pentru festivalul Sounds of Oradea și pentru Zilele Art Nouveau.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6818 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON