URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 04 IUNIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În relația cu administrația centrală, Bihorul și Oradea au avut câteva episoade faste, dar și niște ghinioane teribile. Marea lovitură a fost trecerea a zeci de hectare de teren situat în centrul Oradiei în posesia Consiliului Județean, odată cu marea retragere a armatei la minimum 60 de kilometri de graniță. Dar putem spune că am avut și ghinion pentru că...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Ajunsă deocamdată la prima săptămână, greva din învățământ se așterne ca o piatră tombală peste domnia președintelui Klaus Iohannis. Încă de mult, mulți dintre cei care l-au votat au ajuns să-l disprețuiască, să-l considere groparul marilor speranțe din 2014, dar abia prestația sa în actuala criză din învățământ le pune definitiv lespedea.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că greva generală a profesorilor este justificată și că salariile lor ar trebui mărite?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Chiar dacă toată lumea știe că anumite fapte se pot proba numai cu martori, legea este foarte strictă cu privire la condițiile în care se poate propune această probă, pe de-o parte, iar pe de altă parte există anumite limitări ale utilizării acestei probe.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Consumul de apă poate avea o influenţă nefavorabilă asupra organismului atunci când apa conţine agenţii patogeni ai bolilor infecţioase, când are o compoziţie deosebită de cea a apei potabile şi când apa are gust sau miros ce o fac improprie consumului. Aceste modificări ale normelor de potabilitate pot fi determinate cel mai des de caracteristicile solului stăbătut de către ape şi impurificării cu ape uzate fecaloid-menajere sau industriale.
22 Martie 2023, 21:31

Cum a ajuns Filarmonica Oradea să susțină, anul trecut, concerte pentru 18.000 de spectatori 

Cum a ajuns Filarmonica Oradea să susțină, anul trecut, concerte pentru 18.000 de spectatori  (credit foto: Life in Frames by R.S.)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Filarmonica de Stat Oradea își dorește să atragă spectatori tot mai mulți în sala de concerte, precum și la evenimente în aer liber, iar conform raportului pentru anul 2022, prezentat de managerul Carmen Rus, numărul acestora a fost de 18.132.

Este o creștere de 483% față de spectatorii din 2019, an cu care au fost făcute unele comparații, dat fiind că a fost anul pre-pandemic când concertele nu au fost afectate de restricții. 

Proiecte pentru instrumente

Darea de seamă publică pentru anul 2022 a fost făcută miercuri de Carmen Rus, manager din primăvara anului 2021, într-o conferință de presă la care a participat și unul dintre vicepreședinții Consiliului Județean Bihor, Călin Gal, care a subliniat că, mai cu seamă în ultimii ani, Filarmonica Oradea a ieșit în întâmpinarea publicului și a organizat concerte și în afara sălii Enescu-Bartók, în aer liber, în parteneriat cu alte instituții și organizații, inclusiv cu Asociația pentru Promovarea Turismului în Oradea și Regiune (APTOR). 

Tot Gal a spus că se lucrează, în fază incipientă, la realizarea unor proiecte europene care vizează activitatea Filarmonicii, inclusiv pentru achiziția de instrumente muzicale, instituția având unele lipsuri în acest sens. 

Concerte sold-out

În ceea ce privește numărul crescut de spectatori sau „beneficiari”, cum sunt prezentați în raport, de la 3.111 în 2019 la 18.132 în 2022, acesta se datorează mai multor factori. 

Pe de o parte, în 2022, Filarmonica de Stat Oradea a susținut 83 de concerte, față de doar 43 în 2019. Carmen Rus a spus că o intensificare a activității și o abordare diferită a concertelor a fost necesară, întrucât instituția intrase într-un con de umbră, iar spectatorii erau puțini, uneori mai puțini decât muzicienii de pe scenă. 

Dintre concertele susținute anul trecut, 11 au fost sold-out. O parte dintre ele s-au ținut - cu mare priză la public - în aer liber, în Cetatea Oradea, în cadrul programului estival Initio, care a cuprins muzică de filme, tango-uri interbelice și alte programe potrivite pentru seri de vară. 

Spectatorii mulți pe care i-au avut muzicienii Filarmonicii în 2022 se datorează și concertelor din sala Enescu-Bartók, precum și concertelor realizate în parteneriat cu APTOR, Oradea Heritage și Episcopia Greco-Catolică. De pildă, la cele trei seri ale festivalului Sounds of Oradea, ținut în Piața Unirii, cu invitați ca tenorul Charles Castronovo și cu orchestra Filarmonicii pe scenă, s-au adunat circa 6.000 de spectatori. 

Apel pentru un cor cu normă întreagă

În ceea ce privește veniturile din vânzarea de bilete, acestea au crescut cu 67% față de 2019. Concret, în 2019, suma totală obținută din vânzarea de bilete a fost de 232.896 de lei, în timp ce în 2022, suma a ajuns la 385.814 lei. Carmen Rus a explicat că suma putea fi mai mare, însă, pentru atragerea publicului nou, au fost acordate și gratuități. 

În cadrul conferinței, Carmen Rus a subliniat doleanța Filarmonicii de Stat Oradea de a avea câteva posturi în plus în orchestră, pentru a putea fi abordate repertorii mai bogate, precum și doleanța ca membrii corului să aibă contracte cu normă întreagă. Ea a afirmat că poartă discuții în acest sens cu conducerea CJ Bihor. Vicepreședintele Călin Gal a evitat o poziție tranșantă pe aceste teme, spunând că situația va fi analizată „și vom recurge la cea mai bună soluție”. 

În 2023, Filarmonica de Stat Oradea continuă stagiunea clasică, dar anunță și o nouă ediție a programului Initio în aer liber, precum și o nouă colaborare pentru festivalul Sounds of Oradea și pentru Zilele Art Nouveau.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6562 RON
  • 1 EUR = 4.9696 RON
  • 1 HUF = 0.0134 RON