URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Martie 2023, 12:34

Anotimpul muzicii: Ediție bogată a Festivalului Primăverii la Filarmonica de Stat Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ultimele săptămâni ale lunii martie se anunţă melodioase. Filarmonica de Stat Oradea organizează un eveniment tradiţional, cu program bogat, menit să marcheze sosirea anotimpului înfloririi.

Festivalul Primăverii va avea loc în perioada 21-30 martie, va cuprinde două concerte simfonice, două recitaluri şi două concerte camerale, va aduce invitaţi apreciaţi - precum dirijorul Tiberiu Soare şi violoncelistul Răzvan Suma - şi are programate creaţii spectaculoase semnate de Beethoven, Haydn sau Rossini.

Debut cu "Pantera roz"

Filarmonica orădeană continuă să ofere publicului motive bune de a păşi în sala de concerte Enescu - Bartók, care, la finalul acestei luni va fi "îmbrăcată" cu aranjamente florale de mari dimensiuni pentru o nouă ediţie a Festivalului Primăverii.

Evenimentul va debuta pe 21 martie, la ora 19, cu un concert cameral, care va fi condus de un maestru apreciat, Cristian Lupeş, managerul Filarmonicii din Sibiu, invitat să dirijeze orchestre din ţări precum Franţa, Elveţia şi Italia, o prezenţă constantă pe scena Festivalului Enescu şi deţinător al Ordinului Meritul Cultural în grad de Comandor.

Nagy Kálmán, violonistVor concerta patru solişti. La vioară, Nagy Kálmán (foto), concertmaestrul Filarmonicii orădene, şi Rui Ikebukuro (10 ani) din Japonia - elev al maestrului Ciprian Marinescu, un copil înzestrat cu auz absolut, care are deja în repertoriu lucrări dificile pentru vioară -, iar la violoncel Răzvan Suma şi Ella Bokor, cei din urmă fiind colegi în ansamblul PlaCello. În program sunt incluse creaţii cunoscute precum "Sarabanda" lui G. F. Handel, tema muzicală a filmului "Pantera roz", semnată de H. Mancini, şi aria "L’amour est un oiseau rebelle" din opera Carmen de G. Bizet.

Pasiune la violoncel

Primul concert simfonic din cadrul ediţiei 2023 a Festivalului Primăverii este programat pe 23 martie, la ora 19, şi-l readuce în faţa melomanilor pe Ciprian Marinescu, o prezenţă cunoscută pe scena muzicală japoneză, ca dirijor, concertmaestru şi solist al Hamonious Chamber Orchestra în Osaka. Solişti vor fi Răzvan Suma (violoncel) şi Mădălina Stan (soprană).

Răzvan Suma, violoncelistConsiderat un mare talent muzical, cu o sensibilitate aparte, Răzvan Suma (foto) are o bogată carieră internaţională, fiind totodată solist concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio. La rându-i, Mădălina Stan a concertat pe scena Ateneului Român şi are un repertoriu divers, interpretând mise, arii şi duete sub bagheta unor dirijori cunoscuţi.

Concertul din Festivalul Primăverii va începe cu "Exsultate - Jubilate" de W.A. Mozart, creaţie urmată de Concertul pentru violoncel şi orchestră nr. 2 în Re major de J. Haydn şi, în fine, de Simfonia nr. 7 în La major compusă de Ludwig van Beethoven între 1811 şi 1812 şi dedicată unui nobil austriac.

Fără partitură...

Pe 25 martie, tot de la ora 19, orădenii sunt invitaţi la recitalul cu arii de operetă intitulat "Iubire şi atât", care va fi susţinut de tenorul Marius Vlad Budoiu şi pianista Larisa Pentea, narator fiind Florin Sâmpelean.

În seara de 28 martie este programat un concert cameral, sub bagheta lui Ciprian Marinescu. Solişti vor fi Nagy Kálmán şi Yukia Yoshida - vioară, respectiv Petru Pane - clarinet. Invitatul din Japonia, în vârstă de 13 ani, a început studiul viorii la 4 ani, iar de atunci şi-a adunat în palmares lucrări complexe. La Oradea, Yukia Yoshida va interpreta fără partitură Dublu concert pentru vioară în Re minor de J.S. Bach. Programul mai include Introducere şi temă cu variaţiuni pentru clarinet şi orchestră de Rossini şi Simfonia nr. 25 în Sol minor de Mozart.

Penultimul eveniment al acestei ediţii este un recital de vioară, programat în data de 29 martie, de la ora 19, care-i va avea în prim-plan pe concertmaestrul orădean Nagy Kálmán şi pe Tomonori Tenai (pian). În program: Sonata pentru vioară şi pian Nr. 5 (Primăvara), Sonata pentru pian nr. 8 (Patetica), ambele de Beethoven, şi Meditaţie din opera Thaïs a compozitorului francez Jules Massenet.

Vioară şi orchestră

Tiberiu Soare, dirijorFestivalul Primăverii se va încheia pe 30 martie cu un concert simfonic amplu, ce va avea la pupitru un dirijor de anvergură, şi anume pe maestrul Tiberiu Soare (foto). Deţinător al titlului de Ofiţer al Ordinului Coroana României, Tiberiu Soare are o bogată activitate muzicală, care include concerte alături de mari orchestre ale lumii, cum ar fi Royal Philarmonic Orchestra. Solistul serii va fi apreciatul violonist Bogdan Zvorişteanu. Programul include Concertul pentru vioară şi orchestră în Re major de Beethoven şi "Burghezul gentilom" de R. Strauss.

Biletele pentru toate evenimentele din Festivalul Primăverii s-au pus în vânzare pe platforma bilete.ro. Atât pentru cei care apreciază muzica clasică, cât şi pentru cei tentaţi să o descopere...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON