URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Cu pianul pe Everest: Pianistul orădean Thurzó Zoltán încearcă să doboare recordul mondial de cântat la înălțime

Cu pianul pe Everest: Pianistul orădean Thurzó Zoltán încearcă să doboare recordul mondial de cântat la înălțime CONCERT LA ÎNĂLȚIME. Thurzó Zoltán (foto) și-a propus ceva ce nimeni n-a mai făcut: va concerta în tabăra de bază de pe Everest, locul de unde pornesc cei care au ambiția să cucerească cel mai înalt vârf montan al lumii
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În premieră mondială, un pian de concert va "urca" pe Muntele Everest, care are vârful cel mai înalt de pe Pământ.

După ce anul trecut a încercat să doboare recordul mondial pentru cel mai lung concert, dar din motive medicale a trebuit să renunţe după 77 de ore, artistul orădean Thurzó Zoltán nu a abandonat dorinţa de a deveni un recordman. "Vreau să susţin concertul de la cea mai înaltă altitudine şi voi cânta pe Everest", spune artistul.

Expediţie de 8 zile

Pe 26 mai va porni Zoltán în această aventură, al cărei punct final va fi Everest Base Camp, adică tabăra de bază de pe Muntele Everest, aflată la o altitudine de 5.364 metri. "Pe 27 mai voi ajunge la Kathmandu (n.r. capitala Nepalului), iar pe 29 voi începe urcarea", zice artistul. Temperaturile pe care le va resimţi vor fi între 1 şi 16 grade, iar nopţile le va petrece în micuţele sate de pe munte, unde aventurierii pot găsi cazare în hosteluri.

Timp de 8 zile, va urca pe munte, pentru a ajunge la tabără, oferindu-şi timpul necesar pentru aclimatizare. Pentru a preveni răul de altitudine provocat de aerul rarefiat, turiştilor li se recomandă să urce la Base Camp într-un interval cuprins între 6 şi 8 zile.

"O să urcăm zilnic în curse de câte 4-5 ore, dar va fi greu. Sunt porţiuni unde pe o distanţă de 4 kilometri este o diferenţă de altitudine mai mare de 1.000 metri", spune pianistul.

Şerpaş de Cartea Recordurilor

Ca să poată urca fără probleme, orădeanul se pregăteşte fizic de multe luni. "6 zile pe săptămână fac antrenamente cardio, câte 99 de minute în fiecare zi pe banda de alergare, cu cea mai mare înclinaţie şi cea mai mare greutate", spune Zoltán. Ca să-şi asigure succesul, s-a lăsat de fumat încă de anul trecut şi se abţine de la dulciuri, astfel încât corpul său să fie tonifiat şi în forma cea mai bună.

Mingma Dorchi, alpinist Pregătirea pentru expediţie a făcut-o la îndemnul şerpaşilor nepalezi, cei mai iscusiţi oameni de pe planetă când vine vorba de escaladatul Everestului şi care au ales şi perioada cea mai potrivită pentru o asemenea aventură. Zilele trecute, Thurzó Zoltán a semnat contractul cu firma Pioneer Adventures, o agenţie pe care majoritatea turiştilor străini o aleg pentru expediţie, fondată de un deţinător al unui record mondial.

Alpinistul Mingma Dorchi (foto) a devenit, în 2019, persoana cea mai rapidă care a făcut traseul între vârfurile Everest (8.848 m) şi Lhotse (8.561 m), călcând cele două puncte în doar 6 ore şi 1 minut. Un recordman îl va ghida, deci, pe orădean spre stabilirea propriului record...

Pian în elicopter

După ce va ajunge la tabăra de pe Everest, Zoltán se va odihni o zi, iar apoi va susţine concertul visat. Pianul pentru concert, greu de 270 kg, şi toate aparatele de care are nevoie pentru a înregistra şi omologa recordul, vor ajunge la Base Camp cu un elicopter anume închiriat de artist. Tot cu elicopterul vor merge cei care îi vor acorda pianul şi martorii care îl vor ajuta să înregistreze recordul Guinness.

"Şi pianul, şi elicopterul le-am închiriat din Nepal. Costurile sunt destul de ridicate, pentru că şi ei şi-au dat seama că nu am prea multe opţiuni", spune artistul. Când a început să pregătească această aventură, credea că nu îl va costa mai mult de 5.000 euro, dar între timp şi-a dat seama că necesarul este de 21.000 euro, bani pe care îi adună din sponsorizări şi donaţii. "Mai am nevoie de 16.000 lei", zice el, bucuros că a găsit oameni care să-i sprijine ambiţia.

Va cânta imnuri

Repertoriul concertului va fi aparte. Zoltán vrea să înceapă cu imnurile din 16 ţări (România, Ungaria, Ucraina, Rusia, America, Spania, Franţa, Marea Britanie, Polonia, Italia, Germania, Austria, Slovacia, Croaţia, Elveţia, Cehia), iar apoi mai bine de 3 ore va cânta peste 70 de piese ale unor compozitori din aceleaşi 16 ţări.

Recunoaşte că a ales cele 16 naţiuni din rândul celor cu agenţii puternice pentru contractarea pianiştilor de concert, deoarece el îşi doreşte ca acest record mondial să-l facă celebru în lume şi să-i aducă cereri de concerte în cât mai multe ţări, iar din banii astfel strânşi să poată să-şi ducă la îndeplinire visul de a înfiinţa la Oradea un Muzeu al Muzicii, în care să prezinte exponate adunate de familia sa. Bunicul lui a fost celebrul Thurzó Sándor, violonist şi istoric muzicolog, de la care a moştenit numeroase obiecte valoroase, inclusiv partituri şi instrumente ce au stat în mâinile unor muzicieni celebri.

Emoţii mari

Thurzó Zoltán va fi primul om care va duce un pian pe Everest şi, dacă totul va decurge bine, primul care va ţine un concert la o asemenea altitudine. Recordul actual este deţinut de Evelina De Lain (Marea Britanie), care pe 6 septembrie 2018 a ţinut un concert la 4.946 m altitudine, în Singge La Pass, India.

"Am mari emoţii, pentru că vor fi multe zile în care nici măcar nu voi vedea un pian, iar apoi voi avea doar o oră şi jumătate la dispoziţie pentru încălzire, înaintea concertului care va ţine cam 3 ore, 3 ore şi jumătate. Vreau ca totul să iasă perfect", spune artistul.

Cert este că lucrurile măreţe au fost întotdeauna înfăptuite de oamenii care au avut visuri mari...


SPRIJIN PENTRU UN MUZEU

Cum se pot face donaţii

Cei care vor să-l sprijine pe pianist în dorinţa lui a de doborî un record mondial sau de a înfiinţa un Muzeu al Muzicii la Oradea pot să facă donaţii către Asociaţia Culturală Classic Arts, în conturile deschise la OTP BANK Oradea (SWIFT code OTPVROBU):

Cont în lei: RO64 OTPV 2200 0030 9377 RO01

Cont în euro: RO91 OTPV 2200 0030 9377 EU02

Cont în dolari: RO51 OTPV 2200 0030 9377 US02

Cont în forinţi: RO87 OTPV 2210 0030 9377 HU02

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Udemereu', trasparenta cheltuielilor?
Cati bani vin din bugetul de stat? Asa si eu am vise umede, sa fiu primul roman pe statia lui Bezos. Am nevoie de vreo 200k €, doritori? Cum se zicea mai jos, nevoia de atentie e mare. Romania nici nu se califica in topul pianistilor din lume, da ei canta oe everest. Poate are noroc si de-o avalansa sau ceva. Si bietul sud coreean cu studii la Academia britanica sta si concerteaza sustinul de Maybach si Mercedes Benz, ala nu are nevoie de atentie sporita. Trist, parca mai ratase un record nu de mult, nu? Si in public, live...
Postat 02 Mai 2022, 17:28 de poiu
Cu pianul la 8035 m (cu 2700 m peste Everest base camp)
https://www.youtube.com/watch?v=4Jlsvc5ed90
Postat 02 Mai 2022, 13:50 de tomi
Amator de a iesi la vedere cu orice pret
Aceasta caracteristica se cheama exhibiționism, iar de la un anumit nivel este o aberatie comportamentala.
Postat 02 Mai 2022, 10:20 de marginan
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON