URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Aprilie 2020, 16:01

Vremuri de criză. Termoficare le oferă asociaţiilor de proprietari posibilitatea plăţii a 60% din încălzire cu recuperare în vară

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Operatorul de termoficare din Oradea pune la dispoziţia celor 832 de asociaţii de proprietari posibilitatea plăţii a 60% din facturile de încălzire inclusiv pe luna aprilie, diferenţa urmând să fie achitată în vară.

Scăpați de penalități

Măsura a fost luată pentru ca asociaţiile să poată evita unele penalităţi generate de imposibilitatea plăţii la timp a facturilor, oricum mai mari în luna februarie, pe fondul închiderii casieriilor.

"Săptămâna aceasta am luat decizia să extindem posibilitatea plăţii a doar 60% din factura de încălzire şi pentru luna aprilie, diferenţa urmând să fie achitată peste vară. Este un ajutor pe care vrem să îl oferim orădenilor aflaţi în şomaj tehnic sau disponibilizaţi, dar şi asociaţiilor de proprietari care se confruntă cu încasări mai mici pentru că, de la declanşarea pandemiei, multe şi-au închis casieriile", a declarat pentru BIHOREANUL, directorul comercial al Termoficare, Dan Creţu.

Reciproc avantajos

Conform evidenţelor societăţii, până la sfârşitul acestei săptămâni 230 din cele 832 de asociaţii de proprietari au optat pentru plata diferenţiată a facturilor pentru a-şi uşura stingerea datoriilor.

"Şapte asociaţii au cerut trecerea la acest sistem de plată de la jumătatea lunii martie, când a izbucnit criza generată de pandemie şi ne aşteptăm ca numărul lor să crească", a spus Creţu.

Asociaţiile de proprietari care optează pentru sistemul de plată 60% - 40% sunt păsuite de Termoficare să îşi achite diferenţa rămasă peste vară, când facturile sunt mai mici.

Reciproc avantajoasă, măsura ajută asociaţiile să treacă mai uşor peste vârfurile de plată lunile de iarnă şi asigură Termoficare fondurile necesare pentru plata salariilor, lucrări şi reparaţii pe timp de vară când încasările sunt mult mai mici.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Pentru cei ce nu-ntelege...
...m-am nascut ca sa fiu Rege.O consecinta fireasca ar fi schimbarea denumirii Operatorului de termoficare din Oradea astfel: Termoficare S.A. se va numi Termoficarea Sa.
Postat 05 Aprilie 2020, 21:55 de excalibur
Intreb si eu...
Acum vreo 6-8 luni penelule la termoficare impreuna cu primasii orasului anuntau ca firma asta de kkt se va retrage de pe unele strazi din orasa si tot atunci anuntau ca in cateva zile vor da publicitatii care sunt acele strazi. acum si 200 de zile sunt "cateva" asa ca minciuna nu este totala! Deci aveti sau nu aveti lista bucurieie cand vor scapa unii de voi!? sau a fost o petarda mincinoasa sa scapati de reporteri? daca o aveti DE CE nu o dati publiciatatii? SA stability data la care se va scoate la concurs postul de manager al CET? Sa stim si noi ca poate sunt oameni capabili interesati chiar daca nu sunt penelei pupinkuristi bolovanilor!
Postat 05 Aprilie 2020, 21:44 de scortosul
Abia asteptam vremurile de dupa pandemie
Cind ne vom inghesui sa achitam restante pe 3 luni de isolamento.Ca platile se amina doar, nici o alta pasuire...Bancuta,draga de ea iti ia rata discret,fara nici o notificare,sms whatever.Dupa ce in prealabil ti-a blocat cardul,ca nu si-a gasit suma toata in castronel.Idem si asigurarile de viata,accident.Firesc,natural,perfect barbatesc.Mergem mai departe:parca a dat gubernul ceva ordonanta ca furnizorii de cablu,internet sa nu-ti taie serviciile daca nu platesti la timp.Te amina doar.Ce sa faci, si lor li-e greu, au rate la banci pentru 5g,echipamente,it-isti.Mai departe,hop si ajungem in orasul luminii,Oradea mare.Chiar la intrare se inalta falnica racheta general electric,s-o tina D-zo.Racheta e a lu' termoficare sa.Termoficare s.a. este a primariei oradea 99%,sinmartin 1%.Primaria oradea este a cetatenilor ei,contribuabili,platitori de taxe,amenzi,incalecati de regulamentele hcl.Primaria oradea taxeaza termoficare sa,recte clientii racordati, cu o taxa speciala, numita redeventa.Redeventa e inclusa in cei 325 lei/gigacalorie.Nu stiu cit reprezinta ,in pret,ca nu ne spune nimeni.Ce stim,cu certitudine este ca e 3.8 mil /an, si va creste la 4.3mil/an.Lei sau euro,nu e sigur...(Bibliografie aici:www.ebihoreanul.ro/stiri/ultima-or-31-48/investitii-de-60-milioane-lei-in-oradea-din-redeventa-datorata-de-cet-orasul-va-avea-un-nou-cazan-154658.html).Redeventa a fost strinsa intr-un fond separat ca sa ne putem cumpara alte si alte jucarii.Corect,fara misto.Bun,iaca ca ne-am foot-ut directia(dex: a fute=1.A avea raporturi sexuale 2.A obliga pe cineva la eforturi prea mari) si avansam urmatorul scenariu: Banii de jucarii sunt in cont.Ce-ar fi,daca,pe aceste 3 luni de lockdown, termoficare ne-ar taxa cu doar 60% din sumele datorate,restul de 40% urmind a fi completati din redevente,depozite,cai verzi pe pereti...Ar insemna ca suntem asistati sociali?Ar fi sub demnitatea noastra,de oras al faptelor bune? Ar fi impotriva insusi Primarul,cu consilierii sai cu tot?Am supara vinzatorii de jucarii si intermediarii lor? Veniti de luati luminaaaa, pardon,calduraaa...
Postat 05 Aprilie 2020, 17:07 de excalibur
Decizii corecte ar mai putea fi:
Foarte bine este o decizie corecta. Ar fi minunat daca si CAO ar relua initiativa sau macar mutarea pragului de penalizatet la 90 zile. Astfel avem posibilitatea si noi de impingere a platilor in functie de incasari. O alta idee buna ar fi daca s-ar putea ca pe legea 196/2018 sa fie o posibila extindere a pragului de penalitate de la 60 zile la 120 zie pana isi revine economia si oamenii isi recapata slujbele.
Postat 05 Aprilie 2020, 17:01 de cristilucaci2002
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON