URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Iulie 2020, 14:19

Criza Covid se agravează: 15 cazuri noi în Bihor, secţia de Infecţioase se aglomerează, SMURD aduce la ATI pacienţi din Cluj, iar medicii discută scenarii sumbre

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Încă 15 bihoreni au fost diagnosticaţi cu coronavirus în ultimele 24 de ore, după mai puţin de 500 teste procesate în laboratoarele Spitalului Municipal (201 analize) şi Spitalului Judeţean (276 analize), ceea ce majorează totalul îmbolnăvirilor înregistrate în Bihor la 780, de la începutul pandemiei.

De notat că sâmbătă la amiază, Grupul de Comunicare Strategică a raportat oficial doar 14 cazuri noi şi un total de 779 de la începutul crizei sanitare, diferenţa explicându-se, cel mai probabil, la fel ca în alte dăţi, prin orele la care se fac raportările şi centralizarea datelor din judeţe.

Din tot judeţul

În ce priveşte provenienţa geografică a cazurilor noi, sursele BIHOREANULUI arată că este vorba despre persoane din mai multe zone ale judeţului - Auşeu, Ineu, Beiuş, Uileacu de Beiuş, Drăgăneşti, Răbăgani, Pocola, Oradea, Cociuba Mare şi Avram Iancu.

O parte dintre cele 15 persoane au fost depistate în urma testării la internarea în Spitalul Municipal din Oradea, una pentru că s-a testat la cerere, contracost, iar altele fiindcă au fost în contact cu persoane confirmate anterior cu Covid.

Pe de altă parte, Prefectura Bihor a informat sâmbătă dimineaţa că dintre persoanele diagnosticate de la debutul pandemiei s-au vindecat 656.

Aglomeraţie la Infecţioase

Pentru că în cursul acestei săptămâni numărul persoanelor infectate a crescut, la fel şi ponderea celor care acceptă ori care au nevoie efectivă de spitalizare, gradul de ocupare al secţiei de Boli Infecţioase a Spitalului Municipal a crescut şi el până la 75% din capacitatea totală de 80 paturi.

Conform surselor medicale, sâmbătă dimineaţă erau internaţi 59 pacienţi confirmaţi cu Covid la secţia BI I (unde până la mijlocul săptămânii erau îngrijiţi doar suspecţii) şi la BI II. Din cei 59 pacienţi, 17 au forme severe ale bolii, informează sursele medicale.

Pacienţi din Cluj la ATI

Nici în secţia ATI de la etajul III al clădirii din strada Corneliu Coposu a Spitalului Municipal, rezervată exclusiv pacienţilor Covid în stare severă, gradul de ocupare a paturilor nu este mic. Din cele 10 paturi ale acestei secţii, spun medicii, sunt ocupate 5.

Alte 3 paturi ATI Covid urmează să fie ocupate în cursul zilei de sâmbătă, autorităţile sanitare şi administrative bihorene fiind informate că din Cluj, unde capacitatea Terapiei Intensive a ajuns la o încărcare de 100%, un elicopter al SMURD va aduce trei bolnavi cu coronavirus în stare gravă, întubaţi. Prin urmare, în secţia ATI Covid din Municipalul orădean mai rămân libere doar 2 paturi.

La cealaltă secţie ATI, aflată la etajul IV al clădirii din strada Coposu, destinată pacienţilor non-Covid, gradul de ocupare este tot mare: din 15 paturi sunt deja ocupate 12.

Şedinţă de analiză

Potrivit surselor BIHOREANULUI, conducerea Spitalului Municipal, a secţiilor ATI şi Infecţioase, precum şi epidemiologii unităţii, au avut sâmbătă dimineaţă o reuniune de urgenţă, pentru a analiza diferite scenarii de urmat în ipoteza, veridică, a înmulţirii cazurilor Covid.

"Nimeni nu doreşte ca Spitalul Municipal să fie din nou unutate exclusiv anti-Covid, adică să mutăm din nou Infecţioasele de pe strada Republicii în Rogerius şi să închidem spitalul pentru bolnavii cronici. Am ajuns la concluzia că vom muta o parte din Infecţioase din centru pe strada Izvorului, în locul secţiilor de Pneumologie-TBC. Concret, bolnavii cu forme uşoare Covid vor fi trataţi în continuare la Staţionarul II de pe Republicii, pe 80 paturi, iar cei cu forme grave pe Izvorului, unde avem 120 paturi, dar nu toate saloanele au grupuri sanitare proprii. O parte din pacienţii de pe Izvorului vor fi externaţi, alţii mutaţi pe Coposu", au explicat surse medicale la finalul reuniunii.

Şedinţa de analiză de la Spitalul Municipal a durat mai mult de două ore, iar deciziile adoptate urmează să fie aprobate de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi de Direcţia de Sănătate Publică Bihor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
O singura persoana a luat decizia...
De fapt, o singura persoana a luat decizia ca Oradea sa preia o parte din cazurile de covid din Cluj, desi, normal ar fi fost ca distribuirea cazurilor sa fie in sens invers, avand in vedere capacitatea medicala net superioara a spitalelor clujerene. La fel au stat lucrurile si in ceea ce priveste mutarea cazurilor grave in bomba biologica numita Spitalul TBC Oradea : decizia paranoicului nr.1 din primarie, eternul chel sprancenat, incendiatorul cu ifose de mare administrator. Va urma un val de tragedii, oameni care vor muri cu zile ....
Postat 26 Iulie 2020, 04:55 de Silver_Cat
Greseala!!!!!
In Pneumologie-TBC Str:Izvorului, nici un salon nu are grup social. Pe fiecare nivel exista un grup social pe capatul coridorului. Cei care au hotarit ca acest spital sa fie sectie COVD cred ca nu stiu ce fac. Acest spital vor sa fie pentru forme grave? "iar cei cu forme grave pe Izvorului, unde avem 120 paturi" si cate aparate de respirat?????????? Sun curios cum se face izolarea intre intrare--iesire pentru angajati?
Postat 25 Iulie 2020, 21:12 de ETELE63
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON