URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 30 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Noiembrie 2023, 08:01

Crișul înapoi! După dezvăluirile BIHOREANULUI, malurile Crișului Repede, pe care au răsărit abuziv pontoane private, au fost înscrise în proprietatea Statului (FOTO)

Crișul înapoi! După dezvăluirile BIHOREANULUI, malurile Crișului Repede, pe care au răsărit abuziv pontoane private, au fost înscrise în proprietatea Statului (FOTO) VIP-URI CU TUPEU. BIHOREANUL a fost cel care a constatat, în locul angajaților bine plătiți ai ABA, că malul Crișului Repede a fost „confiscat” de persoane influente, cu vile în vecinătate, care și-au amenajat, fără avize legale, pe domeniul public și fără să plătească un leu, mai multe „pontoane” private. „Vedetă” a devenit cel al fostei judecătoare Adina Cioflan (foto sus), și al soțului ei, șef în Poliția Bihor, iar pensionara specială a declarat, la mișto, că l-a găsit gata construit la marginea curții...
Crișul înapoi! După dezvăluirile BIHOREANULUI, malurile Crișului Repede, pe care au răsărit abuziv pontoane private, au fost înscrise în proprietatea Statului (FOTO) „LUMINIȚA” LUI PÁSZTOR. După ce, inițial, n-a luat nicio măsură față de terasele ilegale de pe Criș, cum este cea a familiei fostei judecătoare Adina Cioflan (foto), directorul ABA, Pásztor Sándor (medalion), s-a răzgândit și le va cere proprietarilor să concesioneze terenurile pe care le ocupă abuziv. Pásztor recunoaște că BIHOREANUL l-a determinat să facă ordine pe Criș: „Mi s-a aprins luminița când ați zis că vă faceți și dvs. un ponton”. Și, decât să aibă BIHOREANUL dreptate, preferă să calce pe propriile decizii...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dezvăluirile BIHOREANULUI despre felul în care persoane influente din Oradea au „confiscat” malul Crișului Repede, amenajându-și terase private, fără vreo autorizație și fără ca autoritățile să le deranjeze, au fost confirmate. Administrația Națională Apele Române a recunoscut că aceste „pontoane” sunt ilegale, iar ABA Crișuri ar fi trebuit să le sancționeze.

Instituția condusă de Pásztor Sándor, care până acum n-a fost deranjată de amenajările clandestine sau, mai degrabă, n-a vrut să le deranjeze cu vreo amendă, pretinde că schimbă placa: vrea să-i pună pe proprietarii teraselor la plată. Cum ar fi trebuit să o facă, de fapt, de la bun început...

„Doamne, cât de frumos este!”

La începutul lunii octombrie, BIHOREANUL a arătat cum pe malul drept al Crișului Repede, în aval de Uzina de Apă Oradea, în dreptul vilelor de pe strada Făcliei, au „răsărit” mai multe terase private, la care se poate ajunge doar prin curtea caselor sau prin apă. Dintre toate, una este cu adevărat impozantă: terasa familiei fostei judecătoare de la Înalta Curte, Adina Cioflan, și a soțului acesteia, Aurel Cioflan, șef în Poliția Bihor.

Construită din lemn pe o structură metalică prinsă în taluz, terasa este generoasă ca suprafață (3,5 metri lățime și 5 metri lungime) și are scări care coboară direct în Criș. În jurul acestui „ponton”, malul a fost defrișat și reamenajat cu pietre decorative, arbuști și flori, lucrări făcute în anul 2020, după cum „trădează” imaginile din satelit.

Nu-i de mirare că musafirii familiei Cioflan, printre care s-au numărat în vară cântăreți celebri, iar în alte rânduri judecători, procurori, polițiști și avocați, au rămas impresionați. „N-am crezut că poate să fie atât de frumos! Este incredibil! Doamne, cât de frumos este!”, spunea compozitorul Mihai Alexandru, într-un „live” devenit celebru pe Facebook.

„Nu încurcă...”

Terasa familiei Cioflan, la fel ca celelalte, nu avea niciun aviz sau autorizație din partea Administrației Bazinale de Apă (ABA) Crișuri, chiar dacă era ridicată pe domeniul public și în zona de protecție a râului, unde regulile sunt stricte.

Totuși, ABA a luat măsuri foarte blânde: le-a cerut soților Cioflan - dar și celorlalți proprietari identificați, patru la număr - să meargă la notar și să dea declarații prin care acceptă că terasele pot fi oricând demontate, iar ei rămân cu paguba, chiar și în situația unei viituri.

Motivând că terasa nu are fundație, deci nu este o construcție în sens juridic, directorul Pásztor Sándor a susținut că nici nu poate fi demolată. „Din punctul nostru de vedere, este o terasă care nu încurcă curgerea apei”, declara el atunci BIHOREANULUI.

Atitudinea directorului reprezenta, practic, o invitație pentru orice cetățean să își ridice o terasă pe Criș, pe domeniul public: dacă soții Cioflan au putut, de ce altora le-ar fi interzis să se relaxeze, cu prietenii, într-un cadru natural plăcut?

ABA, criticată de sus

Încă de atunci, BIHOREANUL a solicitat și poziția Administrației Naționale a Apelor Române (ANAR), care prin vocea purtătoarei de cuvânt a precizat că terasele de pe Criș aveau nevoie de acordul ABA. „Orice lucrare care are legătură cu apele, inclusiv una pe structură ușoară, are nevoie de aviz înainte de începerea lucrărilor și de autorizație de gospodărire a apelor”, a declarat atunci Anamaria Agiu.

Ulterior, la solicitarea scrisă a ziarului, ANAR a confirmat și a detaliat: terasele VIP-urilor din Oradea sunt construcții ilegale, iar prin „șmecheria” cu actul notarial ABA n-a procedat cum trebuie!

Potrivit unui document transmis BIHOREANULUI și semnat de directorul Sorin Lucaci, „un cetățean poate să folosească domeniul public pentru amenajarea unei construcții și a unei zone de loisir doar după solicitarea și obținerea actelor de reglementare din punct de vedere al gospodăririi apelor”, și anume: avizul de gospodărire a apelor, obținut înainte de lucrări, și autorizația de gospodărire a apelor, obligatorie după finalizarea lucrărilor.

„Măsurile pe care ABA trebuie să le ia față de un cetățean care a făcut o asemenea amenajare și construcție, fără acordul instituției, sunt prevăzute în Legea Apelor, care prevede atât sancțiuni contravenționale, cât și penale. De asemenea, se pot face diligențe legale pentru ridicarea construcțiilor”, a precizat ANAR. Or, instituția condusă de Pásztor n-a dat nicio sancțiune și n-a mișcat o frunză de pe terasele ilegale.

ANAR mai arată și că declarațiile notariale ca acelea impuse de ABA proprietarilor sunt prevăzute de lege doar în situația în care demolarea obiectivelor ilegale nu este posibilă. Aici, în schimb, dezafectarea e posibilă. Doar că asta ar fi însemnat ca ABA să își ridice în cap orădeni influenți...

„Frate, este terenul nostru!”

BIHOREANUL l-a confruntat pe Pásztor cu poziția șefului său, dar directorul ABA a părut, din nou, de neclintit: „Nu poți demola ceva ce nu e construit”.

UMDR-istul știe însă că a greșit, dovadă că a „scos din mânecă”, de data aceasta, un alt act: a înscris în Cartea Funciară malurile Crișului Repede, de la limita cu Oșorheiul până la podul Dacia, adică ultimele tronsoane de râu din municipiu care nu erau întabulate. „Am început să facem ordine”, s-a lăudat Pásztor, săptămâna trecută. În urmă cu o lună, tot el declara BIHOREANULUI că ABA n-are buget pentru înscrierea râului în CF, acțiune necesară pentru stabilirea clară a limitelor încălcate de proprietarii teraselor.  

Pásztor pretinde că acum, când actele cadastrale confirmă dreptul de proprietate al Statului Român și pe cel de administrare al ABA, poate lua măsuri: „Acum avem dovada proprietății și ieșim cu CF-ul în mână și le explicăm: «Frate, este terenul nostru!»”. De parcă fără acest act nu era clar că soții Cioflan sau vecinii lor nu au cum fi stăpâni pe Criș...

„LUMINIȚA” LUI PÁSZTOR. După ce, inițial, n-a luat nicio măsură față de terasele ilegale de pe Criș, cum este cea a familiei fostei judecătoare Adina Cioflan (foto), directorul ABA, Pásztor Sándor (medalion), s-a răzgândit și le va cere proprietarilor să concesioneze terenurile pe care le ocupă abuziv. Pásztor recunoaște că BIHOREANUL l-a determinat să facă ordine pe Criș: „Mi s-a aprins luminița când ați zis că vă faceți și dvs. un ponton”. Și, decât să aibă BIHOREANUL dreptate, preferă să calce pe propriile decizii...

Scoase la licitație

Cu CF-ul în mână, șeful ABA Crișuri vrea ca proprietarii teraselor să concesioneze spațiile pe care le folosesc, așa cum ar fi fost normal să o facă de la bun început și așa cum, de pildă, au concesionat luciu de apă firmele care dețin localuri pe malul Crișului, precum Spoon ori Crinul Alb. „Legea ne dă dreptul să concesionăm albiile pentru agrement, și așa vom face. Dacă vor dori, proprietarii vor încheia un contract de concesiune, care însă nu va permite construcții, ci doar amenajări demontabile, așa cum sunt acum”, zice Pásztor.

Va mai dura, însă, până când VIP-urile vor fi puse la plată: concesionarea se face doar prin licitație, iar pregătirea și organizarea ei va dura câteva luni, zice directorul. Apoi, fiind vorba de o licitație publică, orice doritor va putea participa. Așadar, teoretic, oricine ar putea concesiona locurile unde deja sunt ridicate terase, nu doar familiile care le dețin.

La fel cum s-ar putea ca nimeni, nici măcar proprietarii teraselor, să nu se înscrie la licitație, caz în care, promite Pásztor, amenajările vor fi desființate. Așadar, probabil va mai curge ceva apă pe Criș până când situația teraselor să devină limpede...


ACCES LIBER

„Poate să vină oricine”

Când s-a aflat ce terasă și-au amenajat pe domeniul public, subiectul n-a fost pe placul soților Adina și Aurel Cioflan. Bărbatul, șef al Biroului Control Intern din Poliția Bihor, a refuzat discuția cu BIHOREANUL, în timp ce consoarta sa s-a rezumat să spună, cu tupeu, că a găsit „pontonul” acolo, în pandemie, când, forțată să stea acasă, a ieșit din curte spre Criș.

În discuții cu alți jurnaliști, ea a recunoscut că terasa este pe domeniul public, ba chiar a spus că vecinii de pe celălalt mal, țiganii din Voltaire, o folosesc. „Când eu curățam și udam acolo, cineva mânca semințe, cu tupeu. Și mi s-a spus că e proprietate publică, prin urmare are dreptul să stea acolo. Am zis foarte bine, stați vă rog aici, dacă vă pică bine să mâncați semințe și eu să curăț după dumneavoastră. Ăștia sunt oamenii, astea sunt valorile fiecăruia. Poate să vină oricine, nu este îngrădit”, a declarat Cioflan pentru ziarul Jurnal bihorean, care a preluat acest subiect.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
E ceva normal sa nu pateasca nimic.
Pun pariu ca daca ar trebui sa exproprieze primaria o asfelt de casa nu ar reusi nici in 100 de ani. In Oradea primaria nu a reusit sa exproprieze nici o casa, restaurant, firma a cuiva important. Doar pe fraieri ii demoleaza in doua miscari.
Postat 28 Noiembrie 2023, 17:00 de Petre93
Păstorul
Practic domnul Pasztor nu a facut altceva de at ca le-a pregatit terenul acestori “proprietari “ de pontoane ilegale ca sa poata intra in legalitate cu ele , pentru ca stim cu totii ca le vor concesiona si bineinteles pe sume de un pachet de tigari pe an .
Postat 28 Noiembrie 2023, 14:09 de Mare_blue17
Recorder e copil mic pe langa voi
Ati devoalat mafia pontoanelor si a scarilor spre luciul sfant de apa, interzis muritorilor de rand chiar si propietarilor care au iesire spre Cris. Mai jos pe langa str Digului sau Malului, e o mini groapa de gunoi si riveranii ard gunoaie la greu, dar de ti@ani nu te legi ca oricum nu intereseaza pe nimeni ce fac astia in ghetou - nu au acte pe teren, pe case, fura curent, nu platesc taxe, trafic de te miri ce. Orasul poate dormi acum linistit.
Postat 28 Noiembrie 2023, 09:31 de alexcuce
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6438 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON