URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Decembrie 2019, 07:57

Criminali din tată-n fiu: Povestea incredibilă a unui tată din Bihor şi a fiului său, care şi-au ucis trei concubine

Criminali din tată-n fiu: Povestea incredibilă a unui tată din Bihor şi a fiului său, care şi-au ucis trei concubine SOARTĂ FATALĂ. Cât de uşor se curmă unele vieţi! Dacă ar fi luat în serios trecutul lui Iosif Venţel (foto), care a făcut puşcărie pentru uciderea primei concubine, cea de-a doua (medalion) ar fi fost, poate, şi astăzi în viaţă. Cum la fel s-ar fi întâmplat şi dacă legea recursului compensatoriu nu ar fi existat…
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

"Mulţumim PSD", aşa sunau mai multe mesaje postate săptămâna trecută pe Facebook, după ce BIHOREANUL a publicat ştirea tulburătoare că un criminal din Bihor, eliberat graţie recursului compensatoriu promovat de foştii guvernanţi, a ucis din nou, victimă fiindu-i propria concubină, a doua ucisă în câţiva ani.

Criminalul, Iosif Venţel, este notoriu în zona Aleşdului pentru agresivitatea sa. A stat după gratii doar 10 ani, pentru o crimă deosebit de violentă, petrecută în 2008. De parcă povestea nu ar fi fost suficient de crudă, şi fiul acestuia a fost condamnat de curând la închisoare, la numai 10 ani, tot pentru că şi-a strâns de gât concubina, iar apoi i-a şi tăiat tendoanele, ca nu cumva să scape.

BIHOREANUL vă prezintă detaliile oripilante ale unor crime greu de imaginat, posibile şi ca urmare a clemenţei unui sistem judiciar defect, care a ajuns să nu-i mai sperie nici pe cei mai de temut ucigaşi.

Conflict spontan

Săptămâna trecută a început cu o veste macabră pentru comunitatea din Aleşd. În noaptea de 30 noiembrie spre 1 decembrie, un localnic din "Obor", cartierul ţiganilor din oraş, şi-a bătut cu sete concubina şi a strâns-o de gât, după care s-a predat la Poliţie.

Crima s-a produs în jurul orei 2, bărbatul de 47 de ani, Iosif Venţel, zis Ioşca, omorându-şi concubina "pe fondul unui conflict spontan".

"Este vorba despre un conflict între doi concubini, iar din primele date, ca şi cauză preliminară a decesului s-a reţinut asfixie mecanică prin sugrumare", declara Maria Cotrău, prim-procuror adjunct al Parchetului Bihor, instituţie care anchetează cazul.

Reţinut pentru 24 de ore, lunea trecută, Venţel a fost arestat preventiv, judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Bihor trimiţându-l apoi după gratii pentru 30 de zile. Procurorii îl anchetează pentru violenţă în familie prin infracţiunea de omor, încadrare care face ca pedeapsa maximă prevăzută de lege pentru fapta comisă să se majoreze cu o pătrime, de la 20 la 25 ani de detenţie, minimumul rămânând acelaşi, de 10 ani.

Cadou de "bună purtare"

Deşi la prima vedere părea un simplu conflict conjugal terminat prost, BIHOREANUL a aflat că aceasta era a doua crimă comisă de Venţel, după ce, în 2008, şi-a ucis în mod barbar şi prima concubină, fiindcă îl părăsise. Mamă a 8 copii!

Dacă informaţiile despre ultima crimă sunt, încă, puţine, în ce priveşte omorul de acum un deceniu lucrurile sunt clare. Venţel şi-a înjunghiat nevasta fără milă, cu mai multe lovituri de cuţit, iar apoi a lovit-o în cap şi cu un topor. În 2010 bărbatul a fost condamnat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la 15 ani de detenţie şi ar fi trebuit să iasă din penitenciar în 2022. În ciuda gravităţii faptelor, a fost eliberat însă condiţionat pe 21 februarie 2018, în baza Legii recursului compensatoriu, care reduce din totalul pedepsei câte 6 zile pentru fiecare 30 de zile executate în condiţii de detenţie necorespunzătoare. Venţel mai avea 402 de zile de executat.

Ucisă cu toporul

BIHOREANUL a intrat în posesia sentinţei de condamnare din 2010, iar detaliile din paginile acesteia sunt oripilante. Nenorocirea s-a produs pe 11 martie 2008, dimineaţa la 8.30, când Ioşca Venţel s-a deplasat la casa în care femeia sa, L.L, se refugiaze la mama ei.

Cei doi fuseseră în concubinaj mai bine de 10 ani, având 5 copii împreună, iar femeia încă 3 din altă relaţie. Şi bărbatul mai avea un copil dintr-o relaţie anterioară, crescut de mamă. Concubina îl părăsise de două luni, sătulă de bătăi, iar individul încerca s-o convingă să revină acasă, în stilul lui. Au început repede să se certe, iar lucrurile au sfârşit tragic.

În faţa anchetatorilor, Venţel a recunoscut iniţial fapta, spunând că ar fi izbucnit din gelozie, descriind exact modul în care a acţionat, şi anume că i-a luat femeii toporul din mână şi a lovit-o de două ori în cap cu acesta. Ulterior, însă, a încercat să scape de răspundere, zicând că n-a vrut s-o omoare, ci dimpotrivă, ar fi încercat să o... salveze. Femeia ar fi ameninţat că se omoară, iar el ar fi reuşit de două ori să-i smulgă toporul din mână. A treia oară, din greşeală, arma crimei ar fi "aterizat", ghinion, fix în capul concubinei, fărâmiţându-l.

"O taie pe mama"

"I-am dat peste mână şi ea a căzut lângă pat, cu faţa spre geam, respectiv spre pat. Atunci am vrut să arunc toporul pe geam, ea în acel moment s-a ridicat, toporul i s-a înfipt în ceafă. De acolo, toporul a sărit în sus fără să fac eu nimic şi a nimerit-o în moalele capului, fără ca eu să intervin în acest sens", susţinea ucigaşul.

Probele demonstrau însă că a acţionat cu ţintă, pornit să ucidă, prin lovituri repetate şi foarte puternice, într-o zonă vitală.

Descrisă de anchetatori, scena crimei pare desprinsă din filmele de groază: au fost descoperite urme de sânge peste tot, de la patul în care se afla victima, pe uşă, pe linoleum, pe perete, pe cuţit, în vreme ce toporul însângerat era aruncat sub o sobă.

Pe agresor poliţiştii l-au găsit în scurt timp, plin de sânge. Din câte se pare, totul s-a petrecut în faţa unora dintre copiii femeii. "Venţel o taie pe mama", i-ar fi spus unul dintre micuţi unui frate mai mare, martor în proces.

Profil agresiv

Expertiza psihiatrică de la dosar arată că Venţel suferea de o tulburare de personalitate, dar fără consecinţe asupra discernământului la momentul crimei, şi avea tendinţe impulsive semnificativ crescute şi înclinare spre agresivitate. Declaraţiile martorilor conturează şi mai bine profilul unui individ extrem de agresiv, cu comportament rudimentar.

Aceştia arată că bărbatul îşi bătea nevasta în repetate rânduri, cu lanţuri şi chiar cu toporul, iar odată chiar i-a rupt mâna. Cei doi se certau adesea, agresorul reproşându-i victimei că nu e gospodină şi nu are grijă de copii (de altfel, după separare cei mici au rămas la el). În plus, se zvonea şi că femeia îşi dorea o relaţie cu un alt bărbat.

Singura declaraţie favorabilă lui Venţel consemnată în sentinţa din 2010 este din partea unuia dintre fiii lui, având iniţialele V.I.D., care le-a spus anchetatorilor, nici mai mult, nici mai puţin, decât că ar fi surprins-o pe concubina tatălui întreţinând relaţii sexuale cu fratele ei (fapt ce i-ar fi justificat cumva gelozia). Băiatul este, totodată, singurul care spune că tatăl său "nu a bătut-o niciodată" pe L.L. şi că, de fapt, ea ar fi fost bătută de fraţii ei.

De unde atâta înţelegere? V.I.D., adică Venţel Iosif Daniel, este acelaşi care anul acesta a fost condamnat tot pentru o crimă violentă, comisă asupra propriei lui neveste!

Istorie repetată

Aşa cum BIHOREANUL scria la vremea respectivă, crima a avut loc pe 23 august 2018, când tânărul de 21 de ani şi-a strâns de gât iubita de aceeaşi vârstă, mamă a 2 copii, cu care se certase. Arestat imediat după comiterea faptei, Iosif Daniel Venţel a fost condamnat definitiv în martie 2019, la numai 10 ani de detenţie, instanţele luând în considerare, drept circumstanţe atenuante, faptul că şi-a recunoscut fapta şi nu avea antecedente penale.

Şi această sentinţă a Curţii de Apel Oradea, intrată în posesia ziarului, arată aspecte greu de înţeles de o minte sănătoasă. Trimis în judecată tot pentru omor comis asupra unui membru de familie, asemenea tatălui său, Iosif Daniel Venţel a dovedit şi el o cruzime extremă.

Relaţia dintre concubini se răcise în ultima perioadă dat fiind că victima, V.I., voia să "evadeze" din casa în care locuiau împreună cu cei doi copii, de 5 şi 3 ani, ca să practice prostituţia în Irlanda. În seara crimei, tânăra şi-a anunţat soţul că-şi face bagajele şi pleacă împreună cu sora ei, fapt care l-a scos din sărite pe bărbat. Văzând scandalul, "tatăl inculpatului, împreună cu cei doi copii, minori, au plecat de acasă, mergând la un magazin", lăsându-i pe tineri să se certe în voie. Atât că cearta a degenerat în violenţe...

Cei doi au început să se bată, ea "zgâriindu-l cu unghiile", el împingând-o şi, la un moment dat, ambii căzând pe jos. Daniel Iosif Venţel "a început să o strângă pe concubina sa cu mâinile de gât, aproximativ 3 minute, până când aceasta a încetat să se mai zbată, după care, văzând că nu mai mişcă, a luat-o şi a pus-o în pat, ştergând cu un prosop sângele care începuse să-i curgă din gură şi din nas", arătau anchetatorii.

Sugrumată şi cu tendoanele tăiate

Ca şi cum nu ar fi fost de ajuns, deşi consoarta îşi dăduse duhul, bărbatul "a luat un cuţit cu care i-a tăiat victimei ligamentele din spatele genunchilor, pentru a fi sigur că aceasta nu va părăsi domiciliul". Criminalul s-a calmat apoi la o ţigară, iar pentru că femeia de lângă el nu mai mişca s-a dus şi s-a predat la Poliţia Aleşd. În urma tragediei, cei doi copii ai lor au ajuns într-un centru de plasament de urgenţă.

Expertiza psihiatrică a arătat că Venţel jr. are "o personalitate dizarmonică tributară carenţelor instructiv-emoţionale", că "prezintă toleranţă scăzută la frustrare cu manifestări impulsiv-agresive în situaţii conflictual-afective", "un grad sporit de fragilitate psihică", "reactivitate de tip impulsiv-exploziv cu diminuarea controlului asupra comportamentului"şi "irascibilitate". Rămâne de văzut cât va executa efectiv din cei 10 ani de închisoare şi cum se va reintegra ulterior un asemenea om în societate. Exemplul tatălui său face întrebarea cât se poate de pertinentă...

Sângele cere sânge

Decupată parcă din filmele horror, povestea familiei Venţel a şocat inclusiv temuta comunitate de romi din Aleşd, în care oricărui străin îi e frică să intre neînsoţit de poliţişti. Printre neamurile şi cunoscuţii Venţelilor, poveştile s-au rostogolit şi au căpătat amploare. S-a răspândit inclusiv vorba că, de fapt, fiul ar fi victima tatălui său, asumându-şi o crimă pe care nu a făcut-o, de teamă ca Venţel senior să nu îi omoare copiii...

Cert e că oamenii se tem de Ioşca Venţel, zicând despre el că "e un animal". Şi acuză, în cuvintele lor, legile strâmbe care permit unor asemenea neoameni să se întoarcă atât de repede în societate. "Mi se pare oribil, de nedescris. Sunt de vină autorităţile, pentru că a beneficiat de eliberare nedreaptă", a declarat, într-o filmare realizată de AlesdOnline.ro, un localnic, completat de femeia de lângă el: "Trebuia să fie eliberat în 2022 şi a fost eliberat mai repede. Logic, se ştia ce se va produce, că va omorî şi această persoană".

Pe filmare apare şi una din fiicele victimei din prima căsătorie. "Prima lui crimă o fost mama mea şi am fost 8 copii... Dacă-l eliberează, io, personal, mă duc şi-l jupoi dă viu", spune femeia. Asta dacă individul nu va beneficia în continuare de clemenţă şi, nu peste mult, va fi lăsat liber, să ucidă din nou. "Obiceiul" s-a transmis, după cum se vede, din tată-n fiu. Iar în "Oborul" Aleşdului sângele cere sânge...


COMPENSARE PENTRU CRIME
Legea recursului compensatoriu, abrogată

Promovată de PSD, Legea 169/2017 privind recursul compensatoriu a scos din puşcării infractori periculoşi. Principala prevedere este că deţinuţii încarceraţi în condiţii necorespunzătoare beneficiază de reducerea pedepsei cu câte 6 zile pentru fiecare 30 de zile executate.

Ca urmare a aplicării acestei legi, din 19.10.2017 până în 18.09.2019 au fost eliberaţi din penitenciare 21.049 deţinuţi. Dintre aceştia, 634 erau condamnaţi pentru viol şi 1.670 pentru tâlhărie calificată. În perioada menţionată, din totalul liberărilor, s-au înregistrat 1.877 de reîncarcerări, 47 pentru viol, 226 pentru tâlhărie calificată şi 36 pentru omor.

Legea a fost abrogată miercurea trecută de Camera Deputaţilor în calitate de for decizional, dar tot va mai produce efecte pentru o perioadă, iar deţinuţii aflaţi după gratii vor beneficia în continuare de clemenţa statului întrucât recursul compensatoriu acţionează retroactiv. Toate partidele au votat pentru abrogarea legii, cu 272 voturi pentru, 5 abţineri şi nici un vot împotrivă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
...
Ideea oricum era proastă cât și scuza cu CEDO, au ales cea mai simplă cale decât să reformeze, iar forma finală era o porcărie.
Postat 10 Decembrie 2019, 11:46 de User anonimizat
two
Legea a fost depusă de PNL. Dar a fost modificată de Dragnea, sa nu uitam
Postat 10 Decembrie 2019, 11:25 de Sandu1206
@two
In "ideea" lui Pruna nu se incadrau faptele prin violenta si nr zilelor reduse erau de 3 ori mai mici. Oricum, era doar o "idee". Cert e ca PSD a modificat-o si a aplicat-o.
Postat 10 Decembrie 2019, 09:39 de unul
...
Ideea legii a fost a tehnocratei Prună din cabinetu Cioloș.
Postat 10 Decembrie 2019, 09:09 de User anonimizat
Multumim PSD!
si lui Tudorel!
Postat 10 Decembrie 2019, 08:53 de unul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON