URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Decembrie 2015, 09:35

Crăciuniţă în direct! Crăciuniţa 2015 a BIHOREANULUI este frumoasa prezentatoare a ştirilor Digi 24 Oradea, Yvette Mîrza (FOTO)

Crăciuniţă în direct! Crăciuniţa 2015 a BIHOREANULUI este frumoasa prezentatoare a ştirilor Digi 24 Oradea, Yvette Mîrza (FOTO) FRUMOASA DE LA DIGI. Yvette Mîrza a dovedit de-a lungul a 7 ani că nu este o simplă "cititoare de prompter", ci jurnalist în toată regula. Prinsă de spiritul sărbătorilor, ea a acceptat să iasă de la pupitrul ştirilor şi să se transforme anul acesta în Crăciuniţa BIHOREANULUI, într-un pictorial realizat în Palatul Vulturul Negru (Foto: Szilagyi Lorand)
Crăciuniţă în direct! Crăciuniţa 2015 a BIHOREANULUI este frumoasa prezentatoare a ştirilor Digi 24 Oradea, Yvette Mîrza (FOTO) FRUMOASA DIN PALAT. Anul acesta, Yvette a acceptat să schimbe ţinuta sobră de la pupitrul ştirilor Digi 24 Oradea pentru a fi Crăciuniţa BIHOREANULUI, împrumutând căciuliţa Moşului pentru un pictorial realizat în Palatul Vulturul Negru, sediul televiziunii patronate de Zoltan Teszari
Crăciuniţă în direct! Crăciuniţa 2015 a BIHOREANULUI este frumoasa prezentatoare a ştirilor Digi 24 Oradea, Yvette Mîrza (FOTO) CADOURI LA DATORIE. „Luna decembrie este magică la Digi 24 Oradea”, spune Yvette, încântată de bradul imens şi bogat împodobit în holul Palatului Vulturul Negru, unde Moşul a şi lăsat deja câteva cadouri. Pe celelalte le va aştepta tot la muncă, pentru simplul motiv că anul acesta Crăciunul o va prinde la datorie
Crăciuniţă în direct! Crăciuniţa 2015 a BIHOREANULUI este frumoasa prezentatoare a ştirilor Digi 24 Oradea, Yvette Mîrza (FOTO) INTERVIU CU MOŞU’. Aflând că Moş Crăciun a sosit în Cetate, unde municipalitatea a organizat în premieră anul acesta un târg dedicat sărbătorilor de iarnă, Yvette Mîrza s-a grăbit să-i ia un interviu. Bătrânul de la Polul Nord i-a dat veşti bune: toţi copiii îşi vor primi anul acesta cadourile!
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fie că se află în studioul ştirilor ori în mijlocul evenimentelor, Yvette Mîrza se simte mereu în largul ei. Şi asta deoarece, de 7 ani încoace, viaţa ei s-a confundat de cele mai multe ori cu apariţiile "pe sticlă".

Datorită şarmului său, Crăciuniţa BIHOREANULUI e una din cele mai apreciate ştiriste ale postului Digi 24, unde i se spune "fata de la Oradea", cea care transmite de aici pentru telespectatorii din toată ţara cele mai importante evenimente din Bihor şi alte două judeţe vecine. Chiar dacă şi anul acesta va lucra de sărbători, Yvette nu regretă deloc. Până la urmă, nu toată lumea poate spune că-l aşteaptă pe Moş Crăciun într-un palat adevărat...

Face diferenţa

Yvette era altfel încă de mică. Spre deosebire de multe fete, nu se visa vedetă de televiziune, ci mai degrabă poliţistă ori aviator. La 19 ani, însă, a obţinut un post de reporter la fosta televiziune locală TVS. "Eram studentă (n.r. - la Geografie-Turism) şi am văzut un anunţ că se făcea un casting pentru alegerea unei prezentatoare de ştiri în limba maghiară. Deşi mama e unguroaică, n-am luat postul pentru că nu aveam accentul potrivit", îşi aminteşte Yvette.

Potenţialul ei n-a trecut totuşi neobservat, tânăra primind un post de reporter pe domeniul politic. După câteva luni, a început să şi prezinte câteva dintre jurnalele postului, semn cert că avea şi alte calităţi, nu doar frumuseţea, necesare pentru acest job. "Din exterior probabil că oamenii văd doar o fată frumoasă care citeşte de pe prompter, dar nu e aşa. Ca să fii un prezentator bun e obligatoriu să fii reporter înainte. Când prezinţi o ştire despre un accident trebuie să fi văzut măcar unul în viaţa ta", spune ea, adăugând că "cititoare de prompter sunt multe, dar un prezentator trebuie să-ţi transmită emoţii, să te facă să te uiţi la el". 

Ştirista de la Oradea

După trei ani la TVS, în 2012 Yvette a fost cooptată în echipa care a format staţia locală Digi 24 Oradea. "A fost o experienţă cu totul nouă şi, recunosc, mai dificilă". Brusc, devenise "vizibilă" la nivel naţional.

La început prezenta jurnalele din prima parte a zilei şi semna transmisiunile în direct pentru matinalul Digi 24 de la Bucureşti. "Să lucrez la matinal a fost cu totul deosebit. M-am obişnuit să mă trezesc la ora 5, căci la ora 6 aveam primul «live» pentru Bucureşti, iar la 6.30 primul jurnal pentru Oradea. Era un ritm foarte alert, despre care cred că mi se potrivea", zice Yvette.

Tocmai de aceea s-a obişnuit greu când a fost promovată la ştirile de seară. Acum e cea care le aduce orădenilor ştirile la orele 17, 18 şi 20. În plus, intră în direct şi în jurnalele Digi 24 de la Bucureşti cu cele mai importante teme locale, aşa că pentru telespectatori a devenit "ştirista de la Oradea". Emoţii nu mai are de multă vreme. "Trebuie să fie o zi foarte grea sau să am un invitat pe care să nu-l stăpânesc prea bine ca să am emoţii. Înainte îmi citeam intro-urile şi de 10 ori ca să nu-mi scape ceva", recunoaşte tânăra.

În mijlocul evenimentelor

Cu sau fără emoţii, Crăciuniţa BIHOREANULUI a rămas la fel de pasionată de slujba ei, care o ţine mereu în mijocul evenimentelor, mai ales că, deşi e principalul prezentator al staţiei, face în continuare muncă de reporter de câte ori este cazul. "Ştiu că mă duc la muncă, dar nu ştiu niciodată unde voi fi peste 2 ore", explică ştirista, care "acoperă" nu doar judeţul Bihor, ci şi Satu Mare şi Maramureş, ba atunci când trebuie chiar şi evenimente ce se petrec peste graniţă, în Ungaria.

De altfel, Yvette a relatat din mijlocul protestatarilor care-i cereau demisia lui Viktor Orban în Budapesta ori din tabere de refugiaţi din Ungaria. "Acolo era un focar de infecţie, stăteam efectiv cu măşti pe faţă. Am văzut mii de oameni necăjiţi, cu copiii după ei, dormind înghesuiţi în corturi. Nu poţi să nu fii impresionat de asemenea imagini", îşi aminteşte ea. Tot anul acesta, urmând un curs de pregătire la Bucureşti, Yvette a urmărit şi scandalul Udrea, chiar din faţa sediului DNA.

Turistă acasă

Meseria i-a adus, însă, şi altfel de evenimente de neuitat. De ceva vreme, Yvette semnează reportajele realizate de staţia locală pentru emisiunea "Turist acasă", difuzată săptămânal la Digi 24, pentru a prezenta cele mai atractive zone ale ţării. În felul acesta, a vizitat locuri fermecătoare şi a participat la activităţi încărcate uneori de adrenalină. "Anul acesta, pentru una dintre emisiuni am sărit cu paraşuta la Şiria, în Arad, am făcut rafting la Vadu Crişului şi trasee de Via Ferrata în Arieşeni. Sunt nişte lucruri pe care altfel poate nu le experimentam".

Mai mult, în vară a îmbinat plăcutul cu utilul, muncind în vacanţă. Motivul? Fusese chemată să prezinte atât prima, cât şi ultima săptămână a emisiunii "EstiValul Digi", realizate la Mamaia. "A fost chiar relaxant. Intram live de trei ori pe zi şi prezentam activităţile de pe malul Mării Negre", zice Yvette.

Anul schimbărilor

Chiar dacă a ajuns cunoscută, şi nu doar în oraşul natal, orădeanca noastră a rămas sociabilă, cu picioarele pe pământ şi prietenoasă. Nici pomeneală de ifose. Prietenii cei mai buni îi sunt în continuare cei din adolescenţă, cărora le-a adăugat colegi de la Digi din toată ţara.

Dacă din punct de vedere profesional ultimul an i-a adus multe împliniri, în plan personal Yvette a trecut printr-o schimbare importantă. "Am avut o relaţie de 6 ani care nu demult s-a încheiat. El m-a susţinut în tot ceea ce am făcut, dar la un moment dat n-a mai mers", spune Yvette, ocolind detaliile.

Acum, îşi petrece mult timp la muncă, dar asta fiindcă nici nu se imaginează făcând altceva. "Televiziunea îţi creează o adrenalină de care te dezlipeşti greu", explică ea. De altfel, la fel ca-n alte ierni, va lucra chiar şi de sărbători. "Anul trecut am făcut Revelionul în Maramureş la -16 grade, de unde am transmis în direct, iar anul acesta am ales să lucrez de Crăciun, fiindcă de Revelion vreau să plec într-un mic concediu cu câţiva prieteni".

Sărbătoarea familiei

Asta nu înseamnă, totuşi, că Yvette nu preţuieşte Crăciunul, ba dimpotrivă, spune că "e singura sărbătoare care apropie oamenii". Şi o spune cu convingere, căci o ştie din experienţa proprie, din familie. "Tata a fost handbalist şi a jucat 5 ani în Germania. Mama e actriţă, şi ea era plecată mult prin turnee. Dar de Crăciun toţi ne adunam acasă".

Gurmandă declarată, abia aşteaptă masa bogată pe care i-o va pregăti mama, nu cu "invenţii" speciale, ci cu un meniu tradiţional. Tot de sărbători, însă, Yvette îşi aminteşte de un moment greu din viaţa sa, dispariţia lui Toni Alexe, cunoscutul baschetbalist care a murit în 2005 într-un accident. "Era cel mai bun prieten al tatălui meu, am crescut practic cu el. Deseori făceam sărbătorile împreună pe Valea Prahovei, unde am şi învăţat să schiez. A fost un om special pentru mine", îşi aminteşte cu emoţie.

În fiecare an, înaintea Crăciunului, Yvette împodobea bradul familiei, ritual care-i place atât de mult încât mai nou e chemată în ajutor şi de prietene. De 3 ani mai are însă un brad imens, pe care, ce-i drept, nu-l împodobeşte ea, dar îl admiră în fiecare zi când ajunge la muncă, în Palatul Vulturul Negru, sediul Digi 24 Oradea şi al companiei RCS&RDS. "Luna decembrie e magică la Digi 24 Oradea. Avem sediul cel mai frumos decorat şi ne vizitează colindători, pe care-i aşteptăm cu pacheţele", spune prezentatoarea.

Aşa că, deşi săptămâna asta îşi va împărţi timpul între platoul televiziunii şi reuniunile de familie, Yvette e cât se poate de fericită. Până la urmă, în ambele locuri e tot acasă...


CRĂCIUNIŢELE
Vedete, jurnaliste, poliţiste

Prima Crăciuniţă a BIHOREANULUI a apărut în primul an de viaţă a ziarului într-un pictorial inedit. În 2000, rolul i-a revenit unei Miss Oradea, Alina Sabău, urmată anul următor de Valeria Filip, soţia fostului primar Petru Filip, iar apoi de prezentatoarea Antena 1 Oradea Crina Abrudan. În 2003, BIHOREANUL a ales un... Crăciunel: Călin Vesa, şeful Vămilor. Au pozat apoi, pe rând, gemenele Andrada şi Laura Florincuţa (2004), jurnalista Raluca Creţu (2005), prezentatoarele TV Mirela Vaşadi (2006) şi Ilinca Vandici (2007), consiliera primarului Bolojan, Anca Sas (2008), campioana mondială la show-dance Luana Chebeleu (2009), agenta de poliţie Dana Lezeu (2010), Irina Nicolae (2011), fostă componentă a trupei ASIA şi soţia lui Marius Vizer, şi actriţa Dania Ţinca (2013). Acum doi ani Crăciuniţa BIHOREANULUI a fost Denisa Moşincat, care făcuse senzaţie la Vocea României, iar anul trecut Ioana Sas Adăscăliţii, lidera majoretelor care încing atmosfera la meciurile CSM, care a pozat alături de câţiva dintre baschetbaliştii echipei orădene.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON