URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Decembrie 2012, 11:41

Crăciuniţa cuminţită (FOTO)

Crăciuniţa cuminţită (FOTO) FRUMOASA DE PE SCENĂ. Chiar dacă Dania este obişnuită cu şedinţele foto, cea realizată pentru ediţia de Crăciun a BIHOREANULUI a fost totuşi o provocare. De data asta a pozat chiar în Teatrul Regina Maria, pe scena căruia a debutat ca actriţă
Crăciuniţa cuminţită (FOTO) POEZIE PENTRU MOŞU'. După ce s-a pregătit în luminile puternice din cabină, zâmbitoare şi atentă, Crăciuniţa a împărţit cadourile aduse de Moş pentru copiii colegilor. La final, a vrut să-i arate bătrânului cu barbă albă că şi ea a fost cuminte, aşa că i-a recitat, emoţionată, o poezie
Crăciuniţa cuminţită (FOTO) ŢIGANCĂ BĂLAIE. În "Ţiganiada", cea mai recentă premieră a Teatrului Regina Maria, Dania a fost aproape de nerecunoscut, apărând pe scenă într-un costum ţigănesc şi purtând perucă. Păi, cine a mai văzut pirandă blondă?...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Moş Crăciun se poate declara mulţumit. Anul acesta BIHOREANUL i-a mai dăruit o Crăciuniţă care să-l ajute la împărţit cadouri, şi încă una care-şi ştie juca perfect rolul. Nu de alta, dar e o frumoasă actriţă orădeancă, şcolită la Cluj, care de câteva luni apare pe scena Teatrului Regina Maria.

Spre deosebire de colegii ei, Dania Ţinca n-a vrut să-şi încerce norocul bătând la uşile teatrelor din Capitală, ci s-a întors acasă. Iar de alegerea ei nu se bucură doar familia, ci - cu siguranţă - şi spectatorii orădeni. Cel puţin domnii...

Mica celebritate

Înainte să ştie ce vrea de la viaţă, Dania era deja cunoscută în Oradea, datorită familiei. Mama ei este doctoriţa Liana Antal, ginecolog recunoscut şi fost director al Maternităţii, iar tatăl vitreg, alături de care a crescut, e fostul rector al Universităţii, Cornel Antal. Nici partea dinspre tatăl biologic n-a fost mai puţin faimoasă, bunicul tinerei fiind celebrul Ovidiu Ţinca, fost colonel de Securitate, mai apoi şef al Centrului Zonal SRI şi decan al Facultăţii de Drept.

Nu-i de mirare, deci, că Dania a fost mai mereu "în lumina reflectoarelor". Ce-i drept, nici nu s-a ferit de ele. Fire rebelă, încă din clasa a VIII-a şi-a tatuat pe picior un trandafir, şi nu regretă. Mai târziu a început o carieră în modelling la agenţia Graziela Models, participând la numeroase prezentări de modă.

După ce a mai crescut, frumuseţea sa a stârnit nu doar pasiuni, ci şi comentarii acide, mai ales că în septembrie 2010 a pozat într-un pictorial hot, în costum de baie şi lenjerie sexy, pentru revista FHM. "Nu ştiu ce gândeam atunci, azi nu aş mai poza", zice tânăra, marcată încă de atenţia nedorită abătută asupra familiei.

Vreau acasă!

Acum, la 23 de ani, Dania spune că a lăsat în urmă toate nebuniile, "vinovată" fiind şi cariera pe care şi-a ales-o încă din şcoala generală, când - deşi studia pianul - era atrasă de multele roluri pe care le poate "îmbrăca" o persoană. În 2011, după trei ani de studiu la facultatea de Teatru a Universităţii Babeş-Bolyai, orădeanca a devenit actriţă "cu acte în regulă", primind nota 9,50 pe lucrarea de licenţă, pentru care a ales un personaj din "Commedia dell'arte".

A absolvit la clasa lui Miklos Bacs, considerat unul dintre cei mai buni profesori de teatru din ţară şi, chiar dacă ceilalţi colegi au preferat să-şi încerce norocul la alte teatre din ţară, mai ales la Bucureşti, Dania s-a întors acasă. Până în urmă cu doi ani încă mai cocheta cu gândul să-şi continue studiile în străinătate, pe la New York ori Paris, dar dragostea şi dorul au readus-o cu picioarele... pe pământul natal.

"Am ajuns să vreau musai să joc la Oradea. E acasă!", zice tânăra. Decizia i-a fost provocată, în bună măsură, de faptul că doctoriţa Antal s-a aflat anul trecut în Germania, lucrând la o clinică din Ingolstadt, şi i-a simţit mult lipsa. "Eu eram la Cluj, mama acolo, abia aşteptam să fiu acasă, să stăm din nou ca o familie", explică ea.

Ţigăncuşa din Teatru

Deşi a trecut de admiterea la masteratul de Regie-Actorie al UBB Cluj, Dania s-a ambiţionat să joace între timp pe scena orădeană. "Am mers la Teatru şi am bătut la uşi. O perioadă n-au avut roluri, dar apoi a plecat cineva din "Scripcarul pe acoperiş" (n.r.- spectacolul de succes cu care Teatrul Regina Maria a marcat reîntoarcerea în clădirea Teatrului) şi m-am dus la casting". Chiar dacă a primit un rol mai mult de figuraţie, l-a acceptat bucuroasă.

"Facultatea m-a ajutat, dar în Teatru am învăţat ce înseamnă meseria asta. Şi încă mai învăţ...", zice ucenica, plină de cuvinte de laudă pentru colegi. "N-au avut prejudecăţi, ceea ce mi-a dat încredere", se destăinuie actriţa, care în facultate a cam suferit de pe urma look-ului. "Mi-e greu să fiu luată în serios din cauza felului în care arăt, pentru că de multe ori lumea se opreşte la ce vede". Bucuroasă că noii colegi nu au judecat-o după înfăţişare, Dania a perseverat şi a câştigat apoi un rol de dansator în spectacolul "Equus", care a deschis ediţia din acest an a Festivalului de Teatru Scurt.

Adevărata lansare a fost, însă, spectacolul "Ţiganiada", o producţie de anvergură după epopeea lui Ion Budai Deleanu, a cărei premieră a avut loc pe 1 decembrie. Dania a avut triplu rol: a jucat o asistentă sexy a europarlamentarilor români, o actriţă decisă să nu lucreze cu ţiganii şi o pirandă care a dansat, a cântat şi a descântat. Cel mai greu i-a fost să înveţe mişcările complexe ale dansului, predate de un ţigan autentic. "Era atât de rapid încât niciunul nu prindeam nicio mişcare", îşi aminteşte tânăra amuzată de maestrul coregraf.

Sub ochii iubitului

În seara premierei, Dania s-a descurcat excelent, aşa că nu doar părinţii s-au mândrit cu ea, ci şi iubitul care a urmărit-o din sală. Pentru că, da, frumoasa e "luată"! Norocosul este Ovidiu, un român de 30 de ani stabilit de mic cu familia în Germania, pe care Dania l-a cunoscut într-o vizită la mama ei. "Ea ne-a făcut cunoştinţă, Ovidiu fiind prieten cu un coleg de-al ei de la clinică. Mai întreabă-mă, îmi place să vorbesc despre el...", zice tânăra zâmbitoare.

"E foarte serios şi matur. Chiar şi mama spune că m-am schimbat în bine de când sunt cu el", descrie ea calităţile iubitului şi insistând că Ovidiu o motivează mereu. Având o poveste de aproape un an, cei doi îşi vor petrece pentru prima oară sărbătorile de iarnă împreună, acasă la părinţii ei. "Ne-am hotărât să vină el la Oradea, chiar dacă de Revelion nu ştim încă ce vom face". Fiind însă o împătimită a schiatului, pe care-l practică de la 6 ani, nu este exclus să fugă cu Ovidiu într-o mică excursie în munţi.

Scrisoare pentru Moşul

Schimbarea Daniei l-a uimit, se pare, şi pe tatăl ei vitreg, fostul rector Cornel Antal. "Nu credea că eu chiar voi lucra atât de mult", râde fata. Tânăra e, însă, hotărâtă. Din adolescenta cu capul în nori a devenit foarte serioasă, decisă să joace cât mai multe roluri pe scenă. Şi, pe lângă dorinţa aceasta, de la Moş Crăciun - în care desigur continuă să creadă - ar mai vrea ceva: "Când eram mică, Moşul suna la uşă şi lăsa cadourile. Primeam tot ce-mi doream. Anul acesta nu vreau un obiect anume, ci cel mai mult să fiu liniştită. Să se aşeze lucrurile".

Şi acum, că s-a cuminţit aşa de tare, de ce nu i-ar asculta Moşul dorinţa? Nu e nici jucărie scumpă şi nici un vis imposibil. Doar un strop de fericire...



"Dania face parte din categoria actriţelor de care are nevoie oricare Teatru, pentru că actriţele frumoase îşi găsesc locul oriunde. Dar Dania nu e doar frumoasă. E şi inteligentă, talentată şi cu simţ muzical ieşit din comun"

Daniel Vulcu, managerul Teatrului Regina Maria


06 teatru.jpgSPECTACOLE SOLD-OUT
Aplauze la scenă deschisă

Criticii au stabilit: Teatrul orădean a revenit pe lista celor mai bune din ţară. În ultimele două stagiuni, sub conducerea managerului Daniel Vulcu, Teatrul Regina Maria, aşa cum a fost botezat în 2011, a mizat pe spectacole complexe, care au atras atât interesul spectatorilor, cât şi laudele criticilor. Cel mai mare succes l-a avut "Scripcarul pe acoperiş", jucat în premieră anul trecut, spectacolul marcând întoarcerea actorilor în clădirea proaspăt renovată a Teatrului. Producţia, care aduce pe scenă aproximativ 60 de persoane, actori ai trupelor Iosif Vulcan şi Arcadia, dar şi dansatori ai Ansamblului Folcloric Profesionist Crişana, s-a jucat de fiecare dată cu casa plină, participând totodată la festivaluri naţionale specializate pe musical. "Scripcarul" a adus şi două nominalizări la Premiile UNITER: Ioanei Dragoş-Gajdo, pentru cea mai bună actriţă într-un rol secundar, şi Vioarei Bara, pentru cea mai bună scenografie. Alte spectacole care au atras audienţă maximă au fost "În curând vine timpul", "Biloxi Blues", "Zbor deasupra unui cuib de cuci", "Equus" şi "Ţiganiada", în care a jucat şi Crăciuniţa BIHOREAULUI.


06 Irina Nicolae.jpgCRĂCIUNIŢE DE TRADIŢIE
Vedete una şi una

Încă din primul an de viaţă, BIHOREANUL a marcat sărbătorile de iarnă printr-un pictorial inedit cu câte o Crăciuniţă. În decembrie 2000 orădenii au cunoscut-o pe Alina Sabău, fostă Miss Oradea, onoarea din anul următor revenindu-i Valeriei Filip, soţia fostului primar Petru Filip. În 2002 a venit rândul vedetei TV Crina Abrudan, iar în 2003, şeful Vămilor, Călin Vesa, a îmbrăcat costumul de Crăciunel, singurul - de altfel - din istoria BIHOREANULUI. Au urmat gemenele Andrada şi Laura Florincuţa (2004), fosta jurnalistă Raluca Creţu (2005), Mirela Vaşadi (2006), Ilinca Vandici (2007), consiliera primarului Bolojan, Anca Sas (2008), campioana mondială la show-dance Luana Chebeleu (2009), agenta de poliţie Dana Lezeu (2010), anul trecut rolul fiind interpretat de Irina Nicolae (foto), fostă componentă a trupei ASIA şi iubita celebrului bihorean Marius Vizer. Anul acesta, a venit rândul unei actriţe...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
14 Comentarii
mercedes
mercedes de 62.000. de Euro din castiguri obisnuite ?
Postat 07 Iulie 2013, 10:01 de finuta
Punct
DA ! Tinca a fost un marsav aveti dreptate si merita dispretul nostru.Dr. Liana Antal este un medic cu suflet, chiar daca nu i-a multumit pe toti.De altfel orice medic ginecolog este hulit sau ridicat in slavi...din motive bine cunoscute...Dar fata ce vina are? Ca este frumoasa si desteapta? Ca a reusit in viata?Ca a fost sustinuta de mama sa?Daca era o drogata ar fi fost mai OK? Lasati rautatile! Felicitari si Succes, DANIA ANTAL!
Postat 26 Decembrie 2012, 12:38 de Nad
Florin
De ce nu le dati salarii decente medicilor daca nu vreti sa va mai "jegmaneasca"? De ce acceptati furturile din tara asta, care pornesc de la cel mai inalt nivel? Daca maine as iesi in strada sa ma revoltez contra politicienilor care ne conduc, si care e limpede ca nu au solutii pt ca sa iesim din starea asta de saracie, mi te-ai alatura? Sau te-ai uita la mine ca la un ciudat?
Postat 26 Decembrie 2012, 05:49 de Florin
@florin
parca nu-mi vine sa o felicit si sa o incurajez pe fata asta cand stiu ca a stat in facultate la cluj si pe banii mei. mama ei nu s-a ocupat de sotia mea la nastere pana nu am dat 250 euro + 50 anestezist + 100 neonatolog + + + ... eu am muncit si va trebui sa muncesc mult sa-i asigur copilului meu o educatie decenta, in timp ce oameni ca ei ne jegmanesc cand ne prind la stramtoare si pe banii necinstit castigati isi imping copiii in fatza. iar tu ne ceri sa-i privim cu admiratie. nu vom evolua ca popor atata timp cat astfel de parvenitzi reprezinta elita, spuma.(parvenit = om care a ajuns pe o trepta sociala sau profesionala superioara, pe cai necinstite, fara a avea merite deosebite)
Postat 25 Decembrie 2012, 23:10 de pisti
Florin
Foarte urat din partea celor care lasa comentariile rautacioase. De cauza acestei atitudini nu vom evolua niciodata ca popor. Aici nu mai sunt de vina politicienii pt starea in care am ajuns. Nu e frumos sa judeci pe nimeni, mai ales in preajma sarbatorilor. Suntem noi mai buni, fara greseli in spate? Fata merita toata aprecierea pt munca si ambitia ei. Trebuie incurajata pt faptul ca vrea sa faca ceva cu viata ei. Mult succes in cariera! Sarbatori Fericite!
Postat 25 Decembrie 2012, 20:21 de Florin
penibil
CENZURAT
Postat 25 Decembrie 2012, 14:25 de anonim
scoala de centura
CENZURAT
Postat 25 Decembrie 2012, 12:47 de actrita
citez
"scolita la cluj" :))))))
Postat 24 Decembrie 2012, 16:16 de citez
Oau
.......
Postat 24 Decembrie 2012, 15:56 de ...
penalo
CENZURAT
Postat 24 Decembrie 2012, 15:28 de o stoarfa
SUCCES !!!!
SĂ AI O CARIERĂ FRUMOASĂ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Postat 24 Decembrie 2012, 13:09 de ADINA
Hm,
AL DREK, ŢINCA ĂSTA !!!!!! SĂRBĂTORI FERICITE FAMILIEI EXTINSE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Postat 24 Decembrie 2012, 13:06 de ADINA
...
sclab
Postat 24 Decembrie 2012, 13:01 de Ioenl
niste tzarani...
nemernicilor.... pana mai ieri o faceati troaca de porci si pe fata si pe parintii ei..... azi insa sunt "ginecologi recunoscuti, fosti rectori, etc..." Fie ca v-ati schimbat atitudinea din cauza Sarbatorilor (ceea ce e extrem de putin probabil), fie ca sunteti cameleonici... ideea e aceeasi.... sunteti niste tarani (in sensul rau al cuvantului)
Postat 24 Decembrie 2012, 12:24 de adela
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON