URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 12 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Pe 9 iunie, românii îşi vor alege nu doar primarii, ci şi eurodeputaţii. Suntem tentaţi să ignorăm importanţa scrutinului european, deşi afacerile europene sunt de fapt afaceri interne, ale noastre. Ne privesc direct, căci şi noi putem hotărî cum sunt gestionate, trimiţând în PE 33 de reprezentanţi şi având un comisar în executivul Uniunii.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 August 2023, 15:21

Contract semnat: Bastionul Crăișor din Cetatea Oradea intră în reabilitare

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria Oradea anunţă că a fost semnat contractul pentru reabilitarea bastionului Crăişor din Cetate, valoarea acestuia ridicându-se la peste 10,8 milioane de lei, fără TVA.

Documentul a fost parafat în cursul zilei de luni şi vizează elaborare de proiect în vederea executării lucrărilor, proiect tehnic pentru realizarea acestora, asistenţă tehnică din partea proiectantului pe perioada executării lucrărilor şi execuţia efectivă a lucrărilor.

Lucrările fac parte din etapa a IV-a a proiectului de refuncţionalizare a Cetăţii Oradea - Centru multicultural şi multiconfesional european.

„Contractul a fost atribuit asocierii formate din Precon Transilvania SA, lider de asociere, şi Restitutor Proiect SRL, asociat. Valoarea acestuia se ridică la de 10.843.743,90 lei fără TVA", se arată într-un comunicat transmis marţi de Primăria Oradea.

Ce lucrări se vor face la Bastionul Crăişor?

Concret, structura construcţiei va fi consolidată, vor fi făcute lucrări de conservare şi restaurare a zidurilor bastionului şi cazematelor, vor fi dezvelite şi puse în valoare ruinele şi vestigiile arhitecturale şi arheologice legate de existenţa bastionului între secolele XVI-XVIII, va fi amenajat un drum de rond, iar spaţiul verde aferent va fi extins şi diversificat.

De asemenea, va fi realizată şi reţeaua de utilităţi, respectiv o instalaţie electrică de iluminat ambiental.

Între altele, platforma din interiorul bastionului, dintre cazemate şi cele două laturi, întinsă pe circa 1500 mp, va fi amenajată cu alei şi scări, va fi pavată şi finisată, încât să permită organizarea unor evenimente cu participarea unui număr mare de persoane, fie în aer liber, fie sub un semi-acoperiş provizoriu metalic.

"Infrastructura aferentă spaţiului multifuncţional va consta în mobilier specific de exterior (scaune, mese), scenă echipată, infrastructură de sonorizare, luminare, echipament pentru proiecţii", mai arată informarea.

Spaţiul reabilitat din interiorul bastionului, împreună cu curţile cazematelor vor purta amprenta arhitecturii militare defensive medievale târzii şi premoderne, cu zidării aparente, netencuite, goluri de tragere, arcade, pile de zidării şi contraforţi, metereze, drumuri de rond, posturi de tunuri şi alte piese de artilerie.

Comunicatul mai detaliază şi că drumul de rond perimetral reabilitat va permite accesul permanent al vizitatorilor, inclusiv în timpul desfăşurării evenimentelor în curţile bastionului, respectiv vizibilitatea din zonele periferice ale acţiunilor, aidoma unor loje, galerii sau gradene perimetrale ale unui amfiteatru.

Durata de execuţie a lucrărilor este de 24 de luni. Informarea nu precizează când vor începe lucrările efectiv, însă cel mai probabil startul va fi dat în perioada următoare.

Fonduri europene

Bastionul Crăișor este cel de-al treilea bastion dintre cele cinci ale fortăreţei care intră în reabilitare.

Aşa cum BIHOREANUL a mai scris, lucrările vor fi plătite din fonduri europene, după ce în luna octombrie a anului trecut, primarul Oradiei, Florin Birta, şi ministrul de atunci al Investiţiilor şi Proiectelor Europene, bihoreanul Marcel Boloş, au semnat chiar în Cetate contractul de finanţare, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

"Sunt cinci bastioane. Două au fost deja reabilitate (n.r. - Ciunt şi Bethlen), iar acum se va reabilita bastionul Crăişor. Astăzi se semnează contractul de finanţare, se va face achiziţia lucrării până în martie 2023, execuţia lucrărilor va începe undeva în august 2023, iar în iulie 2025 acestea vor trebui să fie finalizate", declara atunci primarul Florin Birta.

Edilul preciza că, din 2008 până în prezent, în Cetatea Oradea s-au făcut investiţii de 105 milioane lei, echivalentul a 21 milioane euro.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
inca 2 etape, inca 2 bastioane si in sfarsit avem o cetate renovata integral
bune sunt fondurile europene, si cine e onest vede ca a tot finantat Europa si reabilitarea bisericilor!
Postat 22 August 2023, 17:06 de unu
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6364 RON
  • 1 EUR = 4.9753 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON