URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Noiembrie 2022, 14:18

Constructorii au început acoperirea pasajului subteran din faţa Pieţei Cetate din Oradea (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Constructorii au început miercuri acoperirea cu grinzi de beton a pasajului subteran care se amenajează în faţa Pieţei Cetate din Oradea.

Acoperit cu grinzi de câte 16 tone

În prima parte a zilei au fost deja montate primele 6 din cele 16 grinzi care au fost aduse în şantier.

„Astăzi a început montarea primelor grinzi deasupra pasajului, operaţiune care va dura până la sfârşitul săptămânii viitoare. În total, pasajul va fi acoperit cu 28 de grinzi de beton cu o lungime de 16 metri şi o greutate de circa 16 tone fiecare", a declarat pentru BIHOREANUL managerul de proiect Ovidiu Guler din cadrul Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională a Primăriei.

Potrivit acestuia, într-o etapă ulterioară, grinzile vor fi acoperite cu beton, iar constructorul va demara săpăturile la una dintre rampele de intrare în pasaj. „După montarea tuturor grinzilor, constructorul va trece la betonarea acestora şi va începe săpăturile la rampa de coborâre în pasaj dinspre zona centrală", a spus Guler.

Gradul de realizare: 60%

Potrivit reprezentanţilor municipalităţii, construcţia pasajului din faţa Pieţei Cetate este realizată în proporţie de 60%.

Constructorul a turnat elevaţia (pereţii) pasajului, aferentă rampei dinspre Nufărul şi zonei mediane a pasajului. Au fost realizaţi piloţii foraţi şi a fost săpată rampa dinspre bulevardul Nufărul. Totodată, a fost finalizat bazinul de retenţie a apelor pluviale, bazin situat sub pasajul rutier, şi au fost realizate şi lucrările pentru devierea reţelelor de utilităţi, a anunţat miercuri Primăria printr-un comunicat de presă.

Amplasat la intersecţia Bulevardului Dimitrie Cantemir cu strada Evreilor Deportaţi, viitorul pasaj va avea deasupra două giraţii şi o bandă dedicate liniilor de tramvai, în timp ce traficul auto va fi coborât în subteran.

Cu predare în primăvară

Termenul de predare a lucrărilor a fost amânat pentru luna mai a anului viitor, după ce peste vară constructorul a încetinit ritmul de lucru până ce s-a asigurat că beneficiarul va indexa valoarea contractului ca urmare a exploziei preţului materialelor de construcţii.

Investiţia, cu o valoare de 32,6 milioane lei, majorată de la 27 milioane lei fără TVA, este menită să fluidizeze circulaţia prin Piaţa Cetăţii şi este în strânsă legătură cu o lucrare similară care implică amenajarea a cinci pasaje subterane în Piaţa Gojdu.

Lucrările sunt executate de asocierea formată din S.C Freyrom S.A - lider de asociere, Procons Group, Metabet CF şi Leko Construct.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Feliciana
Dacă erai mai deșteaptă, sa nu spun atentă, ai fi observat în media locală de ce au stagnat lucrările la parcare. Dar sa vi sa arunci pe gât cu orice ocazie, nu e o opțiune, e doar o prostie din capul tău. Bineînțeles nu ai nimic acolo.
Postat 09 Noiembrie 2022, 23:09 de Sandu2100
Parcarea?
Începută în 2020 și gata 2021 când se finalizează? Câte lucrări se termina pana vin alegerile? Tot orasul e spart. Am fost într o zi la piata Rogerius. Deja pereții sunt plini de crăpături. Ce degradat e. Piată Cetate se poate tot face pt ca oamenii nu merg. Nu ai unde parca. Iar aprozar și laptarie e la tot blocul.Asadar nu suntem toți chiori
Postat 09 Noiembrie 2022, 18:34 de Feliciana
Termen de finalizare 02.11.2022 dupa panoul pus langa santier...
Vao, asta ii ceva noutate la noi? Deja ar trebui sa fie gata si mandrim ca lucreaza acolo mai mult de 5 persoana intr-o zi? Nici pentru poze n-au trimis mai multi muncitori acolo, cum fac la alte santiere, cand sunt evenimente, ca azi venim cu ziaristii la vizita ca firma respectiva e anuntata ca azi sa trimite mai multe oameni, bineinteles care in alte zi lucreaza altundeva, numai sa aratam in ziare cat de date lucram la santiere? Macar intre timp un excavator sa faca pe celalalt rampa spre Centru Civic, nu... Bine ca firma a suspendat lucrarea timp de 2-3 luni "sa astepte" ordonanta, dar nici de atunci nu lucreaza, numai cu viteza melcului
Postat 09 Noiembrie 2022, 14:52 de cititor_
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON