URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
14 Februarie 2018, 15:17

Consiliul Judeţean vrea să ridice un campus şcolar pentru copiii cu nevoi speciale, cu sală de sport, ţarc cu ponei şi oază verde (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Pásztor Sándor, a anunţat, miercuri, că instituţia are în plan să construiască un campus şcolar pentru copiii cu nevoi speciale pe trei hectare din fostele terenuri ale Armatei, intrate din 2005 în proprietatea judeţului.

Campusul va fi prevăzut cu clădiri şcolare, internat, sală de sport, zone verzi, un grajd cu ponei şi un bazin pentru hidroterapie.

În loc de bălării

Iniţiativa a fost prezentată, miercuri, într-o conferinţă de presă la care a participat preşedintele CJ Bihor şi Teodora Baş, şeful Serviciului Patrimoniu din cadrul instituţiei.

Pásztor Sándor a vorbit despre necesitatea unui astfel de campus în Oradea, unde funcţionează mai multe şcoli speciale din subordinea CJ Bihor. "Am vizitat toate aceste şcoli din oraş. Sunt în clădiri vechi, iar copiii învaţă în spaţii mici", a afirmat acesta. De asemenea, şeful CJ a subliniat că numărul copiilor care au nevoie de învăţământ special este tot mai mare în judeţul Bihor, crescând de la 969 în anul 2012 la 1.356 în 2018.

Consiliul Judeţean a identificat terenul din strada Universităţii, unde mai sunt foste ateliere şi şoproane ale Armatei, pentru a ridica un astfel de campus. "Judeţul a primit acele terenuri din 2005 şi de atunci nu s-a făcut nimic, trei luni ne-a trebuit doar să curăţăm zona, căci în unele locuri nici nu se putea intra", a afirmat Pásztor.

Acesta a mai spus că a găsit o hotărâre din 2011, dată de consilierii judeţeni de la acea vreme, prin care se stabilea amenajarea unui campus şcolar pentru învăţământ special în Oradea în acea zonă, lucru care nu s-a mai întâmplat.

Speranţe europene

Campusul şcolar pentru educaţie specială ar urma să se întindă pe 29.955 mp şi să cuprindă clădiri şcolare, un internat, o bibliotecă, birouri, cabinete medicale, ateliere, un teren de joacă, o sală de sport, ba chiar şi o fermă de animale mici, un grajd cu ponei, o grădină de legume şi o mică livadă. Toate acestea ar urma să fie folosite în terapiile copiilor cu nevoi speciale. "Ar fi altceva comparativ cu camera de 6 pe 4 metri unde învaţă acum", s spus Pásztor.

Investiţia ar fi una masivă, însă Consiliul Judeţean nu are încă o estimare. Potrivit preşedintelui, se caută posibile axe de finanţare europeană pentru ridicarea campusului. "Am avut discuţii cu domnul Marcel Boloş, şeful ADR Nord Vest, despre posibile variante. Nu există axe pentru tot proiectul integral. În schimb, vom încerca să folosim tot ce găsim pe segmente, să separăm investiţia în mai multe proiecte", a spus şeful CJ.

Demolarea!

În zona respectivă, CJ Bihor îşi propune să ridice, tot pe fonduri europene, şi un Parc Ştiinţific şi Tehnologic cu laboratoare de cercetare pe diverse domenii în colaborare cu Universitatea din Oradea. Aici, proiectul a fost elaborat şi ar putea să fie depus în această primăvară dacă se va deschide linia specifică de finanţare prin POR.

Pentru a pregăti terenul pentru ambele investiţii, consilierii judeţeni vor fi chemaţi să aprobe, joi, într-o şedinţă ordinară demolarea mai multor clădiri vechi şi dărăpănate - foste ateliere şi şoproane ale Armatei - de pe acel teren din strada Universităţii.

Trei dintre clădiri vor fi, însă, salvate. "Am identificat trei clădiri care nu au probleme de structură. Ele au fost construite în 1890 şi ar fi păcat să le demolăm. Pe acelea le vom reabilita. Una va fi sală de sport pentru campus, o alta o vom aloca Parcului Ştiinţific şi Tehnologic şi cu cealaltă vom mai vedea", a spus Pásztor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON