URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Februarie 2018, 15:17

Consiliul Judeţean vrea să ridice un campus şcolar pentru copiii cu nevoi speciale, cu sală de sport, ţarc cu ponei şi oază verde (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Pásztor Sándor, a anunţat, miercuri, că instituţia are în plan să construiască un campus şcolar pentru copiii cu nevoi speciale pe trei hectare din fostele terenuri ale Armatei, intrate din 2005 în proprietatea judeţului.

Campusul va fi prevăzut cu clădiri şcolare, internat, sală de sport, zone verzi, un grajd cu ponei şi un bazin pentru hidroterapie.

În loc de bălării

Iniţiativa a fost prezentată, miercuri, într-o conferinţă de presă la care a participat preşedintele CJ Bihor şi Teodora Baş, şeful Serviciului Patrimoniu din cadrul instituţiei.

Pásztor Sándor a vorbit despre necesitatea unui astfel de campus în Oradea, unde funcţionează mai multe şcoli speciale din subordinea CJ Bihor. "Am vizitat toate aceste şcoli din oraş. Sunt în clădiri vechi, iar copiii învaţă în spaţii mici", a afirmat acesta. De asemenea, şeful CJ a subliniat că numărul copiilor care au nevoie de învăţământ special este tot mai mare în judeţul Bihor, crescând de la 969 în anul 2012 la 1.356 în 2018.

Consiliul Judeţean a identificat terenul din strada Universităţii, unde mai sunt foste ateliere şi şoproane ale Armatei, pentru a ridica un astfel de campus. "Judeţul a primit acele terenuri din 2005 şi de atunci nu s-a făcut nimic, trei luni ne-a trebuit doar să curăţăm zona, căci în unele locuri nici nu se putea intra", a afirmat Pásztor.

Acesta a mai spus că a găsit o hotărâre din 2011, dată de consilierii judeţeni de la acea vreme, prin care se stabilea amenajarea unui campus şcolar pentru învăţământ special în Oradea în acea zonă, lucru care nu s-a mai întâmplat.

Speranţe europene

Campusul şcolar pentru educaţie specială ar urma să se întindă pe 29.955 mp şi să cuprindă clădiri şcolare, un internat, o bibliotecă, birouri, cabinete medicale, ateliere, un teren de joacă, o sală de sport, ba chiar şi o fermă de animale mici, un grajd cu ponei, o grădină de legume şi o mică livadă. Toate acestea ar urma să fie folosite în terapiile copiilor cu nevoi speciale. "Ar fi altceva comparativ cu camera de 6 pe 4 metri unde învaţă acum", s spus Pásztor.

Investiţia ar fi una masivă, însă Consiliul Judeţean nu are încă o estimare. Potrivit preşedintelui, se caută posibile axe de finanţare europeană pentru ridicarea campusului. "Am avut discuţii cu domnul Marcel Boloş, şeful ADR Nord Vest, despre posibile variante. Nu există axe pentru tot proiectul integral. În schimb, vom încerca să folosim tot ce găsim pe segmente, să separăm investiţia în mai multe proiecte", a spus şeful CJ.

Demolarea!

În zona respectivă, CJ Bihor îşi propune să ridice, tot pe fonduri europene, şi un Parc Ştiinţific şi Tehnologic cu laboratoare de cercetare pe diverse domenii în colaborare cu Universitatea din Oradea. Aici, proiectul a fost elaborat şi ar putea să fie depus în această primăvară dacă se va deschide linia specifică de finanţare prin POR.

Pentru a pregăti terenul pentru ambele investiţii, consilierii judeţeni vor fi chemaţi să aprobe, joi, într-o şedinţă ordinară demolarea mai multor clădiri vechi şi dărăpănate - foste ateliere şi şoproane ale Armatei - de pe acel teren din strada Universităţii.

Trei dintre clădiri vor fi, însă, salvate. "Am identificat trei clădiri care nu au probleme de structură. Ele au fost construite în 1890 şi ar fi păcat să le demolăm. Pe acelea le vom reabilita. Una va fi sală de sport pentru campus, o alta o vom aloca Parcului Ştiinţific şi Tehnologic şi cu cealaltă vom mai vedea", a spus Pásztor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON