URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 08 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Ianuarie 2023, 10:27

Consiliul Județean Bihor a publicat proiectul bugetului pe 2023, ce prevede investiții masive, de 977 de milioane de lei

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În prima săptămână a noului an, administrația județeană a publicat în transparență decizională proiectul bugetului pe 2023, atât pentru aparatul propriu al Consiliului Județean, cât și pentru instituțiile din subordine.

Venituri record

Noul buget prevede o creștere cu 49,41% a veniturilor față de cel din anul trecut, până la 1,351 miliarde lei. Potrivit proiectului, cea mai mare parte vor proveni din fonduri europene și acordate de alte organisme pentru proiectele cu finanțare externă nerambursabilă – 715,917 milioane lei.

Sumele și cotele defalcate din TVA sunt estimate la 217,109 milioane lei, cele din impozitul pe venit la 154,461 milioane lei, sumele defalcate din TVA pentru așa numitele cheltuieli descentralizate la 125,323 milioane lei, cele defalcate din TVA pentru drumuri la 28,752 milioane lei, iar sumele defalcate din TVA pentru echilibrare la 63,034 milioane lei.

Din subvenții de la bugetul de stat administrația județeană prognozează încasări de 31,068 milioane lei, în timp ce veniturile proprii ale bugetului local sunt estimate la 33,052 milioane lei (inclusiv cota de 2% din impozitul pe venit pentru finanțarea instituțiilor publice de spectacole și concerte), iar veniturile din alte surse la 51,129 milioane lei.

În fine, proiectul de buget pe 2023 ține cont și de un credit intern de 71,003 milioane lei, plus un excedent al bugetului local din anul trecut de 78,103 milioane lei (bani necheltuiți din cauza imposibilității de începere a unor proiecte planificate, cum este și centura Beiuș, blocată în contestații ale firmelor care au participat la licitație).

Cheltuieli pe măsură

Cheltuielile previzionate pentru anul 2023 de administrația județană sunt, conform proiectului de buget, tot de 1,351 miliarde lei. Din acest total, capitolul pentru dezvoltare este cel mai consistent, de 977 milioane de lei, cu aproximativ 58% peste cel din anul 2022.

„Mai mult de 70% din sumele propuse provin din atragerea de fonduri externe nerambursabile pentru lucrări de infrastructură și alte proiecte”, precizează un comunicat dat publicității joi de Consiliul Județean Bihor.

Printre investițiile prognozate pentru 2023 se numără: realizarea drumului de legătură Oradea - Sânmartin, inelul rutier metropolitan Oradea, centurile Aleșd și Beiuș, extinderea terminalului nou al Aeroportului Oradea, realizarea unor lucrări pe DJ792 A Beliu - Tinca - Leș, reabilitarea DJ 795 Salonta - Tinca, continuarea lucrărilor la Drumul Apuseni (Beiuș - Stâna de Vale, Stâna de Vale - Remeți) etc.

Per ansamblu, cheltuielile secțiunii de funcționare prezintă o majorare față de bugetul anterior cu doar 8,64%, datorită în principal majorării prețurilor la energie și utilități, a majorărilor salariale conform OUG 168/2022 și creșterii cheltuielilor cu hrana în instituțiile de sănătate și de asistență socială.

Așteaptă sugestii

Proiectul de buget poate fi consultat pe site-ul Consiliul Județean Bihor la Secțiunea transparență decizională (https://www.cjbihor.ro/informatii-publice/transparenta/transparenta-decizionala/) și la sediul instituției (Oradea, str. Parcul Traian nr. 5), în plus putând fi obținut și în copie pe baza unei cereri depuse la biroul de relaţii cu publicul al instituției.

În baza Legii nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, locuitorii județului pot depune contestații privind proiectul de buget în termen de 15 zile de la data publicării sau afişării acestuia pe site-ul și la avizierul CJ Bihor.

Propuneri, sugestii și opinii cu valoare de recomandare privind proiectul se pot depune până la data de 20.01.2023 în format electronic pe adresa de e-mail registratura@cjbihor.ro, prin poştă pe adresa CJ Bihor sau la sediul instituţiei, la registratură, între orele 8-16.

Materialele transmise trebuie să poarte menţiunea „Propuneri privind Proiectul de buget de venituri și cheltuieli al Județului Bihor și a instituțiilor subordonate pe anul 2023”.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Tun
Când te au deconspirat complet și e evident ca vei pleca. Lunea nu ii arat de naiva. Ce afacere grozava faci pt ca ulterior sa faci public într o funcție pe banii fraierilor. Vezi Autostrada la Suplac și Chibiris abandonate. Am văzut ceva gazon prin Nufaru ce deja se inlocuia deja. Cine îl va întreține? E scump niște piloni în centru civic puși. O parcare care nu se mai termina. Vom vedea în loc de spațiu verde betoane abandonate. Taxe tot mai mari. Banii europeni nu sunt gratis cum canta politrucii. În Cluj stăteau la coada pt un loc de parcare cu abonament. Asa va și și Oradea-un oraș scump cu betoane. plin de pietonale in speranța că vine un naiv sa deschidă o cafenea sa dea bani de chirie cu taxe mari și salarii mici. Un oraș blocat oricât se chinuie cineva dintr-un birou sa ne facă fluidificari. Cu cartiere de case unde primăria vibe di face între sau blocări sau parcări. Unde ai nai văzut?Cu un aeroport cu stația bani băgați în oraș sa îți hiba avionul deasupra casei sa poți dormi bine noaptea. ULTIMELE.... De te uiți toate firmele ce construiesc sunt doar pe profit.. Unic in lume. In instituții nu întra unul decât cu acordul poiltic. Toti șefii numiți politic. Cu asa profesionism mai vrei evolutie? Nu-dictatura duce doar la haos și sărăcie.
Postat 08 Ianuarie 2023, 11:40 de Feliciana
Triumfalist au inceput si anul trecut…
…ca la sfarsit sa aflam (evident din alte surse) ca au realizat putin peste jumatate din investitii. https://www.bihon.ro/stirile-judetului-bihor/cj-bihor-a-realizat-in-2022-doar-putin-peste-jumatate-din-investitiile-anuntate-la-inceput-de-an-4169290/ Continuati sa-i tratati cu manusi, o fi etic.
Postat 08 Ianuarie 2023, 11:08 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6253 RON
  • 1 EUR = 4.9757 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON