URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Iunie 2020, 15:59

Consiliul Judeţean Bihor a desfiinţat controversata Direcţie de Dezvoltare şi Implementare Proiecte (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aleşii bihorenilor au aprobat, marţi, desfiinţarea Direcţiei de Dezvoltare şi Implementare Proiecte din subordinea Consiliului Judeţean Bihor şi a celor 17 posturi cuprinse în organigramă. În ultimii ani, opoziţia a acuzat că această structură este folosită pentru finanţarea unor ONG-uri apropiate forţelor politice de la conducerea CJ, adică PSD, UDMR şi ALDE.

Decizia a fost luată cu 32 de voturi "pentru" şi două abţineri, într-o şedinţă ţinută în Sala Mare a Consiliului Judeţean, cu consilierii prezenţi, şi nu online prin platforma Zoom, aşa cum s-a întâmplat în ultimele luni.

Oficial, în proiect, iniţiatorii au motivat că noile reglementări ale Codului Administrativ exclud structuri ca aceasta din rândul instituţiilor publice. De fapt, însă, decizia fusese luată de la începutul acestui an, când CJ Bihor a alocat buget pentru DDIP până cel mult la finalul lunii august.

În plen motivele n-au fost prezentate. Contactat de BIHOREANUL, preşedintele CJ Bihor, Pásztor Sándor, a spus că nu s-a mai dorit continuarea activităţii în contextul în care o parte din prerogativele DDIP au fost preluate de Direcţia Social Comunitară din subordinea instituţiei. "Am reuşit să preluăm o parte din lucrurile pe care le făcea DDIP la DSC, care va derula acele finanţări pentru proiectele nerambursabile", a spus Pásztor.

DDIP îşi încetează existenţa în termen de "60 de zile de la intrarea în vigoare a hotărârii". În următoarele zece zile, directorul entităţii va trebui să-i concedieze pe angajaţii DDIP. În proiect nu se precizează câte dintre cele 17 posturi din organigramă sunt şi ocupate.

Înfiinţată în 2010, DDIP nu s-a remarcat prin proiecte spectaculoase, ci mai degrabă prin împărţirea de bani - şi nu puţini - pentru proiecte nerambursabile depuse de diverse asociaţii şi ONG-uri din Bihor.

După desfiinţarea DDIP, CJ Bihor nu va mai avea o direcţie dedicată dezvoltării de proiecte pentru judeţ. În schimb, subliniază Pásztor, proiectele cu fonduri europene sunt elaborate de mai multe direcţii din cadrul instituţiei, în funcţie de specificul lor. "Fiecare face partea lui. Avem de exemplu proiecte europene pe drumuri, de care se ocupă Direcţia Tehnică. La fel avem o structură care se ocupă de proiecte RO-HU", a spus şeful CJ.

Vezi înregistrarea şedinţei CJ de marţi:

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON