URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Mai 2023, 09:30

Consilierii de probaţiune din Bihor au intrat în grevă generală

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consilierii de probaţiune din Bihor au intrat în grevă generală începând de miercuri, alături de colegi din ţară, nemulţumiţi de faptul că nu le-au fost rezolvate problemele de natură salarială. Aceştia vor asigura doar serviciile importante, urmând să amâne întâlnirile cu condamnaţii aflaţi sub supraveghere şi să se abţină în Comisiile pentru analizarea cererilor de eliberare condiţionată până la soluţionarea revendicărilor. 

Potrivit unui comunicat transmis de Sindicatul Național al Consilierilor din Serviciile de Probațiune (SNCSP), sub semnătura preşedintei Ana Faur, personalul de probaţiune din cadrul instanţelor cere ca salariile lor să fie în acord cu celelalte categorii din Justiţie. 

„Având în vedere ultimele comunicate prin care s-a menționat că salariile magistraților au fost majorate plecând de la dreptul de 25% al consilierilor de probațiune, dorim să vă informăm că, în mod paradoxal, acest drept nu este recunoscut decât pe hârtie şi nu le-a fost aplicat și în plată consilierilor de probațiune. Ministerul Justiţiei, în calitate de angajator, nu a identificat nicio soluție pentru personalul de probațiune", se arată în informare. 

În cadrul Serviciului care funcţionează pe lângă Tribunalul Bihor lucrează 18 consilieri care au în supraveghere peste 1.800 de persoane condamnate la pedepse cu suspendare ori eliberate condiţionat, realizând programe de reintegrare socială de grup sau individuale cu cei care au această obligaţie impusă de instanţa de judecată. De asemenea, consilierii întocmesc referatele de evaluare pentru toţi minorii aflaţi în anchetă penală, pentru adulţii trimişi în faţa instanţei, dar şi rapoarte despre situaţia deţinuţilor propuşi pentru eliberare condiţionată.

Cum pe răstimpul grevei activitatea personalului de probaţiune se reduce la o treime, întâlnirile cu condamnaţii supravegheaţi vor fi amânate, iar prezenţa în Comisiile de liberare condiţionată va fi formală. Consilierii de probaţiune nu vor vota şi nu vor întocmi rapoartele privind situaţia deţinuţilor în aceste Comisii, cu consecinţa amânării soluţionării propunerilor de liberare condiţionată. Rapoartele vor fi realizate doar în cazurile ajunse în faţa judecătorilor, la solicitarea instanței de judecată. 

„Ne exprimăm îngrijorarea că pot apărea situații în care referatele de evaluare pentru individualizarea pedepselor vor fi restricționate, iar supravegherea persoanelor condamnate nu va fi realizată. De asemenea, sunt servicii care au anunțat că participarea consilierilor de probaţiune la comisiile de liberare condiționată a deținuților, din cadrul penitenciarelor, se va asigura, dar nu se va vota. Se vor consemna date despre situaţia fiecărui deținut și doar la solicitarea instanței de judecată se vor transmite propunerile pe baza consemnării scrise a datelor despre deținutul propus spre liberare", se arată în comunicatul SNCSP.

Greva consilierilor de probaţiune va dura până la soluţionarea revendicărilor salariale şi vine după ce, în decembrie anul trecut, aceştia au pichetat Ministerul Justiţiei, dar şi sediile instanţelor de judecată. În Oradea, consilierii de probaţiune au suspendat activitatea timp de două ore, iar unii dintre ei au ieşit în faţa Palatului de Justiţie purtând afişe cu revendicările lor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON