URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 01 IUNIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria vrea să înlocuiască actualul sistem al parcărilor de domiciliu, imperfect, cu unul catastrofal, care va crea în mod cert haos. Adică să nu mai aibă fiecare orădean locul lui, ci să existe un abonament în baza căruia omul să vâneze locurile rămase libere când vine de la serviciu.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Ajunsă deocamdată la prima săptămână, greva din învățământ se așterne ca o piatră tombală peste domnia președintelui Klaus Iohannis. Încă de mult, mulți dintre cei care l-au votat au ajuns să-l disprețuiască, să-l considere groparul marilor speranțe din 2014, dar abia prestația sa în actuala criză din învățământ le pune definitiv lespedea.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că greva generală a profesorilor este justificată și că salariile lor ar trebui mărite?
De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Codul de procedură penală din 2014 prevede o procedură larg aplicabilă în practică prin care se soluționeză dosarele penale ce au ca obiect infracțiuni minore comise, de regulă, de către persoane fără antecedente penale, situații în care cheltuiala statului cu judecarea „găinăriei” ar fi disproporționată față de efectul produs în societate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Steatoza hepatică reprezintă o acumulare excesivă de grăsimi la nivelul ficatului (în special trigliceride) cu mărirea sa uşoară până la moderat şi cu caracter benign şi reversibil de obicei, dar uneori putând deveni gravă, cu evoluţie spre ciroză (în condiţiiile acumulării excesive şi îndelungate şi a asocierii unor factori nocivi). În mod normal, ficatul conţine 2-4% grăsimi.
12 August 2021, 09:00

Conducta de gaze naturale Lugaşu de Jos - Huedin, declarată de importanţă naţională. Vezi pe unde va trece!

Conducta de gaze naturale Lugaşu de Jos - Huedin, declarată de importanţă naţională. Vezi pe unde va trece! (ilustraţie cu titlu generic, sursa: capital.ro)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Guvernul României a declarat proiectul de investiţii "Conductă de transport gaze naturale Lugaşu - Huedin, inclusiv cu alimentare cu energie electrică, protecţie catodică şi fibră optică" ca fiind de importanţă naţională în domeniul gazelor naturale, printr-o hotărâre adoptată în cea mai recentă şedinţă.

Pe teritoriul judeţului Bihor, conducta va trece prin localităţile Lugaşu de Jos, Ţeţchea, Aştileu, Aleşd, Vadu Crişului, Borod şi Bratca.

"Avem nevoie de surse diversificate de producţie, dar şi de un sistem bine pus la punct de transport, în domeniul Energiei. Astăzi, împreună cu colegii din Guvern, am adoptat Hotărârea privind declararea proiectului de investiţii "Conductă de transport gaze naturale Lugaşu - Huedin, inclusiv cu alimentare cu energie electrică, protecţie catodică şi fibră optică" ca proiect de importanţă naţională în domeniul gazelor naturale! Ce înseamnă asta? Conducta de transport de gaze naturale Lugaşu (jud. Bihor) - Huedin (jud. Cluj)!", a scris, pe Facebook, ministrul Energiei, Virgil Popescu. 

Conform proiectului adoptat, alimentarea cu gaze naturale în zona menţionată "este un obiectiv esenţial" în vederea îmbunătăţirii condiţiilor de viaţă a locuitorilor şi în scopul îndeplinirii criteriilor pentru atingerea standardelor europene de viaţă.

"Prin realizarea acestei conducte se poate asigura alimentarea cu gaze naturale a localităţilor din zona de interes a obiectivului, respectiv un număr de aproximativ 32.800 consumatori casnici şi 127 instituţii publice (şcoli, primării, dispensare, cămine culturale, cabinete medicale, etc) precum şi diverşi agenţi economici în judeţul Bihor respectiv aproximativ 13.000 consumatori casnici, 47 instituţii publice (şcoli, primării, dispensare, cămine culturale, cabinete medicale, etc.) şi diverşi agenţi economici din judeţul Cluj", se menţionează în HG.

"În prezent oraşul Huedin s-a racordat la conducta de transport gaze naturale DN 400, Aghireşu – Huedin. În judeţul Bihor, pe direcţia Piatra Craiului - Lugaşu nu există conducte de transport gaze naturale", se mai arată în proiectul adoptat de Guvern. 

Conducta va traversa teritoriul administrativ al judeţelor Cluj şi Bihor, pe raza următoarelor unităţi administrativ teritoriale:
- Comuna Lugaşu de Jos (BH);
- Comuna Ţeţchea (BH);
- Comuna Aştileu (BH);
- Oraşul Aleşd (BH);
- Comuna Măgeşti (BH);
- Comuna Vadu Crişului (BH);
- Comuna Borod (BH);
- Comuna Bratca (BH);
- Comuna Sâg (SJ)
- Comuna Negreni (CJ);
- Comuna Ciucea (CJ);
- Comuna Fildu de Jos (SJ);
- Comuna Poieni (CJ);

Între beneficiile enumerate de guvernanţi se numără şi crearea premiselor interconectării sistemului de transport gaze naturale din partea de Vest a ţării (zona de consum Oradea), cu sistemul de transport gaze naturale din partea de Centru - Nord (zona de consum Cluj), asigurându-se astfel alimentarea cu gaze pentru zonele aferente din 2 direcţii şi echilibrarea sistemului naţional de transport gaze naturale.

De asemenea, se va crea posibilitatea alimentării cu gaze naturale a zonei prin care este amplasată conducta, un alt beneficiu fiind reducerea emisiilor şi susţinerea producerii de energie din gaze naturale precum şi prin trecerea de la sistemul de încălzire cu combustibili solizi (lemne, păcură, etc) la sistemul de încălzire pe bază de gaze naturale. 

Conductele existente la care se va cupla cea nouă sunt Conducta DN 400 Biharia (Lugaşu), respectiv Conducta DN 400 Aghireşu (Huedin).

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
- Comuna Fildu de Jos (CJ);
Vedeti ca aceasta comuna este in Jud Salaj. Copy Paste dar si cu verificare...
Postat 12 August 2021, 09:41 de lighthotspot
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6562 RON
  • 1 EUR = 4.9696 RON
  • 1 HUF = 0.0134 RON