URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
12 August 2021, 09:00

Conducta de gaze naturale Lugaşu de Jos - Huedin, declarată de importanţă naţională. Vezi pe unde va trece!

Conducta de gaze naturale Lugaşu de Jos - Huedin, declarată de importanţă naţională. Vezi pe unde va trece! (ilustraţie cu titlu generic, sursa: capital.ro)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Guvernul României a declarat proiectul de investiţii "Conductă de transport gaze naturale Lugaşu - Huedin, inclusiv cu alimentare cu energie electrică, protecţie catodică şi fibră optică" ca fiind de importanţă naţională în domeniul gazelor naturale, printr-o hotărâre adoptată în cea mai recentă şedinţă.

Pe teritoriul judeţului Bihor, conducta va trece prin localităţile Lugaşu de Jos, Ţeţchea, Aştileu, Aleşd, Vadu Crişului, Borod şi Bratca.

"Avem nevoie de surse diversificate de producţie, dar şi de un sistem bine pus la punct de transport, în domeniul Energiei. Astăzi, împreună cu colegii din Guvern, am adoptat Hotărârea privind declararea proiectului de investiţii "Conductă de transport gaze naturale Lugaşu - Huedin, inclusiv cu alimentare cu energie electrică, protecţie catodică şi fibră optică" ca proiect de importanţă naţională în domeniul gazelor naturale! Ce înseamnă asta? Conducta de transport de gaze naturale Lugaşu (jud. Bihor) - Huedin (jud. Cluj)!", a scris, pe Facebook, ministrul Energiei, Virgil Popescu. 

Conform proiectului adoptat, alimentarea cu gaze naturale în zona menţionată "este un obiectiv esenţial" în vederea îmbunătăţirii condiţiilor de viaţă a locuitorilor şi în scopul îndeplinirii criteriilor pentru atingerea standardelor europene de viaţă.

"Prin realizarea acestei conducte se poate asigura alimentarea cu gaze naturale a localităţilor din zona de interes a obiectivului, respectiv un număr de aproximativ 32.800 consumatori casnici şi 127 instituţii publice (şcoli, primării, dispensare, cămine culturale, cabinete medicale, etc) precum şi diverşi agenţi economici în judeţul Bihor respectiv aproximativ 13.000 consumatori casnici, 47 instituţii publice (şcoli, primării, dispensare, cămine culturale, cabinete medicale, etc.) şi diverşi agenţi economici din judeţul Cluj", se menţionează în HG.

"În prezent oraşul Huedin s-a racordat la conducta de transport gaze naturale DN 400, Aghireşu – Huedin. În judeţul Bihor, pe direcţia Piatra Craiului - Lugaşu nu există conducte de transport gaze naturale", se mai arată în proiectul adoptat de Guvern. 

Conducta va traversa teritoriul administrativ al judeţelor Cluj şi Bihor, pe raza următoarelor unităţi administrativ teritoriale:
- Comuna Lugaşu de Jos (BH);
- Comuna Ţeţchea (BH);
- Comuna Aştileu (BH);
- Oraşul Aleşd (BH);
- Comuna Măgeşti (BH);
- Comuna Vadu Crişului (BH);
- Comuna Borod (BH);
- Comuna Bratca (BH);
- Comuna Sâg (SJ)
- Comuna Negreni (CJ);
- Comuna Ciucea (CJ);
- Comuna Fildu de Jos (SJ);
- Comuna Poieni (CJ);

Între beneficiile enumerate de guvernanţi se numără şi crearea premiselor interconectării sistemului de transport gaze naturale din partea de Vest a ţării (zona de consum Oradea), cu sistemul de transport gaze naturale din partea de Centru - Nord (zona de consum Cluj), asigurându-se astfel alimentarea cu gaze pentru zonele aferente din 2 direcţii şi echilibrarea sistemului naţional de transport gaze naturale.

De asemenea, se va crea posibilitatea alimentării cu gaze naturale a zonei prin care este amplasată conducta, un alt beneficiu fiind reducerea emisiilor şi susţinerea producerii de energie din gaze naturale precum şi prin trecerea de la sistemul de încălzire cu combustibili solizi (lemne, păcură, etc) la sistemul de încălzire pe bază de gaze naturale. 

Conductele existente la care se va cupla cea nouă sunt Conducta DN 400 Biharia (Lugaşu), respectiv Conducta DN 400 Aghireşu (Huedin).

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
- Comuna Fildu de Jos (CJ);
Vedeti ca aceasta comuna este in Jud Salaj. Copy Paste dar si cu verificare...
Postat 12 August 2021, 09:41 de lighthotspot
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON