URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 05 OCTOMBRIE 2022
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Trei elevi au venit mangă la ore într-o școală din Hidișelul de Sus. Pentru că, deh, ca omul beat, s-au apucat să facă scandal, a fost nevoie de intervenția Poliției. Unul dintre bețalăi, probabil mai nervos, nu l-a ascultat pe polițist și de aici circul a degenerat. Junele a fost încătușat pentru a putea fi scos din școală, iar apoi lucrurile au luat o turnură halucinantă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
În prima zi a acestei luni s-a împlinit o jumătate de an de când, pe 1 aprilie, conducerea mega-Spitalului Județean era preluată, pe firmă de management, de dr. Gheorghe Carp, care renunța la tihnitul mandat de senator. O parte a bihorenilor care depind de serviciile acestuia (spitalizări, dar și internări de zi, consultații, investigații de laborator) se întreabă, legitim, ce s-a schimbat de atunci...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că ar fi oportună introducerea autobuzelor școlare pentru scăderea aglomerației din centrul Oradiei?
De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută, Înalta Curte de Casație și Justiție a dat publicității o decizie pronunțată în martie 2022, prin care s-a stabilit definitiv că autoritățile locale nu pot condiționa eliberarea unei autorizații de construcție de donarea unei suprafețe de teren. Soluţia este extrem de importantă, deoarece există o practică de mulţi ani la nivelul autorităţilor locale (inclusiv în Oradea) prin care cetăţenilor li se solicită donarea unei suprafeţe de teren către unitatea administrativ teritorială respectivă pentru a le fi eliberată autorizaţia de construcţie.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Tratamentul diabetului zaharat vizează normalizarea glicemiei. Bolnavul trebuie să ştie şi să fie convins de importanţa respectării dietei şi a tratamentului, fiind de asemenea instruit să îşi controleze singur glicemia şi glicozuria (cantitatea de glucoză din urină).
12 August 2021, 09:00

Conducta de gaze naturale Lugaşu de Jos - Huedin, declarată de importanţă naţională. Vezi pe unde va trece!

Conducta de gaze naturale Lugaşu de Jos - Huedin, declarată de importanţă naţională. Vezi pe unde va trece! (ilustraţie cu titlu generic, sursa: capital.ro)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Guvernul României a declarat proiectul de investiţii "Conductă de transport gaze naturale Lugaşu - Huedin, inclusiv cu alimentare cu energie electrică, protecţie catodică şi fibră optică" ca fiind de importanţă naţională în domeniul gazelor naturale, printr-o hotărâre adoptată în cea mai recentă şedinţă.

Pe teritoriul judeţului Bihor, conducta va trece prin localităţile Lugaşu de Jos, Ţeţchea, Aştileu, Aleşd, Vadu Crişului, Borod şi Bratca.

"Avem nevoie de surse diversificate de producţie, dar şi de un sistem bine pus la punct de transport, în domeniul Energiei. Astăzi, împreună cu colegii din Guvern, am adoptat Hotărârea privind declararea proiectului de investiţii "Conductă de transport gaze naturale Lugaşu - Huedin, inclusiv cu alimentare cu energie electrică, protecţie catodică şi fibră optică" ca proiect de importanţă naţională în domeniul gazelor naturale! Ce înseamnă asta? Conducta de transport de gaze naturale Lugaşu (jud. Bihor) - Huedin (jud. Cluj)!", a scris, pe Facebook, ministrul Energiei, Virgil Popescu. 

Conform proiectului adoptat, alimentarea cu gaze naturale în zona menţionată "este un obiectiv esenţial" în vederea îmbunătăţirii condiţiilor de viaţă a locuitorilor şi în scopul îndeplinirii criteriilor pentru atingerea standardelor europene de viaţă.

"Prin realizarea acestei conducte se poate asigura alimentarea cu gaze naturale a localităţilor din zona de interes a obiectivului, respectiv un număr de aproximativ 32.800 consumatori casnici şi 127 instituţii publice (şcoli, primării, dispensare, cămine culturale, cabinete medicale, etc) precum şi diverşi agenţi economici în judeţul Bihor respectiv aproximativ 13.000 consumatori casnici, 47 instituţii publice (şcoli, primării, dispensare, cămine culturale, cabinete medicale, etc.) şi diverşi agenţi economici din judeţul Cluj", se menţionează în HG.

"În prezent oraşul Huedin s-a racordat la conducta de transport gaze naturale DN 400, Aghireşu – Huedin. În judeţul Bihor, pe direcţia Piatra Craiului - Lugaşu nu există conducte de transport gaze naturale", se mai arată în proiectul adoptat de Guvern. 

Conducta va traversa teritoriul administrativ al judeţelor Cluj şi Bihor, pe raza următoarelor unităţi administrativ teritoriale:
- Comuna Lugaşu de Jos (BH);
- Comuna Ţeţchea (BH);
- Comuna Aştileu (BH);
- Oraşul Aleşd (BH);
- Comuna Măgeşti (BH);
- Comuna Vadu Crişului (BH);
- Comuna Borod (BH);
- Comuna Bratca (BH);
- Comuna Sâg (SJ)
- Comuna Negreni (CJ);
- Comuna Ciucea (CJ);
- Comuna Fildu de Jos (SJ);
- Comuna Poieni (CJ);

Între beneficiile enumerate de guvernanţi se numără şi crearea premiselor interconectării sistemului de transport gaze naturale din partea de Vest a ţării (zona de consum Oradea), cu sistemul de transport gaze naturale din partea de Centru - Nord (zona de consum Cluj), asigurându-se astfel alimentarea cu gaze pentru zonele aferente din 2 direcţii şi echilibrarea sistemului naţional de transport gaze naturale.

De asemenea, se va crea posibilitatea alimentării cu gaze naturale a zonei prin care este amplasată conducta, un alt beneficiu fiind reducerea emisiilor şi susţinerea producerii de energie din gaze naturale precum şi prin trecerea de la sistemul de încălzire cu combustibili solizi (lemne, păcură, etc) la sistemul de încălzire pe bază de gaze naturale. 

Conductele existente la care se va cupla cea nouă sunt Conducta DN 400 Biharia (Lugaşu), respectiv Conducta DN 400 Aghireşu (Huedin).

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
- Comuna Fildu de Jos (CJ);
Vedeti ca aceasta comuna este in Jud Salaj. Copy Paste dar si cu verificare...
Postat 12 August 2021, 09:41 de lighthotspot
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 5.013 RON
  • 1 EUR = 4.9471 RON
  • 1 HUF = 0.0119 RON