URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Mai 2022, 18:01

Condamnare definitivă pentru tâlharii cetârnari care au montat jgheaburi şi burlane cu sila unei familii din Bihor. Ce pedeapsă au primit

Condamnare definitivă pentru tâlharii cetârnari care au montat jgheaburi şi burlane cu sila unei familii din Bihor. Ce pedeapsă au primit (foto: generic, arhivă)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Doi bărbaţi din Oradea au ajuns după gratii pentru tâlhărie calificată după ce au montat cu forţa jgheaburi şi burlane unei familii din comuna Tinca, mamă şi fiu, ambii cu probleme grave de sănătate şi fără carte, forţându-i să le plătească. Atât Judecătoria Salonta, cât şi Curtea de Apel Oradea i-au condamnat pe cei doi atacatori la închisoare cu executare. 

Orădenii, Isztoica Petru şi Isztoica Ludovic, care sunt verişori, au comis faptele anul trecut, pe 12 aprilie. Cei doi au intrat cu forţa în curtea unei familii sărace din Tinca, au montat burlane şi jgheaburi pe partea dintre curtea interioară a casei, ignorând refuzul oamenilor care, speriaţi, s-au şi închis în casă.

Apoi, cei doi "meşteri" au intrat peste clienţi, ameninţându-i cu moartea şi bătaia şi împiedicându-i să plece ca să ceară ajutorul vecinilor până când au reuşit să le ia 1.200 lei, toţi banii pe care aceştia îi aveau în casă.

Suma era mult prea mare pentru serviciul prestat şi care, de altfel, nici nu a fost solicitat, iar victimele au şi reclamat atacul la Poliţie. Cei doi au fost prinşi în scurt timp şi, ulterior, au fost trimişi în judecată pentru tâlhărie calificată, chit că avocatul lor a încercat să convingă instanţa că acuzele sunt nefondate, că faptele penale imputate celor doi nu există, căci aceştia sunt "meşteri din tată în fiu, fiind de notorietate atât obiceiul acestora de identificare a lucrărilor prin modalitatea "din uşă în uşă", cât şi o anumită trivialitate când vine vorba de "negocieri"".

Instanţele de judecată au avut o cu totul altă părere, susţinând, în hotărârile pronunţate, că modul de acţiune a celor doi "nu este străin practicii judiciare" şi este unul recurent, "persoanele vizate fiind adesea unele vulnerabile". "Urmărirea victimelor în locuinţă până în locul în care se aflau sumele de bani şi împiedicarea părăsirii locuinţei de către acestea pentru a putea solicita ajutorul vecinilor reprezintă în mod indubitabil o acţiune susceptibilă de a produce o stare de temere oricărei persoane, deci cu atât mai mult persoanelor vulnerabile", au explicat judecătorii.

Plus că, după cum a arătat instanţa, tâlharii au vrut să-i păcălească pe oameni şi în timpul procesului, returnându-le paguba şi punându-i să semneze un act de mediere, în care, însă, îşi schimbau şi depoziţiile iniţiale. "Inculpaţii au profitat în continuare de starea de vulnerabilitate a părţilor civile pe care le-au determinat să semneze acte al căror efect juridic nu îl înţelegeau în scopul de a denatura starea de fapt şi a împiedica aflarea adevărului în cauză. Dorinţa lor reală (a părţilor vătămate, n.r.) era aceea de a se vedea scăpate de corvoada procedurilor şi de stresul cauzat de întâlnirea cu inculpaţii şi nicidecum de a pune capăt procedurilor în sensul arătat prin înscrisurile menţionate", scrie în Hotărârea Judecătoriei Salonta, menţinută şi de Curtea de Apel Oradea, prin care Isztoica Petru şi Isztoica Ludovic s-au ales cu câte 3 ani şi 9 luni de detenţie. 

Marţi, imediat după pronunţarea verdictului definitiv în caz, cei doi bărbaţi, de 46 respectiv 31 ani, au fost ridicaţi de poliţiştii Compartimentului Urmăriri – Serviciul de Investigaţii Criminale şi depuşi la Penitenciarul Oradea, unde îşi vor ispăşi pedepsele. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Asta e ordinea sociala care o servim in 2022
Tu, victima a unui abuz, pe linga trauma / paguba suferita, mai ai o problema: te intilnesti cu SISTEMUL. Politii, procurori, judecatori, mediatori . Trebuie sa faci plingere scrisa la politie. Trebuie sa-i dai in judecata,tu, vatamat, pe el,ei ,inculpati . Poate esti bagat in coma, cind te trezesti,te apuci de scris. Daca esti suficient de speriat sau amenintat, poate nici nu mai faci plingere, de frica. Politistul nu mai deschide dosar, sau il inchide, cu glorie. Asta e statul de drept. Cum ar fi ca la o sesizare telefonica, apel la 112, camere supraveghere, Politia sa se puna in miscare, sa deschida dosar penal, tulburare liniste publica, hotie, vatamare, tilharie ,whatever, si sa-l finalizeze un justitiar, cu amenda,puscarie, ce-o fi. Ei nu, trebuie sa faci TU plingere, si sa astepti DACA va fi gasit vinovat...
Postat 25 Mai 2022, 23:02 de excalibur
un judecator corect - bravo!
un verdict corect, felicitari judecatorului de caz, al carui/carei nume nu apare in articol!
Postat 25 Mai 2022, 22:11 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON