URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 August 2020, 12:21

Concert caritabil în pandemie: Paula Seling a cântat în curtea Palatului Baroc, pentru o fetiţă bolnavă (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Circa 150 de orădeni au fost prezenţi vineri seară în curtea Palatului Baroc, acolo unde Paula Seling a susţinut un concert caritabil "Pansament pentru suflet". O parte din banii de bilete vor fi donaţi Asociaţiei pentru Micuţul Noel, dar vor ajunge de fapt la Alessia, o fetiţă din Constanţa bolnavă de aceeaşi afecţiune ca micuţul din Bihor, SMA1. 

Evenimentul a fost organizat de Transylvania Debates şi a fost anunţat pe reţeaua de socializare Facebook. 

Încă de la intrare, orădenii au fost sfătuiţi să poarte măşti pe tot parcursul concertului, majoritatea dintre ei respectând regula. De altfel, şi scaunele au fost aranjate pe mai multe culoare, pentru ca spectatorii să stea la distanţă unii de alţii.

"Este incredibil"

În deschiderea concertului a cântat interpretul local Sergiu Nica alături de cvartetul Strings. Ultima melodie pe care a cântat-o a fost "Totul va fi bine", o compoziţie proprie pe care a dedicat-o echipei de voluntari şi familiei lui Noel, care au reuşit să strângă cei 2,4 milioane de dolari pentru a cumpăra medicamentul salvator, vaccinul Zolgensma şi pentru a plăti spitalizarea în Budapesta. "Este incredibil cum o mână de oameni au reuşit să strângă o sumă imensă, la care oamenii obişnuiţi nici nu se pot gândi", a spus solistul.

Înainte de a urca pe scenă Paula Seling, gazda evenimentului, Adrian Dreana, l-a invitat în faţa scenei pe episcopul greco-catolic Virgil Bercea, care i-a ţinut locul episcopului romano-catolic Böcskei László, plecat la Bucureşti. Acesta a vorbit despre cât de importantă este cultura în această perioadă, în care oamenii sunt îngrijoraţi de sănătatea lor şi a celor din jurul lor. "Cine cântă, se roagă de două ori", a spus episcopul.

În faţa publicului orădean, cunoscuta artistă a cântat atât melodii creştine, cât şi melodii cunoscute din repertoriul personal, cum ar fi "Zburătorii" sau "Timpul". Cel mai emoţionant moment a fost însă când artista a interpretat celebra compoziţie "Caruso / Ti voglio bene Assai", pe care de-a lungul anilor au mai cântat-o Luciano Pavarotti, Julio Iglesias sau Andrea Bocelli.

„Mă bucur că sunt din nou aici printre voi și sper ca prin responsabilitatea fiecăruia și cu ajutorului lui Dumnezeu să trecem cu bine peste această perioadă mai grea”, le-a spus cântăreața orădenilor. 

Interes mai scăzut

La finalul evenimentului, spectatorii au mai putut, dacă şi-au dorit, să facă donaţii pentru a o ajuta pe Alessia, o fetiţă bolnavă de amitrofie spinală tip 1, aceeaşi boală de care suferă şi micuţul Noel, băieţelul unei familii din Oradea pentru care bihorenii s-au mobilizat exemplar.

Deocamdată, cei de la Transylvania Debates nu au calculat suma strânsă la concert. "Numai luni vom şti suma exactă. Pot să vă spun însă că banii nu vor fi atât de mulţi. Din momentul în care s-a anunţat că s-au strâns banii pentru Noel, a scăzut interesul oamenilor pentru eveniment", a spus Adrian Dreana pentru BIHOREANUL

Băieţelul de numai un an a fost diagnosticat cu boala ce distruge muşchii din organism în toamna anului trecut, iar de atunci familia sa şi mai mulţi voluntari au organizat evenimente şi grupuri de licitaţii pe Facebook pentru a strânge cei 2,1 milioane de dolari necesari pentru a cumpăra vaccinul Zolgensma, cel care poate să-l vindece.

Luna trecută, la doar câteva zile după ce Noel a împlinit un an, Asociaţia pentru micuţul Noel a anunţat că a reuşit să strângă suma uriaşă de bani şi încă 300.000 de dolari necesari pentru spitalizare, iar băieţelului i se va administra Zolgensma în 25 august, într-un spital din Budapesta. 

De atunci, toţi banii care ajung la asociaţie se îndreaptă spre familia Alessiei, o fetiţă de un an şi trei luni, care suferă de aceeaşi afecţiune. Până acum, asociaţia a reuşit să strângă 180.000 de dolari. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON