URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Iulie 2021, 13:32

Concert caritabil pentru amenajarea interioară a Palatului Greco-Catolic, vineri, în Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cea de-a IX-a ediţie a turneului de muzică clasică SoNoRo Conac ajunge vineri, la ora 19.30, în Oradea, la Catedrala Greco - Catolică "Sfântul Nicolae". Intrarea va fi liberă, dar cei care doresc vor putea să doneze pentru reamanajarea interioară a Palatului Episcopal.

Turneul, denumit "Pe-un picior de plai, pe-o gură de rai", este organizat de Asociaţia Sonoro, cu scopul de a promova muzica clasică în 15 oraşe ale ţării şi de a salva unele monumente importante din patrimoniul românesc care au nevoie de reabilitare.

Programul concertului din Oradea, care se va desfăşura la Catedrala "Sfântul Nicolae", va cuprinde lucrări de Pablo Casals, Zoltán Kodály şi Wolfgang Amadeus Mozart, în interpretarea muzicienilor Alissa Margulis (vioară), Răzvan Popovici (violă), Kyril Zlotnikov (violoncel) şi Cristiana Mihart (pian).

"Suntem încântaţi, de fiecare dată, să revenim în Oradea, iar concertul din acest an, din cadrul turneului SoNoRo Conac, este susţinut în beneficiul reconstruirii Palatului Episcopal Greco-Catolic de aici. Acest simbol important al oraşului Oradea a fost, din păcate, devastat de incendiul din anul 2018 şi încă de atunci se fac eforturi pentru reconstruirea lui", a spus, potrivit unui comunicat de presă, Răzvan Popovici, directorul turneului SoNoRo Conac.

Accesul la concert va fi gratuit, dar doritorii trebuie să îşi rezerve locurile trimiţând un email la adresa rezervari@sonoro.ro sau la numărul de telefon 0741.190.470.

"În interior vor fi voluntari cu căsuţe de donaţii, unde oricine va dori să sprijine reamenajarea interioară a Palatului Episcopal va putea dona orice sumă", a explicat şi Florin Bode, purtătorul de cuvânt al Episcopiei.

Actuala clădire a Palatului Episcopal Greco-Catolic din Oradea a fost construită între anii 1903-1905, după proiectul arhitectului Rimanóczy Kálmán, fiind inaugurată de episcopul Demetriu Radu la 11 iunie 1905. Clădirea reflectă tendinţele arhitectonice ale timpului din Imperiul multi-naţional şi pluri-confesional Austro-Ungar.

Din nefericire clădirea a fost distrusă în 2018 în urma unui incendiu devastator, iar de atunci Episcopia a încercat să adune bani pentru a reconstrui palatul. În momentul de faţă amenajarea exterioară este gata, urmând să fie amenajată grădina interioară şi interiorul.

Turneul muzical "Pe-un picior de plai, pe-o gură de rai" va continua, până la finalul lui iulie, în Satu-Mare, Suceava, Mirceşti (Iaşi) şi Ghidigeni (Galaţi), urmând ca în august şi septembrie să fie alese şi alte oraşe. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON