URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 August 2020, 20:15

Comandă, dar nu au bani! Pásztor Sándor i-a cerut ministrului Marcel Boloş finanţare pentru campusul dat deja în lucru 

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ce au anunţat că eu emis ordinul de începere a lucrărilor pentru ridicarea, în Oradea, a unui campus şcolar pentru învăţământul special, în valoare de circa 78 de milioane lei, reprezentanţii Consiliului Judeţean Bihor dezvăluie că nu prea au bani să acopere consistenta investiţie. Astfel, joi, preşedintele CJ Bihor, Pásztor Sándor, s-a întâlnit la Oradea cu ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş, pentru a discuta varianta în care finanţarea ar putea fi acoperită, în cea mai mare măsură, cu bani de la minister. 

"Obiectiv strategic"

În urma întâlnirii s-a stabilit că CJ Bihor va face demersuri oficiale pentru introducerea investiţiei în rândul celor finanţate prin Ministerul Fondurilor Europene.

"Am analizat posibilitatea de preluare la finanţare a campusului şcolar destinat învăţământului special în cadrul Planului Naţional de Recuperare şi Rezilienţă, unde campusurile şcolare vor avea o linie de finanţare separată. Pentru aceasta, Consiliul Judeţean Bihor va face demersurile către Ministerul Fondurilor Europene în vederea includerii la finanţare şi va pregăti toate documentaţiile pe care le-a întocmit pentru ca acestea să fie preluate în cadrul Planului Naţional de Recuperare şi Rezilienţă, având în vedere că este un obiectiv strategic, dedicat procesului educaţional la nivel judeţean", a precizat, potrivit comunicatului, ministrul Marcel Boloş. 

Abia 16 milioane...

Investiţia a fost aprobată de CJ Bihor ca una finanţată din fonduri proprii. Totuşi, CJ nu are venituri atât de mari încât să poată achita un astfel de proiect. 

"Acest obiectiv de investiţii se va derula în două etape. În prima fază se va construi infrastructura pentru desfăşurarea învăţământului special primar şi gimnazial. Este vorba despre un proiect în valoare de 78.150.968,02 lei (TVA inclus) sumă din care, printr-un efort, Consiliul Judeţean Bihor poate asigura aproximativ 16 milioane lei. În cea de-a doua etapă, aflată în faza de proiectare, se va asigura infrastructura pentru învăţământul liceal", a recunoscut Pásztor, prin acelaşi comunicat. 

Preşedintele CJ Bihor a transmis, totodată, că-i mulţumeşte lui Marcel Boloş "pentru că a fost atent la doleanţele noastre, iar prin acest demers, campusul şcolar va avea o finanţare stabilă şi sigură".

Dat în lucru

Contractul de proiectare şi execuţie a lucrărilor pentru obiectivul "Campus şcolar pentru învăţământul special din municipiul Oradea" a fost semnat pe 20 noiembrie 2019. 

Ordinul de începere a lucrărilor a fost dat săptămâna trecută asocierii care a câştigat licitaţia: SC Drum Asfalt SRL (lider) şi Trameco SA, Vega 93 SRL, Struktoplan SRL (asociaţi). 

Campusul va fi construit pe un teren în suprafaţă de 28.389 mp situat pe strada Ceyrat, nr. 4. "În prezent, constructorul lucrează la turnarea fundaţiilor. Termenul de finalizare a investiţiei este de 36 luni", au precizat în comunicatul de joi reprezentanţii CJ Bihor. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Învățământ special?
Oare o fi în limba maghiară să putem învața maghiară ca să mergem să-l colindăm în limba lui maternă la Consiliu? Avea niște video pe fb cu odrasla lui în brațe la Consiliu unde colegii ei îl colindau în maghiară, în română nu ia plăcut să audă, Vă dați seama că sa dus o clasă întreagă de copii de grădiniță din Episcopia colegi ai odraslei lui de la secția maghiară special să-i cânte domnului în limba maghiară în clădirea consiliului județean Bihor? Doar Ceaușescu mai avea porniri deastea
Postat 20 August 2020, 23:15 de Dana2019
CrisDumi
noroc cu tine ::::))))) esti eligibilă
Postat 20 August 2020, 22:26 de Sandu2100
Pasztor e dus cu pluta ...
... cerând bani, ca la piață, unuia care habar n-are ce înseamnă finanțare eligibilă !?! Jenant.
Postat 20 August 2020, 20:56 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON