URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Octombrie 2021, 16:23

CNSU a stabilit noile restricţii: DOAR cu certificat "verde" în instituţii, centre comerciale, restaurante. Nunţile au fost anulate, 50% din angajaţi, trimişi în telemuncă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, prezidat de premierul Florin Cîţu, a stabilit, vineri, o serie de restricţii care urmează să fie aprobate şi de Guvernul României.

Valabile pentru o perioadă de 30 de zile şi impuse de situaţia dramatică în care se află România, noile măsuri includ restricţii de circulaţie în intervalul 22-05, cu excepţia persoanelor vaccinate, anularea nunţilor şi altor evenimente festive, impunerea prezentării certificatului verde la intrarea în instituţii, centre comerciale, cinema-uri, restaurante, cafenele. 

Noaptea, acasă!

Hotărârea a fost adoptată "luând în considerare creşterea exponenţială a numărului de persoane infectate cu virusul SARS-CoV-2, care a determinat supraaglomerarea unităţilor sanitare şi în special a unităţilor de primiri urgenţe şi secţiilor de terapie intensivă cu pacienţi ce au dezvoltat forme severe sau grave şi care necesită suport respirator invaziv sau neinvaziv". Ea ar urma să intre în vigoare începând de luni, 25 octombrie.

Conform acesteia, CNSU propune Guvernului interzicerea circulaţiei în intervalul 22 – 05, "indiferent de rata de incidenţă cumulată", pentru o perioadă de 30 de zile. Sunt excepţii: persoanele vaccinate, deplasarea în interes profesional, deplasarea pentru asistenţă medicală sau din motive justificate, precum îngrijirea persoanelor vârstnice sau bolnave. 

Deschis până la ora 21

Totodată, operatorii economici din domeniul comerţului şi prestărilor de servicii în spaţii închise sau deschise, indiferent de incidenţa din localitate, pot ţine deschise magazinele, restaurantele, saloanele etc. doar în intervalul orar 05 – 21. Pe timpul nopţii, se pot face livrări la domiciliu. 

Programul menţionat mai sus va trebui respectat şi de muzee, biblioteci, cinematografe, instituţii de spectacole (teatre, filarmonici, opere), săli de sport, târguri, etc. Acestea pot primi oaspeţi doar până la 30% din capacitatea spaţiului, arată noile reglementări. 

Tot între orele 5 şi 21 pot rămâne deschise restaurantele şi cafenelele, care pot primi clienţi până la 50% din capacitatea spaţiului. 

Interzis!

Pentru o perioadă de 30 de zile se interzice organizarea de evenimente private (nunţi, botezuri, mese festive), cursuri de instruire, workshopuri, concerte (în afara instituţiilor de spectacole). 

Se interzice, totodată, activitatea în cluburi, baruri şi discoteci, aceasta fiind o regulă deja în vigoare în majoritatea zonelor, dată fiind incidenţa mare Covid-19.

Pe de altă parte, timp de o lună meciurile se vor ţine fără spectatori, mitingurile se vor ţine cu maxim 100 de persoane doar DACĂ toţi participanţii sunt vaccinaţi sau trecuţi prin boală. 

Doar cu certificatul digital

Conform noilor restricţii, certificatul "digital" Covid, care să arate fie vaccinarea cu schemă completă, fie trecerea prin boală, va fi obligatoriu pentru o serie de activităţi. 

"Se propune ca accesul la toate activităţile şi evenimentele organizate în perioada de 30 de zile, precum şi accesul în cadrul centrelor comerciale, unităţilor de cazare, restaurantelor, cafenelelor sau altor unităţi de alimentaţie publică în care se pot consuma produse alimentare sau băuturi alcoolice sau nealcoolice comercializate, să fie permis doar persoanelor vaccinate sau trecute prin boală şi care se află în  perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2", se arată în documentul emis de CNSU.

Sunt exceptaţi copiii cu vârste de până la 12 ani, dacă sunt însoţiţi de un adult. 

De la accesul controlat sunt exceptate bisericile, târgurile, bâlciurile şi talciocurile". De asemenea, se va putea intra fără certificat "verde" la farmaciile şi magazinele care se află în afara centrelor comerciale şi au intrări separate.

La Primărie, cu QR

Conform aceluiaşi document, CNSU propune ca "accesul tuturor persoanelor, cu excepţia angajaţilor, în incintele instituţiilor publice centrale şi locale, regiilor autonome şi operatoriilor economici cu capital public, să fie permis doar persoanelor care fac dovada vaccinării, trecerii prin boală în ultimele 180 de zile sau testării". Dovada trebuie făcută prin prezentarea certificatului digital european.

CNSU mai spune, pe de altă parte, că instituţiile enumerate mai sus trebuie să asigure accesul tuturor cetăţenilor la serviciile lor, prin organizarea activităţii online sau prin amenajarea unor ghişee temporare în afara clădirilor. 

Regula privind certificatul Covid va fi valabilă şi pentru vizitatorii operatorilor economici din clădiri de birouri private, în care îşi desfăşoară simultan activitatea 50 de persoane (deci nu şi pentru angajaţi). 

Pe de altă parte, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă doar "propune" şi reglementarea accesului angajaţilor în sediile instituţiilor publice (centrale, locale, regii autonome, operatori economici cu capital public, dar şi birouri private cu mai mult de 50 de persoane), în sensul permiterii accesului doar persoanelor vaccinate cu schema completă sau trecute prin boală. 

Fiind vorba despre o chestiune care vizează dreptul constituţional la muncă, o astfel de măsură poate fi luată doar prin lege, de către Parlamentul României. 

În telemuncă

Aceeaşi hotărâre arată că angajatorii "din sistemul privat, autoritățile şi instituțiile publice centrale şi locale, indiferent de modul de finanțare şi subordonare, precum şi regiile autonome, societățile naționale" trebuie să-şi organizeze programul de lucru în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu pentru cel puțin 50% din angajați, acolo unde specificul activității permite această modalitate de desfășurare a muncii

Vine vacanţa

Prin aceeaşi hotărâre, CNSU abilitează Ministerul Educaţiei să emită ordinul pentru acordarea vacanţei de două săptămâni pentru învăţământul preşcolar, primar, gimnazial, liceal şi postliceal în perioada 25 octombrie – 5 noiembrie. 

În ceea ce priveşte masca de protecţie, de luni, aceasta va fi obligatorie peste tot în România, indiferent că e vorba de spaţiu închis sau deschis şi indiferent de incidenţa din localitatea respectivă. Sunt exceptaţi copiii de până la 5 ani, persoanele singure în birou, prezentatorii TV, preoţii în timpul slujbelor, persoanele care desfăşoară activităţi sportive. 

Hotărârea CNSU a fost preluată, vineri seara, de Guvernul României, care e emis la rându-i o hotărâre pentru punerea în practică a acestor măsuri. Ele vor intra în vigoare din 25 octombrie.

Vezi mai jos documentul integral!

 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
@Christa.
Cum adică, de ce? Oricine știe că apa de ploaie sălcie, numită vaccin, nu are caracteristicile apei sființite. Treaba asta e consacrată de mii de ani deja.
Postat 23 Octombrie 2021, 12:49 de KP
Cum arată certificatul "verde" ???
Că n-am văzut decât din cele "albastre" până acum. Nici măcar la culori nu au fost în stare să "omogenizeze" mesajele propagandistice.
Postat 23 Octombrie 2021, 12:47 de KP
C ă t r e Comitetului național pentru situații de urgență Domnule Președinte, stimați membri, Subsemnatul Adrian Toni NEACȘU, avocat în cadrul Baroului București,
CNSU nu poate functiona in afara legii, nici macar pentru a da satisfactie cerintelor Presedintelui Romaniei. Cred ca e important ca inainte de sedinta de astazi sa fie avertizati ca propunerile pentru noi restrictii trebuie sa fie conforme cu Constitutia si legea si ca exista infractiuni care incrimineaza reglementarea abuziva, impotriva cadrului legal. Daca sunteti de aceeasi parere cred ca i-ar ajuta sa ramana rationali daca le veti aduce la cunostinta acest lucru prin intermediul unei petitii. Adresele de email la care puteti trimite propria dvs petitie sunt igsu@mai.gov.ro, dsu@mai.gov.ro si dgj_secretariat@mai.gov.ro Va rog sa le trimiteti in numar cat mai mare ce text doriti sau cel pe care vi-l sugerez eu, acesta fiind cel trimis de mine https://we.tl/t-vdSaTnUGHG
Postat 22 Octombrie 2021, 17:29 de spaima_trepadusilor
si la biserica....de ce e voie
Biserica a facut un demers....sa nu fie afectati. O fi corect? suntem tari!!
Postat 22 Octombrie 2021, 17:20 de Christa
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON