URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 21 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Tarom are un vechi monopol pe cursele București - Oradea, ba surse din industrie spun chiar că ruta este cea mai profitabilă a companiei. O informație intuită și din prețurile biletelor, exorbitante, și din faptul că se găsesc greu cu o zi - două înainte de zbor, iar adesea chiar deloc. 
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Decembrie 2021, 18:40

Clinci de final de an în Consiliul Județean: Bolojan l-a admonestat pe șeful consilierilor UDMR după ce acesta l-a lăudat pe ministrul Cseke că „a adus” bani în Bihor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O formalitate care în final a şi fost votată în unanimitate la ultima şedinţă din acest an a Consiliului Judeţean, inclusiv de către reprezentanţii UDMR, a prilejuit o polemică între liderul acestora, Borsi Lorand, şi preşedintele Ilie Bolojan.

Motivul? UDMR-istul şi-a lăudat partidul şi pe Cseke Attila că "dă" bani în Bihor, chiar dacă ministrul Dezvoltării n-a făcut decât să execute el însuşi o formalitate, astfel că Bolojan i-a dat un răspuns... "creştinesc".

"Mulţumesc pentru înţelegere"

Polemica dintre UDMR-ist şi liberal a avut loc în ultima şedinţă din acest an a CJ Bihor, desfăşurată online şi fără miză, pe ordinea de zi aflându-se doar proiecte strict tehnice.

Cea care a stârnit-o a fost rectificarea bugetului judeţului aşa încât CJ Bihor să-şi recupereze 8,8 milioane lei transferaţi în acest an Aeroportului orădean după ce cu o zi înainte Guvernul alocase această sumă ca ajutor de stat pentru compensarea pierderilor cauzate de pandemie, aşa cum a acordat şi altor 11 aeroporturi regionale din ţară administrate de Consilii Judeţene.

"Vă mulţumesc pentru înţelegere", le-a spus consilierilor judeţeni preşedintele Ilie Bolojan, explicându-le de ce a fost necesară convocarea şedinţei CJ Bihor între Crăciun şi Anul Nou, la o zi după emiterea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului pentru alocarea banilor către aeroporturi.

"UDMR-ului i se datorează"

Ajutorul de stat decis de Guvern a fost folosit, însă, de liderul grupului consilierilor judeţeni UDMR, Borsi Lorand, pentru a-şi lăuda partidul şi pe Cseke Attila, cel care ca ministru al Dezvoltării avea între atribuţii redactarea proiectului OUG, prezentându-l ca şi cum acesta ar fi avut merite personale şi politice în împărţirea banilor către aeroporturile din ţară.

Politicianul UDMR-ist n-a uitat să amintească şi de faptul că tot datorită ministrului Dezvoltării principalele instituţii de cultură din Oradea (Teatrul Regina Maria, Filarmonica şi Teatrul Szigligeti) ar fi primit finanţare de la bugetul de stat, omiţând detaliul că alocarea era prevăzută chiar în Legea 15/2021 privind bugetul de stat pe anul în curs, dar "legând" alocarea de concedierile făcute de Bolojan şi majoritatea PNL în CJ Bihor, astfel că din economiile făcute a fost construit podul peste Crişul Repede din Bulz.

"Acest ajutor de stat vine de la Guvern, cum am auzit, în urma propunerii Ministerului Dezvoltării, adică a dlui ministru Cseke Attila. Tot UDMR-ului i se datorează şi faptul că aceasta este prima ocazie când şi aeroporturile cu un număr mai mic de 200.000 de pasageri anual au primit ajutor de stat. Aşa poate primi azi un ajutor şi Aeroportul din Oradea. Sumele alocate în ultimul timp instituţiilor culturale şi acuma Aeroportului sunt sume care reduc sarcina financiară a Consiliului Judeţean, iar prin această economisire se pot construi, zic eu, mult mai multe poduri decât prin concedierea oamenilor. Pe acest lucru ar fi trebuit să se concentreze şi PNL, care este de asemenea la guvernare, care de asemenea are miniştri, care din păcate nu consideră Oradea o prioritate. Din acest motiv este nevoie de UDMR. Datorită nouă, poate sosi mai mult sprijin financiar", a spus Borsi, citind de pe monitorul calculatorului un text dinainte pregătit.

"Nu-i creştineşte acuma"

În condiţiile în care, practic, Borsi a afirmat că UDMR dispune cum vrea de bugetul Ministerului Dezvoltării şi a sugerat că ministrul Cseke Attila ar decide şi asupra bugetului de stat, Bolojan i-a răspuns UDMR-istului fără a-l jigni, dar categoric.

"Domnule consilier, cu tot respectul, fiind la final de an şi între sărbători, cred că puţină modestie n-ar strica. Chiar şi liderului de grup de la UDMR din Consiliul Judeţean Bihor. Mai mult de atâta nu cred că-i creştineşte să spun acuma", i-a spus Bolojan, fără ca Borsi să mai aibă o replică.

În final, toţi cei 32 de consilieri judeţeni care au participat la reuniune au votat în unanimitate rectificarea bugetului judeţului cu cele 8,8 milioane lei, precum şi o altă formalitate, şi anume alocarea către comune şi oraşe, teoretică, a unor sume, egale pentru toate, pe care Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Bihor le-a estimat că vor fi încasate în judeţ în anii 2022-2025, sub forma unor cote din TVA şi din impozitul pe venit, pentru echilibrarea bugetelor locale.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
roger ...
... un caraghios ca viețuitoare, incapabil să înțeleagă cât de bolovănos e neamul lui de liberali înghesuiți la minte, sau cât de mediocri sunt socialiștii care îi întrețin.
Postat 30 Decembrie 2021, 15:24 de KP
PNL-iști sau UDMR-iști ...
... tot niștre javre oportuniste rămân toți. Când se laudă unii pe banii altora e bine. Când sunt alții e diferit. Realitatea e că toți tupeiștii ăștia habar nu au ce înseamnă investiții și cheltuieli aferente. E simplu de altfel să te lauzi pe lucrări făcute din banii contribuabililor obișnuiți, care produc fără a avea pretenții deosebite
Postat 30 Decembrie 2021, 15:20 de KP
hm
Bolojan tot spune ca meritul realizarilor e a intregii echipe nu doar al lui. Poate de sarbatori ar fi crestineste sa realizeze ca echipa e mai mare decat ce credea el. Adica si alte echipe mai ajuta la proiectele din zona. Acestea fiind zise, apreciem si noi ca cel putin udmr nu a bagat atatea bete in roate de tura asta desi e evident ca s-au concetrat discriminatoriu pe ograda lor. Important e ca se lucreaza, laudele o sa le aducem noi nu tre sa se laude intre ei.
Postat 30 Decembrie 2021, 11:24 de nihil
meritul dlui Cseke
mesajul lui Borsi a fost pt psd de fapt - acesti bivoli care au fost si sunt la conducerea tarii si care nu si-au dorit niciodata sa dezvolte ceva, decat sa fure. pnl-ul a fost orbit multi ani doar de dezvoltarea Oradiei, noroc ca a ajuns Bolo capitan la judet... sincer vorbind, dl Cseke a adus foarte multi bani pt spitalele din Oradea si judet de la bugetul central, ceea ce nu putem spune despre PNL si psd ( nu vorbesc de fonduri europene, ci de bani din bugetul mare la care cotizam cu totii). ca in ultima vreme baga masiv in comunitatile maghiare e mai mult decat evident - insa si aceste comunitati din zonele rurale trebuie sprijinite sa se dezvolte, nu doar Oradea! cine i-a impiedicat pe putorile de la psd sa faca acelasi lucru in judet?
Postat 29 Decembrie 2021, 21:03 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5777 RON
  • 1 EUR = 4.9748 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON