URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Februarie 2010, 10:58

Click şi... gata!

Click şi... gata! BLOG VS. TALCIOC. Punerea hainelor vechi la grămadă pe mesele din piaţa cu vechituri e un obicei "expirat". Tot mai mulţi orădeni preferă să vândă şi să cumpere haine second de pe bloguri
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De mult nu mai e "incredibil" faptul că oamenii pot comunica şi se pot vedea în timp real, prin internet, chiar dacă sunt la mii de kilometri distanţă. Chat-ul a devenit un lucru banal, mai ales printre tineri.

Acum s-a trecut la un nivel "superior" al năravurilor omeneşti. Mai nou, orice activitate poate fi făcută online: de la consultări medicale la cinema online sau mini-afaceri. Condiţia? Conexiunea la internet.

De la mess la Twitter

Messengerul nu mai are niciun mister pentru utilizatorii de internet. Mulţi dintre ei au ajuns să îl considere chiar "expirat", aşa că folosesc Twitter-ul, site pe care se pot posta mesaje scurte, ajuns celebru după ce, anul trecut, a fost primul care a anunţat moartea lui Michael Jackson. Cu un simplu cont de Twitter, oricine poate afla ce mai scriu ziarele, ce mai combat bloggerii "cu influenţă", dar şi ce mai e nou prin administraţia locală, de pildă.

Şi municipalitatea are cont pe Twitter - @PrimariaOradea -, actualizat riguros cu tot ce mişcă în oraş. Însuşi primarul Ilie Bolojan are cont de Twitter şi îl şi foloseşte. De exemplu, pe 12 ianuarie edilul a anunţat utilizatorii că seara va vorbi la un post local despre taxa pe ordine publică.

Cu strategii

Însă posibilităţile internetului sunt mult mai mari. De pe net se cumpără haine, pantofi, mobilă, bijuterii, cadouri şi chiar alimente. Cele mai vizitate magazine online sunt nu cele cu produse proprii, scoase la vânzare, ci acelea care găzduiesc anunţuri, punând în legătură utilizatori care au ceva de vândut cu alţii care caută diverse lucruri, preponderent chilipiruri.

Pe Aukro.ro, de pildă, toate produsele puse la vânzare au un preţ de pornire de un leu, iar cei care doresc să cumpere, licitează. Similar, dar mult mai cunoscut, e site-ul okazii.ro. Acesta şi-a câştigat şi o reputaţie mai neplăcută, pentru că mulţi din utilizatorii săi au tras ţepe cumpărătorilor, trimiţând altceva în loc de produsul cumpărat sau, mai grav, umplând cutiile cu haine vechi.

Ocska.net

13 Stefania.jpgCe n-au ştiut cei care au trimis haine vechi prin colete e că şi acestea au valoare pe internet. BIHOREANUL a constatat că mulţi români au ajuns să-şi vândă hainele ce nu le mai poartă pe bloguri. Aşa face şi Ştefania Prescure (foto), o orădeancă de 20 de ani. "Vând suficient ca să îmi scot banii pe hainele ce le cumpăr pentru mine", zice tânăra. Pentru ea, blogul jtefi.blogspot.com e o activitate de timp liber, însă Ciprian, un alt orădean, e decis să-şi transforme blogul cu haine second într-o afacere profitabilă.

Pe givelle.wordpress.com, Cipri a pus până acum peste 300 de haine second ce le-a adunat fie din dulapurile de prin casă, fie din magazinele de profil. Preţurile încep de la 3 lei şi, zice el, în doar trei săptămâni şi-a scos investiţia. "Hainele cumpărate, busturile din plastic pentru a putea poza bluzele, fluturaşii, tot mi-am amortizat deja", se laudă tânărul. Cipri are de gând să avanseze cu afacerea. "Când voi avea mai mulţi vizitatori, voi scoate zilnic un produs la preţul de un leu".

Totul online

Internetul oferă, însă, în primul rând, servicii de divertisment. Muvix.ro e un soi de cinema online, unde plăteşti "biletul de intrare" prin SMS sau prin card. Odată ce ai achitat, ai 24 de ore la dispoziţie să te uiţi la filmul dorit. Site-ul are şi filme gratuite la care "intri" cu puţin noroc, pentru că numărul spectatorilor este limitat.

Şi problemele medicale primesc răspunsuri online. Pe sfatulmedicului.ro nu trebuie decât să îţi descrii problema de sănătate, iar în cel mult trei zile unul din cei 120 de medici specialişti îţi va răspunde pe email.

Reciclarea are şi ea "locul" ei pe internet. Pentru orădeni, de pildă, s-a format un grup pe Yahoo Groups, FreeCycle Oradea, destinat celor care au prin casă obiecte de care vor să se scape, fără să ceară bani. Cine are, de pildă, un televizor de care nu mai are nevoie, postează un mesaj pe grup, îşi lasă datele de contact, iar cine vrea acel televizor, trimite un simplu mail şi îl primeşte.

Toate serviciile online au priză la public pentru că, de cele mai multe ori, diferenţa de preţ între magazinele virtuale şi cele reale nu e mare. Dar nimic nu valorează cât comoditatea de a sta şi a-ţi rezolva problemele din fotoliul de-acasă...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON