URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Septembrie 2011, 17:15

CJ câştigă disputa: Primăria va distribui laptele şi cornul în şcolile din Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pe principiul "Dacă-i musai cu plăcere", Primăria Oradea a acceptat până la urmă să se ocupe de gestionarea programului lapte corn în şcoli. Până la realizarea licitaţiei, municipalitatea orădeană va încheia un contract cu firma care s-a ocupat până acum de distribuţie, urmând ca după finalizarea procedurilor firma câştigătoare să se ocupe de derularea programului.

"Nu prea am avut ce face. Conform legii, puteam refuza gestionarea programului, dar la mijloc ar fi fost prinşi copiii care nu au nicio vină. Vom conveni cu firma care s-a ocupat până acum de program să continue distribuirea în şcoli a laptelui şi cornului, iar după ce se va finaliza licitaţia, firma câştigătoare se va ocupa de el", a spus Biro Rozalia.

Primăria speră ca licitaţia să nu fie contestată, astfel încât programul să poată fi derulat, în condiţii normale, cât mai repede.

După cum se ştie, săptămâna trecută, aleşii bihorenilor au refuzat solicitarea prefectului Gavrilă Ghilea de a-şi revoca hotărârea prin care încredinţau programul lapte-corn consiliilor locale, motivând că primăriile au fost înştiinţate încă de anul trecut despre faptul că CJ renunţă la gestionarea acestui program, fiindu-le transmise nu mai puţin de 5 adrese.

"Că unor primării le-a luat mai mult să se lumineze că nu prea vor să facă aceste licitaţii, şi nu prea înţeleg de ce, şi ne anunţă pe noi în august că nu vor, noi nu putem lua în considerare. Noi le-am atras atenţia cu foarte mult timp în urmă să le facă. Au răspuns tacit, aşa că n-au decât să se organizeze!", argumenta vicepreşedintele CJ, Alexandru Kiss.

Singurul care a făcut opoziţie, dar numai într-o primă fază pentru că ulterior hotărârea a fost adoptată cu unanimitate, a fost liderul grupului de consilieri ai PDL, Ionel Avrigeanu, care i-a reproşat preşedintelui CJ, Radu Ţîrle, că niciuna din cele cinci adrese transmise în total de CJ primăriilor pe acest subiect nu precizează că banii vor fi alocaţi în continuare de Consiliul Judeţean, şi nu trebuie cheltuiţi din bugetele primăriilor. "M-au sunat mai mulţi primari pe această temă. Faptul că nu li s-a comunicat că banii nu vin de la bugetul local, ci de la judeţ, este principalul motiv pentru care ei au refuzat preluarea acestui program. Aţi reuşit să faceţi din lapte şi corn varză", a acuzat Avrigeanu, făcând trimitere directă spre preşedintele CJ, Radu Ţîrle.

Scandalul descentralizării programului lapte-corn a izbucnit la începutul lunii iulie, când CJ a transmis primăriilor bihorene Hotărârea de Consiliu Judeţean nr. 145 din 30 iunie, cerându-le edililor să "ia la cunoştinţă" şi "să se conformeze" cu privire la preluarea programului, deşi între CJ şi consiliile locale nu există raporturi de subordonare.

Singura primărie care din start a refuzat să preia programul lapte-corn a fost cea din Oradea, dar ulterior modelul a fost copiat şi de alţi primari, precum cei din Marghita, Salonta, Beiuş, Nucet şi Brusturi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON