URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 August 2011, 13:04

CJ Bihor insistă să îi bage lui Bolojan pe gât cornul şi laptele elevilor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Deşi consilierii municipiului Oradea nu s-au arătat interesaţi dintru început de preluarea programului de distribuire a laptelui şi cornului către elevi, conducerea Consiliului Judeţean îi consideră tot pe ei vinovaţi de faptul că în şcolile orădene nu se vor împărţi aceste produse la începutul anului şcolar.

Cauza, făcută publică la şedinţa de CJ Bihor de joi, o reprezintă, conform consilierilor judeţeni, faptul că municipalitatea ar fi dat prea târziu un răspuns cu privire la refuzul de a gestiona programul lapte-corn, iar Consiliului nu-i mai rămâne suficient timp pentru organizarea licitaţiei.

Trebuie standarde

La fel ca la ultima conferinţă de presă, preşedintele CJ, Radu Ţîrle a argumentat că dacă programul lapte corn ar fi derulat la nivelul fiecărei primării în parte, ar fi mai bine pentru toată lumea. În acest fel, a reafirmat Ţîrle, producătorii locali ar fi avantajaţi, copiii ar avea la dispoziţie produse proaspete iar primăriile ar putea controla mai bine calitatea produselor.

Cel mai aprig contestatar a lui Ţîrle a fost chiar vicepreşedintele UDMR-ist al CJ Bihor, Alexandru Kiss. „Nicio şansă ca Moş Ioan Roată din nu ştiu care comună să vândă lapte în şcoală. Pentru lapte şi corn trebuie asigurate anumite standarde pe care tot firmele care au participat la licitaţiile CJ ar avea capacitatea de a le asigura. Dacă aş fi în locul primarilor, şi eu aş refuza acest program. Bolojan e un primar deştept. Poate că ceilalţi, care au acceptat acest program, nu sunt", a spus Kiss.

Kiss s-a sucit

După ce a aflat de la consilierul direcţiei economice a CJ, Gabriela Urda, că 90% dintre primării au fost de acord cu preluarea programului, iar adresa prin care municipalitatea orădeană a refuzat programul, a venit pe 2 august, Alexandru Kiss s-a sucit şi a afirmat că judeţul nu ar trebui să accepte modificarea hotărârii prin care CJ atribuia programul primăriilor doar pentru o singură primărie, fie ea şi Oradea.

„Propun să nu dăm Primăriei Oradea dreptul de a spune nu acestui program. Dacă au dat târziu un răspuns cu privire la derularea programului, să explice ei copiilor din Oradea de ce nu au în prima zi de şcoală lapte şi corn", a afirmat Kiss.

Răspuns tardiv?

Consiliul Judeţean a propus descentralizarea programului lapte-corn în şedinţa de pe 30 iunie, dar Consiliul Local Oradea, spre deosebire de celelalte primării locale, a refuzat preluarea programului, exprimându-se prin vot în şedinţa din 20 iulie. Refuzul s-a dat la cererea primarului Ilie Bolojan, care motiva că municipalitatea nu are nici bani, nici resursele umane şi organizatorice pentru a prelua programul gestionat de CJ.

Adresa prin care Primăria anunţa că renunţă la program a fost trimisă spre Consiliul Judeţean pe 2 august, astfel că între data la care CJ a decis "pasarea" programului şi data la care Primăria a trimis notificarea au trecut peste 30 de zile, fapt folosit acum ca argument de Kiss.

În cele din urmă, din lipsă de cvorum, consilierii judeţeni au amânat votarea proiectul de hotărâre prin care se accepta decizia Consiliului Local Oradea, pentru următoarea şedinţă.

Bolojan zice "nu"

În ciuda afirmaţiilor lui Kiss, primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan a declarat pentru BIHOREANUL că va respecta votul consilierilor locali şi nu va prelua programul: „Trebuie să văd exact ce s-a hotărât astăzi în Consiliul Judeţean. Noi nu vom prelua acest program devreme ce aşa s-a votat în Consiliul Local. Nu doresc să se facă alte comentarii".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Saracul ADEVAR, cum umbla cu capul spart ....
De ce vrea sa renunte la program CJ ? Simplu ! S-a luat spaga pt. atribuirea de contracte si ,,afacerea'' nu mai prezinta interes ! De ce nu vrea primaria/primarul sa se ,,implice'' ? La fel de simplu ! Spaga s-a dat si ,,oile'' au fost mulse asa ca ,,afacerea'' nu mai prezinta interes !
Postat 20 August 2011, 10:23 de .
cj
ce bine ar merge judetul daca Tirle ar pasa si conducerea CJ la Bolojan,ca pe el saracul nu-l duce mintea
Postat 18 August 2011, 17:57 de luky
da nu zau!
saracul gat mai rezista! eu i am recomnadat demisia demult:))
Postat 18 August 2011, 13:58 de anka
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON