URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 15 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Aprilie 2023, 19:40

Circulația pe Podul Intelectualilor s-a închis pentru o perioadă de 3 luni. Ce spun orădenii (FOTO/VIDEO)

Circulația pe Podul Intelectualilor din Oradea, folosit de mulți orădeni care tranzitează zona centrală pe jos şi, mai ales, de elevii care învaţă la şcolile din centru, s-a închis luni după amiaza și va rămâne oprită vreme de trei luni. Mai mulți orădeni care au ajuns în zonă la scurt timp după ce accesul pe pod a fost blocat au spus că nu știau despre această decizie.

„Voi face o plimbare mai lungă”

Pe pod s-a mai putut trece până în jurul orei 15, când muncitorii au început să monteze garduri metalice, blocând cele două intrări pe Podul Intelectualilor, care face legătura, peste Crișul Repede, între strada Libertății și Aleea Emanuil Gojdu.

„N-am știut că nu mai putem trece. Eu vin rar prin această zonă. De încurcat, încurcă unii oameni care circulă pe aici. Dar dacă îl fac mai frumos, eu zic că merită", a afirmat Elena (foto), o orădeancă care a trecut prin zonă chiar atunci când se montau ultimele panouri metalice la intrarea dinspre Parcul 1 Decembrie.

Sunt însă şi orădeni care nu se împacă prea uşor cu schimbările din trafic și numeroasele şantiere din zona centrală a Oradiei. „Trec aproape zilnic pe aici. Se lucrează şi pe cealaltă parte (n.r. de-a lungul aleii Emanuil Gojdu), deci va fi greu pentru noi. În rest, poate că ideea e bună", a spus Anca Wallmen, preşedinta Federaţiei Române de Karate Kyokushin şi antrenoare a Clubului Sportiv Gym, situat la subsolul clădirii Facultăţii de Medicină, în vecinătatea podului recent închis. 

De cealaltă parte a râului, orădenii întâlniți de reporterii BIHOREANULUI au spus că n-au altă opțiune decât să facă o plimbare mai lungă pentru a ajunge la destinație. „Acuma asta e, voi face o plimbare mai lungă, până la podul de lângă Piaţa Unirii (n.r. Sfântul Ladislau)", a spus şi Anamaria.

O altă orădeancă, Rodica, care trece zilnic pe pod, a fost surprinsă că accesul era blocat. „Eu mergeam pe aici la stația de autobuz de la Gojdu, iar acum va trebui să ocolesc”, a spus femeia care a luat-o apoi pe aleea din parcul Libertății spre Podul Dacia. 

Investiție de 4 milioane de lei

Primăria Oradea a anunțat miercurea trecută că urmează închiderea Podului Intelectualilor, în scopul reabilitării.

Proiectul presupune reabilitarea zidurilor de sprijin şi a scărilor de acces pe pod de pe malul stâng. De asemenea, "stratul de uzură se va realiza din piatră cubică 80x80x80 mm, se va recondiţiona şi proteja anticoroziv parapetul metalic, iar la nivelul căii de pod, stratul de uzură va fi realizat din plăci de granit fiamate de 2 cm", se arată în comunicatul transmis de PMO. 

În acelaşi proiect este prevăzută şi înlocuirea corpurilor de iluminat existente cu becuri LED. Lucrările sunt executate de asocierea formată între firmele Freyrom SA şi Procons Group, iar valoarea lucrărilor este de aproape 4 milioane de lei. 

Într-o conferință de presă ținută joi, primarul Florin Birta a spus că închiderea podului nu putea fi evitată, deoarece trebuie executate lucrări de reabilitare, inclusiv la structura de rezistență a pasarelei. „Nu-mi asum ca în momentul în care avem finanțare, contract, constructor, să mai las 5-6 luni acea pasarelă deschisă și să se întâmple ceva acolo, Doamne, ferește!”, a spus Birta.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Era necesar spune Birta
Era de urgenta capitala sa fie inchis acum. Ceva cocalar de prunc din gasca primarului implineste 18 ani, iar parintii cu firma de constructii trebuie sa-i cumpere urgent un Mercedes nou. Intelegeti de unde urgenta
Postat 04 Aprilie 2023, 10:50 de Petre93
Asta e inca un exemplu de marfa contrafacuta
Hai sa le luam pe rand: 1 - reabilitare ziduri de sprijin si scari de acces, lucrarile se pot face cu podul deschis, se interzice doar accesul pe scari. Nimeni nu umbla pe zidurile de sprijin! 2 - se va reconditiona si vopsi anticoroziv parapetul metalic, lucrarile se pot face impartind podul in doua, o parte muncitorii cu vopseaua si pe cealalta parte trecatorii. Va fi mai greu cu circulatia pietonala, se aglomereaza un pic, dar se poate fara probleme si mult mai convenabil decat sa ocolesti pe podul Dacia sau Sf Ladislau. 3 montaj pardoseala din granit - atunci nu ai ce face, inchizi podul. Dar cat timp ia sa pui granitul pe podul ala? 3 zile? 5 zile cu tot cu rostuit? Poate ne zice unul cu firma de constructii fara contracte cu statul, de cat timp este nevoie la 4-5 baieti antrenati, sa puna gresia aia. Va zic eu ce se intampla: sunt 830.000 eur alocati pt treaba asta si sunt necesare minim 3 luni de "lucrari" pt a se justifica suma. Nu prea am drum pe acolo, dar cine trece zilnic, poate da niste info...daca se lucreaza sau nu, cati oameni...etc.
Postat 04 Aprilie 2023, 10:16 de Kid
Daca intradevar o sa dureze numai 3 luni, care stim ca nu, de ce nu se face in timpul vacantei de vara?
Elevii vin cu T3 din Nufarul, care opreste in dreptul strazii Alecsandri, sa zicem ca vrea sa ajunga la Oltea Doamna, la Lorantfy sau la alte institutii in zona, parcul 1 Decembrie e sparta peste tot, trotuarul in fata la Medicina/Grand Palace e sparta, trebuie sa mergi pe drum, Alea Gojdu iar e sparta. Unde au gandit ca ar trebui sa mearga oamenii spre podul Dacia? Macar as merge autobusul T3 pana la pod atunci. Daca merg pana in centru, de acolo e si mai mare ocol. Chiar nu ziceti ca nu se poate coordina un pic mai bine santierele, totul trebuie sa facem in aceeasi timp. Cum nici autobusele T7 nu fac tot circul de la Olosig pana la Emanuel, nici autobusele T3, degeaba scrie pe ele ca merge spre Centrul Civic, nici vorba sa mearga spre acolo. Daca se inchide tot orasul, e atat de greu sa mai puneti inca 2-3 autobuse in plus si sa aiba acele autobuse o inlocuire totala a liniei pe care inlocuieste? De la Emanuel n-ai cum sa ajungi la Gara, numai cu 2-3 vehicule, tot asa din Nufarul nici pana in Centrul Civic n-ai cum una singura autobus. In fiecare zi pierzi 2-3 ore numai sa ajungi undeva, multi merg pe jos din Nufarul, inclusiv eu, ca ajung mai repede decat cu autobus.
Postat 04 Aprilie 2023, 08:37 de cititor_
KP aka mama Omida
Dupa cum ai vazut in video, pe Orădeni nu-i încurcă, dar încurcă pe propagandisti ::::))))
Postat 03 Aprilie 2023, 23:17 de Sandu2100
Se vede de departe deja ...
... că liberalii din fruntea urbei fac tot de le stă în putință, ca să încurce cât mai mult viața oradenilor. Cine face de obicei acest lucru ... descreierații, psihopații și sociopații care nu vor să înțeleagă că politica, prin definiție, este știința guvernării pentru oamenii pe care în mod efemer și temporar îi reprezintă.
Postat 03 Aprilie 2023, 22:55 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6109 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON