URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 August 2023, 13:11

Ciolacu și Boloș au anunțat reduceri și comasări în sistemul bugetar: „Cei care merg la serviciu să joace Solitaire să caute în altă parte” (VIDEO)

Ciolacu și Boloș au anunțat reduceri și comasări în sistemul bugetar: „Cei care merg la serviciu să joace Solitaire să caute în altă parte” (VIDEO) Inquam Photos / George Călin
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Premierul Marcel Ciolacu și ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, au anunțat miercuri într-o conferință de presă că vor fi luate „măsuri corecte” pentru reducerea deficitului bugetar, astfel încât România să nu piardă accesul la fonduri europene.

Lista propriu-zisă a măsurilor a fost prezentată de Boloș, care a anunțat comasări, reduceri de posturi, de cheltuieli, precum și introducerea unor norme în ceea ce privește diurnele, deplasările, mașinile folosite și prețul abonamentelor telefonice.

Bugetarii „Solitaire” 

În deschiderea conferinței, premierul Marcel Ciolacu a spus că măsuri fiscale de reducere a deficitului bugetar trebuiau luate din timp și că cele gândite de actuala coaliție reprezintă, în opinia sa, „prima reformă reală a sistemului bugetar”. 

„Nu vorbim de o criză economică, de recesiune în România, ci de un lucru pe care ni l-am asumat în fața Comisiei. Este important să continuăm acest dialog cu Comisia, ca să nu se întâmple ceea ce este mai rău, și anume blocarea fondurilor europene. Eu cred că vom reuși să evităm acest lucru”, a adăugat premierul. 

Marcel Ciolacu a spus că „toate măsurile propuse în acest moment de domnul ministru sunt niște măsuri corecte”. „Este timpul ca cei care muncesc să primească salarizarea corespunzătoare. Cei care merg la serviciu de zeci de ani să se joace Solitaire să caute în altă parte acest mod de a munci...”, a spus prim-ministrul, adăugând că sunt în sectorul public peste 50 de sporuri. „Este incredibil unde a ajuns acest fenomen”, a adăugat premierul. 

„Dure, dar necesare”

La rândul său, Marcel Boloș a condamnat „țopăiala” din sistemul bugetar. El a spus că este normal ca primele măsuri să fie luate în sistemul de stat. „Prima dată face statul primul pas. Așa este corect față de contribuabili. Măsurile sunt destul de dure, dar necesare pentru ca România să își poată continua investițiile din fondurile europene, angajamentele față de instituțiile financiare internaționale. (...) Sunt măsuri pentru România, pentru români, ca să putem trece cu bine peste acest moment de răscruce”, a adăugat ministrul Finanțelor. 

El a specificat apoi că măsurile vizează mai multe paliere ale sectorului public: autoritățile centrale, companiile de stat și companiile de subordonare locală - „totalul personalului angajat în cele două tipuri de companii este de 250.000 de salariați, care au costuri cu cheltuieli de personal de 14 miliarde de lei” -, instituțiile publice autonome, agențiile și autoritățile care se găsesc sub controlul Parlamentului, plus „consolidarea capacității instituționale a Ministerului Finanțelor Publice”. 

Sporurile să nu depășească salariul de bază

Concret, potrivit Digi24.ro, Boloș a mai anunțat reducerea numărului de secretari și subsecretari de stat cu 20%, care s-a decis la nivelul Coaliției. 

De asemenea, va fi redus numărul posturilor neocupate din sistemul public. „Reducerea numărului de posturi vacante: avem în evidență 204.000 funcții vacante. Nu va putea funcționa un serviciu dacă nu sunt minimum 10 persoane în subordine. Nu va funcționa o direcție generală dacă nu sunt minimum 40. Astfel funcția de șef de birou se desființează”, a mai spus Marcel Boloș. 

Ministrul a anunțat și că cumulul sporurilor nu mai poate depăși salariul de bază, adăugând că „voucherul de vacanță era și indemnizația de vacanță” și că „rămâne doar voucherul pentru cei cu sub 10.000 de lei brut, care costă statul 1,8 miliarde de lei”. 

Se descentralizează instituții 

O altă măsură importantă pe care a anunțat-o Marcel Boloș este descentralizarea mai multor instituții, inclusiv a inspectoratelor școlare, direcțiilor de cultură, direcțiilor de sport, direcțiilor de sănătate publică sau direcțiilor agricole. Procesul se va face până pe 1 ianuarie 2025. Până la această dată transferul către autoritățile județene se va realiza treptat. 

Mai mult, instituțiile publice cu personalitate juridică de subordonare locală nu vor mai putea funcționa dacă au sub 50 de posturi ocupate și dacă se suprapun cu alte instituții. Ordonatorii de credite vor trebuie să decidă dacă intră în comasare, reorganizare sau transfer, mai spune Boloș. „Procesul de comasare se aprobă prin HG. Comasarea are două consecințe: număr personal redus cu 15% - proporțional pentru funcții de conducere și execuție. Reducerea cu 15% a cheltuielilor de funcționare - obligatoriu”, a mai spus ministrul, adăugând că această comasare se va face după alegerile din 2024, mai arată Digi24.ro. 

Să-și caute în privat...

Ministrul a mai anunțat că companiile de stat vor avea 50% reducere a numărului de consilieri, directorilor generali, directori. Numărul maxim de membri în Consiliul de Administrație sau supraveghere e de maximum 7. Remunerația la șefii din companiile de stat: componenta variabilă de maximum 6 salarii, doar cu condiția ca firma să nu aibă pierderi. Salarizarea șefilor de instituții autonome (ASF, BNR) nu mai poate depăși de 6 ori indemnizația brută a unui ministru. „Reducerea pe care noi o țintim e de 30% din funcțiile de conducere în toată administrația. Ei pot rămâne în sistem sau să își caute alt loc de muncă, în sectorul privat”, a mai spus ministrul Finanțelor.

În pachetul de măsuri va fi introdus și un plafon privind cheltuielile cu telefonia mobilă: 500 de lei va fi suma maximă care va putea fi plătită pentru un telefon, respectiv 50 de lei pentru un abonament lunar. Depășirile se achită de cei care nu respectă plafonul. 

Vor fi introduse, de asemenea, norme privind cheltuielile cu diurna, transportul.

Vezi mai jos varianta finală a proiectului de OUG privind reducerile bugetare!

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
13 Comentarii
Pentru guvernanti si pentru cei de "acasa"
Domnul sa va ajute precum meritati!
Postat 09 August 2023, 08:45 de scarbit
excalibur
Pe mine taxa ai de 5% nu ma deranjează, ești tu samsar imobiliar sa te intereseze ????
Postat 03 August 2023, 21:43 de Sandu2100
Un efeminat pentru buzunarele noastre
Aceleasi personaje pregatesc 5% taxa pe orice tranzactie imobiliara, teren , casa etc. Nous sommes foutues par lgbt
Postat 03 August 2023, 13:35 de excalibur
Chiar daca...?
„Cei care merg la serviciu să joace Solitaire să caute în altă parte” ---- chiar si daca-s de la psd??
Postat 03 August 2023, 12:28 de TanarSiNelinistit
Oradeanbihor
Și nici la Cluj nu e așa :::::)))))
Postat 03 August 2023, 11:12 de Sandu2100
@ sandu
Ha hai ha, ba e chiar așa! Pesedistule care ești :)
Postat 03 August 2023, 10:27 de oradeanbihor
Oradeanbihor
Acuma ori ești prost, ori ești prost, frustrat nu ești. Am spus de mii de ori LA ORADEA NU E AȘA
Postat 03 August 2023, 08:56 de Sandu2100
Sunt și măsuri bune.
Limitarea sporurilor, salariilor din asf sau desființarea posturilor vacante! Mare excrocherie cu posturile vacante. Am citit zilele trecute pe rfi că sunt foarte folositoare la tot felul de șefuleți/amante/copii/neamuri (PCR, cum se glumește pe stradă) puși de partid peste posturi vacante. Acele posturi nu sunt ocupate, șefii sunt doar plătiți, fără a face ceva pt că nu au personal. Dacă nici nu se scot la concurs posturile, șefulețul stă bine merci să ia doar banii. Poate nici nu se prezintă fizic. Problema mea nu îi cu salariile la stat. Problema mea îi cu averea celor care au lucrat la stat o viață. Problema mea e cu banii care se dau partidelor. Cu banii care ajung pe tot felul de prostii, care ajung la postacii care îi vedem peste tot. Cu reclamele plătite pe tot felul de site-uri și social media. Problema mea e cu firmele fiilor / fiicelor/ soțiilor de deputații / senatorii care au un succes enorm! Vezi Popa care a fost președinte CJ, senator sau ce și construcții Bihor. Toată lumea știa că e firma familiei. S-a făcut ceva vreodată?! A ieșit omul la pensie, acuma îl bagă pe fiul lui la înaintare. Probabil că l-a învățat tabla împărțirii și o să meargă încă o generație așa dacă nu devine zgârcit băiatul și vrea el să nu respecte tabla împărțirii. Cam cum s-a mai întâmplat cu alți urmași care s-au gândit să nu respecte această tablă a împărțirii, după cum funcționează politica.
Postat 03 August 2023, 07:52 de Vio_427
@ sandu
Ia uite ce face gașca ta! Ești mândru?
Postat 03 August 2023, 07:39 de oradeanbihor
La propriu si la figurat
Nişte mizerabili.
Postat 02 August 2023, 22:39 de Maikeltroll
O mizeria marca psd-pnl
O mizerie, adica reduc locurile de munca neocupqate adica reduc nimic! Cat de prosti ne cred astia? Da cu pensiile speciale ce fac? le majoreaza ca numar si cuantum? OK! Niste mizerabili!
Postat 02 August 2023, 17:51 de scortosul
Bolos cu furca vei fi scos din altar
Domnul spune, in noul testament, sa nu omori tu insisti sa fii groparul microintreprinderilor dar vei plati tu si pnl pentru asta. Ai ajuns brelocul lui ciolacu semnand toate imeptiile antieconomice ale psd. Cand intri cu bocancii cu noroi si mictionezi pe legile economiei de piata intotdeauna vei fi stropit direct in fata de realitate, exact ca orban in ungaria. Dar poate voua va place sa fiti stropiti pe fatza, alta explicatie nu gasesc. Sa ajute cel de sus precum faceti doar.
Postat 02 August 2023, 16:09 de Traian
Din lista lui Coldea ...
... au apărut doi care joacă "solitaire" fără să știe. De faptul că evaziunea fiscală a ajuns la un cuantum cât pensiile și salariile pe un an ... nimic, nimic? Adică de la banii negri din care se hrănesc și ei în campaniile electorale.
Postat 02 August 2023, 15:32 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON