URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Septembrie 2021, 16:15

Cinema Oradea: La finalul săptămânii, cinefilii sunt aşteptaţi la TIFF, cu proiecții în aer liber pentru toate vârstele și invitați speciali (VIDEO)

Cinema Oradea: La finalul săptămânii, cinefilii sunt aşteptaţi la TIFF, cu proiecții în aer liber pentru toate vârstele și invitați speciali (VIDEO) SECRETELE ROMÂNIEI. „România sălbatică”, produs de brașovenii Dan Dinu și Cosmin Dumitrache, este unul dintre cele mai complexe documentare dedicate naturii țării, surprinsă în imagini timp de 10 ani. Lungmetrajul prezintă o Românie neprihănită și bogată în viețuitoare care sălăjluiesc în tihnă, departe de așezările omenești. Cei doi au filmat, printre altele, capre negre printre stânci, cocoși de munte dansând sau râși în toiul vânătorii... (Sursa foto: TIFF)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Timp de trei zile, unele dintre cele mai frumoase locuri şi clădiri din Oradea devin cinematografe.

Pentru al patrulea an consecutiv, TIFF revine în oraşul de pe Crişul Repede şi aduce în faţa cinefililor unele dintre cele mai aşteptate şi noi producţii autohtone, dar şi filme străine ce au fost premiate la festivaluri cu renume.

Proiecţiile vor avea loc atât în aer liber (Piaţa Unirii şi grădina Palatului Baroc), cât şi indoor (la Teatrul Regina Maria sau la Filarmonică, în pivniţele Palatului Baroc şi Sinagoga Sion, sala din urmă găzduind cine-concertele).

Un weekend TIFF

Transilvania International Film Festival Oradea, organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Asociaţia pentru Promovarea Turismului din Oradea şi Regiune, va proiecta în total 34 de lungmetraje.

Anul acesta organizatorii vin şi cu un concept nou - EducaTIFF - în care sunt adunate trei proiecţii dedicate copiilor, de vârste diferite, şi părinţilor lor. Una dintre acestea este "Străjerii Deltei" (+10 ani) despre aventura unor copii care ajung vara în Delta Dunării şi descoperă doi braconieri care pescuiesc ilegal folosind un dispozitiv electric. Filmul va rula sâmbătă, de la ora 11, la Filarmonică.


(Sursa foto: Facebook - Străjerii Deltei)

Un poliţist obsedat

Ceremonia de deschidere a TIFF Oradea va avea loc vineri, de la ora 20.30, în Piaţa Unirii, unde va rula filmul "Luca", regizat de artistul Horaţiu Mălăele. Pelicula, ce spune povestea unui tânăr român emigrat în SUA care visează să devină stea de cinema, va rula în prezenţa echipei filmului, care la final va răspunde curiozităţilor spectatorilor.


(Credit foto: Adi Marineci)

Orădenii vor putea vedea şi "Neidentificat" (r. Bogdan George Apetri), un thriller despre un poliţist din Piatra Neamţ, Florin Iespas, care sfidează legile în încercarea de a elucida un dosar rămas nerezolvat, convins fiind că un tânăr de etnie romă este criminalul. Filmul, premiat anul acesta de Federaţia Internaţională a Criticilor de Film la TIFF din Cluj, va putea fi văzut sâmbătă, de la ora 16, la Teatrul Regina Maria.

Surprizele se vor ţine lanţ şi duminică, zi în care spectatorii vor face cunoştinţă cu echipa filmului "Spioni de ocazie". Documentarul prezintă viaţa unor piloţi aliaţi care în 1944 devin agenţi secreţi în Europa de Est. Regizoarea Oana Giurgiu şi editorul Letiţia Ştefănescu vor fi prezente, de la ora 20.30, la proiecţia organizată la Filarmonică.

O iubire de o vară

Din festival nu vor lipsi nici titlurile străine. Cu 12 nominalizări la Premiile César, "Vara lui 85" (r. François Ozon) se numără printre ele şi va putea fi văzut duminică, la 15.30, la Filarmonică. Povestea urmăreşte maturizarea lui Alexis, un adolescent care se îndrăgosteşte în vacanţa de vară de un tânăr cuceritor, David, care-i provoacă însă numai necazuri.

Cinefilii sunt aşteptaţi şi la comedia "Succes la public" (r. Emmanuel Courcol) al cărei subiect este prietenia ce se înfiripă între actorul Etienne şi o gaşcă de puşcăriaşi pe care îi socoate din închisoare pentru un turneu de spectacole prin Franţa. Lungmetrajul francez va putea fi urmărit duminică, de la 20.45, în grădina Palatului Baroc.

Filme cu reguli

TIFF Oradea mai include o selecţie de filme maghiare, dar şi cine-concerte, cum ar fi "L'Inhumaine" - o poveste de dragoste dintre o cântăreaţă din Paris şi un om de ştiinţă, care o readuce la viaţă pe iubita sa după ce aceasta moare muşcată de un şarpe. Proiecţia va fi acompaniată muzical live de Karpov not Kasparov şi va putea fi urmărită sâmbătă, de la 21, în Sinagoga Sion.

Pentru TIFF, orădenii îşi pot cumpăra bilete (20 lei intrarea, cu excepţia filmelor EducaTIFF, la care biletele costă 15 lei) de pe Eventbook.ro.

La fel ca anul trecut, festivalul se va desfăşura în condiţii speciale, din cauza pandemiei. În spaţiile de proiecţie din interior, spectatorii vor purta mască pe toată durata evenimentului. La cele din aer liber, accesul va fi permis doar persoanelor vaccinate, celor care prezintă rezultatul negativ al unui test PCR sau un test antigen rapid.

Aşadar, cinefilii trebuie să respecte o serie de reguli dar, dacă vor să vadă filme bune, merită efortul...


PROGRAM TIFF 17 - 19 SEPTEMBRIE

Vineri, 17 septembrie

BLANĂ BOMBĂ 10+, EducaTIFF: Proiectie pentru copii, 11:00 - Vineri, 17 Septembrie Filarmonica de Stat Oradea, Oradea

DUPĂ 40 DE ZILE, 15.30 - Vineri, 17 Septembrie, Filarmonica de Stat Oradea, Oradea

ÎNTREGALDE, 17.45 - Vineri, 17 Septembrie, Teatrul Regina Maria, Oradea

#DOGPOOPGIRL, 17.45 - Vineri, 17 Septembrie
Filarmonica de Stat Oradea, Oradea

MISTERUL LUI SHAWKAT, în prezenţa echipei filmului, 19.30 - Vineri, 17 Septembrie
Filarmonica de Stat Oradea, Oradea

SCARA, în prezenţa echipei filmului, 20.00 - Vineri, 17 Septembrie, Teatrul Regina Maria, Oradea

MERE, 20:00 - Vineri, 17 Septembrie, Palatul Baroc Galerie, Oradea

LUCA, Deschiderea TIFF Oradea, în prezenţa echipei filmului, 20:30 - Vineri, 17 Septembrie, Piata Unirii - Open Air, Oradea

CINE-CONCERT: THE LODGER, Acompaniament live Dubase, 21:00 - Vineri, 17 Septembrie, Sinagoga Sion, Oradea

SPIRALA, TIFF ORADEA 2021, 21:15 - Vineri, 17 Septembrie, Filarmonica de Stat Oradea, Oradea

Sâmbătă, 18 septembrie

STRĂJERII DELTEI 10+, EducaTIFF: Proiectie pentru copii, 11:00 - Sâmbătă, 18 Septembrie, Filarmonica de Stat Oradea, Oradea

O ALTĂ LIGĂ, 14:30 - Sâmbătă, 18 Septembrie, Filarmonica de Stat Oradea, Oradea

DIN CÂTE ŞTIU, TIFF ORADEA 2021, 15:30 - Sâmbătă, 18 Septembrie, Palatul Baroc Galerie, Oradea

NEIDENTIFICAT, În prezenţa echipei filmului, 16:00 - Sâmbătă, 18 Septembrie, Teatrul Regina Maria, Oradea

NOUA ORDINE, 16:30 - Sâmbătă, 18 Septembrie, Filarmonica de Stat Oradea, Oradea

OTTO BARBARUL, 18:00 - Sâmbătă, 18 Septembrie, Palatul Baroc Galerie, Oradea

RAPORT FINAL, 18:30 - Sâmbătă, 18 Septembrie, Filarmonica de Stat Oradea, Oradea

CĂUTĂTORUL DE VÂNT, în prezenţa echipei filmului, 19:00 - Sâmbătă, 18 Septembrie Teatrul Regina Maria, Oradea

COMPLET NECUNOSCUŢI, Precedat de scurtmetrajul Romanian Tradition, în prezenţa echipei filmelor, 20:30 - Sâmbătă, 18 Septembrie, Piata Unirii - Open Air, Oradea

BERLINER, 20:30 - Sâmbătă, 18 Septembrie, Palatul Baroc Galerie, Oradea

ROMÂNIA SĂLBATICĂ, în prezenţa echipei filmului, 20:45 - Sâmbătă, 18 Septembrie, Palatul Baroc Open-Air, Oradea

DINEU CU VECINII DE SUS, 21:00 - Sâmbătă, 18 Septembrie, Filarmonica de Stat Oradea, Oradea

CINE-CONCERT: L'INHUMAINE, acompaniament live Karpov not Kasparov, 21:00 - Sâmbătă, 18 Septembrie, Sinagoga Sion, Oradea

MIRACOL, în prezenţa echipei filmului, 21:15 - Sâmbătă, 18 Septembrie, Teatrul Regina Maria, Oradea

Duminică, 19 septembrie

MAMI 14+, EducaTIFF: Proiectie pentru copii, 11:00 - Duminică, 19 Septembrie, Filarmonica de Stat Oradea, Oradea

VARA LUI '85, 15:30 - Duminică, 19 Septembrie, Filarmonica de Stat Oradea, Oradea

NOAPTEA REGILOR, 16:00 - Duminică, 19 Septembrie, Palatul Baroc Galerie, Oradea

LECŢII DE PERSANĂ, 17:45 - Duminică, 19 Septembrie, Filarmonica de Stat Oradea, Oradea

PREGĂTIRE PENTRU A FI ÎMPREUNĂ O PERIOADĂ NEDETERMINATĂ, 18:15 - Duminică, 19 Septembrie, Palatul Baroc Galerie, Oradea

PUP-O, MĂ! 2 - MIREASA NEBUNĂ. Filmul de închidere TIFF Oradea 2021, în prezenţa echipei filmului. 20:30 - Duminică, 19 Septembrie, Piata Unirii - Open Air, Oradea

TREASURE CITY, 20:30 - Duminică, 19 Septembrie, Palatul Baroc Galerie, Oradea

SPIONI DE OCAZIE, în prezenţa echipei filmului, 20:30 - Duminică, 19 Septembrie, Filarmonica de Stat Oradea, Oradea

SUCCES DE PUBLIC, 20:45 - Duminică, 19 Septembrie, Palatul Baroc Open-Air, Oradea

CINE-CONCERT: DE HAZ DE NECAZ, SCURTMETRAJE ROMANESTI. acompaniament live Simona Strungaru, Sebastian Burneci, 21:00 - Duminică, 19 Septembrie, Sinagoga Sion, Oradea

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON