URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Octombrie 2019, 08:03

Chirurgul orădean Adrian Maghiar, condamnat la închisoare cu amânare pentru malpraxis în cazul unei paciente care a murit la o săptămână după operaţie

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Chirurgul Adrian Maghiar, fondator al spitalului Pelican şi decan al Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Oradea, a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu amânare pentru ucidere din culpă în cazul unei paciente din Marghita, pe care a operat-o la spitalul privat şi care, la o săptămână după intervenţie, a ajuns în comă la Spitalul Judeţean, unde a murit.

De la spital... la mănăstire

Potrivit sentinţei pronunţate, joi, la Judecătoria Oradea, pedeapsa dispusă a fost amânată pe o perioadă de supraveghere de 2 ani, timp în care Maghiar e obligat să presteze muncă în folosul comunităţii pe o perioadă de 30 de zile în cadrul Primăriei Oradea sau la Mânăstirea Sfintei Cruci.

Copiii şi soţul victimei nu s-au constituit părţi civile în cauză, însă chirurgul a fost obligat la plata unor cheltuieli judiciare de 3.700 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare.

De precizat că, dacă va rămâne în această formă, hotărârea pronunţată nu echivalează cu o condamnare, căci, prin amânarea aplicării pedepsei, dacă cel condamnat nu încalcă legea într-o perioadă de supraveghere dispusă de instanţă, aceasta va fi ştearsă şi nici nu va fi menţionată în cazierul judiciar.

Totodată, spre deosebire de pedepsele dispuse cu suspendare, în cazul celor cu "amânare", condamnaţii nu sunt supuşi niciunei decăderi, interdicţii sau incapacităţi, cu condiția să nu încalce legea până la expirarea termenului de supraveghere, în cazul lui Maghiar acest termen fiind de 2 ani.

Hotărârea judecătorească nu este definitivă. Ea poate fi atacată, cu apel, în termen de 10 zile de la comunicarea copiei minutei cu procurorul, cu părţile civile, cu părţile responsabile civilmente şi cu inculpatul, verdictul final urmând să fie pronunţat la Curtea de Apel Oradea.

Superficiali

Chirurgul Adrian Maghiar a fost trimis în judecată în februarie 2018 de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, care îl acuză de moartea unei paciente pe care medicul a operat-o în toamna anului 2013 pentru rezolvarea unei hernii cu complicaţii.

Potrivit rechizitoriului, prezentat la vremea respectivă şi de BIHOREANUL, medicului i se impută că nu a respectat standardele obligatorii pentru prevenirea unor complicaţii generate de intervenţie şi nu i-a prescris pacientei antibiotice ori tratament anticoagulant, obligatorii pentru prevenirea infecţiilor ori apariţia unor cheaguri de sânge.

"S-a reţinut în sarcina inculpatului că, prin nerespectarea standardelor medicale cu privire la profilaxia antibiotică şi profilaxia antitrombotică, cu ocazia intervenţiei chirurgicale efectuate asupra pacientei la data de 29 octombrie 2013, a omis efectuarea antibioprofilaxiei preoperator şi postoperator", se arată în actul de acuzare.

Urmările au fost tragice. Externată la scurt timp după operaţie, femeia a ajuns înapoi la Spitalul Pelican cu complicaţii, dar care nu au fost tratate aşa cum ar trebui. După câteva zile, ea a intrat în şoc septic şi a ajuns în comă la Spitalul Clinic Judeţean, unde a şi murit, pe 15 noiembrie 2013, "ca urmare a insuficienţei cardio-respiratorii acute consecutivă unei trombolii pulmonare".

Dosarul plimbat

Adrian Maghiar a mai fost judecat pentru malpraxis şi alături de fostul său coleg, Victor Lazăr, cei doi chirurgi fiind acuzaţi de moartea unei orădence de 38 ani. Este vorba despre Daniela Havaşi, funcţionar bancar, care, pe 26 noiembrie 2005, a fost internată pe secţia Chirurgie 1 de la Spitalul Judeţean, în grija lui Maghiar, pe atunci şeful secţiei. Femeii i se făcuse rău, iar diagnosticul iniţial a fost enterocolită, însă după analize a fost schimbat cu reacţie pancreatică. Şi acesta s-a dovedit la fel de eronat căci, în zorii zilei de 29 noiembrie, Daniela Havaşi a murit, sub ochii soţului şi ai celor care trebuiau să-i salveze viaţa.

Ancheta penală pornită în caz, ca urmare a plângerii penale formulate de Gheorghe Havaşi imediat după moartea soţiei sale, s-a prelungit nepermis de mult, până în 2012, acuzaţiile fiind clasate în două rânduri şi tot în două rânduri instanţa de judecată dispunând infirmarea soluţiei. Ultima dată s-a întâmplat pe 7 februarie 2012, când un magistrat al Judecătoriei Oradea a dispus reţinerea cauzei spre cercetare judecătorească.

Cazul a fost repartizat, însă, unui alt judecător care, un an mai târziu, i-a achitat pe cei doi chirurgi, stabilind că în acest caz nu a fost vorba de o culpă medicală. Soluţia a fost menţinută în 2014 şi de Curtea de Apel Oradea, decizia celei mai înalte instanţe din judeţ fiind definitivă.

"Fabricanţii" de diplome

Fiu al fostului rector al Universităţii, Teodor Maghiar, Adrian Maghiar a fost inculpat alături de tată şi fratele său, Teodor Traian Maghiar, şi în cel mai notoriu scandal care a zguduit Universitatea orădeană, cel al diplomelor false.

În respectivul dosar, fraţii Maghiar au fost trimişi în judecată de procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în 2012, sub acuzaţia de fals intelectual în formă continuată, fiind acuzaţi că, împreună cu tatăl lor, care a murit înainte de finalizarea anchetei, au semnat zeci de diplome false.

Procurorii au arătat cum Doru şi Adrian Maghiar, primul ca rector, cel de-al doilea ca decan la Facultatea de Medicină, au falsificat 39 de acte de studii, iar tatăl lor 76, singur ori împreună cu ei. Diplomele erau de licenţă, doctorat şi studii aprofundate, majoritatea fiind date unor italieni şi arabi, dar printre beneficiari s-a numărat şi o româncă ce avea şi cetăţenie italiană.

Procesul s-a stins în 2015, când Curtea de Apel Oradea a stabilit că faptele de fals intelectual de care au fost acuzaţi cei doi s-au prescris, astfel că cei doi nu mai pot fi traşi la răspundere. Judecătorii au impus doar Universităţii o obligaţie: să anuleze cele aproape 100 de acte false emise, ceea ce s-a şi întâmplat.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Cum judecam?
Este chirurg, te duci la el (sau altii)cand ai nevoie de operatii. (cazuri deja grave nu sunt extractii de masele) Desigur, ai sperante ai asteptari. Cate cazuri de succes are un chirurg si cate esecuri? Cate greseli? Credeti ca sunt chirurgi care nu au gresit niciodata? E crunt sa fii tu cel pe care se intampla o greseala. Am trecut prin ceva similar, opert fiind la Cluj si m-au salvat de la moarte doctorii din Oradea dupa cateva luni. Problema initiala nu sa rezolvat. Am ajuns in Germania la Munchen am avut interventie si acolo. Dupa doua saptamani caz similar cu a doamnei (Dumnezeu sa o odihneasca.)Ambele cazuri ale mele au fost greseli evidente (nu intru in detalii) Am scapat de moarte iar cu medicii din Oradea. Am avut in final si moroc poate. Cum sa judecam corect? Acei medici care au gresit in cazul meu au rezolvat zeci de cazuri si inainte si dupa. Oare daca stateau la puscarie cu Dragnea si alti infractori care au jefuit tara era mai bine? Nu stiu cum e corect, dar stiu ca sunt oameni care chiar merita sa nu mai traiasca in libertate si asta deoarece fac doar lucruri rele pentru societate. Nu am dat pe nimeni in judecata. Dumnezeu sa ii judece pe toti.
Postat 19 Octombrie 2019, 06:24 de scarbit
Trebuie condamnat cel din like ul de mai jos?
https://www.digisport.ro/box/si-a-omorat-adversarul-dupa-ce-l-a-facut-ko-iar-acum-traieste-un-cosmar-ma-rog-si-plang-741534
Postat 18 Octombrie 2019, 12:28 de User anonimizat
sentinta de infarct
Asta asteapta cei ce nu inteleg ca nu medicul e de vina,sa terminat firul sus,asta e,nu l au condamnat nevinovat pe ginecologiul Scridon din Beius ce din vina anestezistului a decedat dar tost asa e firul la unii?Nu a murit acum doua saptamani acel medic onest ce nu avea decat un apartament modest in Stei si un teren ieftin in BeiuS?ASTA VOR CEI DEMONIZATI,O SENTINTA DE INFARCT!Medicul face tot ce i sta in indemanare si cunostiinte sa trateze pacientii dar la moda acum e media si opiniile demonizatilor ca doar doar or judeca ei prin judecatorii sub presiune(mai bine mergeau la master sef astfel de judecatori),RUSINE!
Postat 18 Octombrie 2019, 12:20 de User anonimizat
Nu-ti vine sa-i impusti ?
Spuneti-mi daca nu-ti vine sa-i impusti pe acesti mafioti, pe acesti criminali care-si bat joc de noi ! Este singura modalitate de a-i pedepsi pe acesti nemernici, pedeapsa pe care o merita si judecatorii care asa inteleg sa faca dreptate ! Mana-n mana justitia cu Mafia (justitia cu j mic si Mafia cu M mare !) ! Trebuie sa facem ceva sa-i lichidam, nu sa le dam condamnari cu amanare! Astia au atatia bani incat nu se va atinge justitia de ei niciodata!
Postat 18 Octombrie 2019, 11:01 de User anonimizat
sistem infect
.....pentru ca traim in Romania. Au ramas in tara doar macelarii, si ei cu imunitate. Nimeni nu poate atinge de ei. Iata,cat de infect este sistemul.
Postat 18 Octombrie 2019, 10:42 de Zolee
Așadar, omori pe cineva și poți fi liber, cu suspendare doar !?!
Mai mult decât atât, după ce omori pe cineva din incompetență ... te duci și predai studenților "meserie" la nivel profesoral, bașca că rămâi medic în plină funcțiune !?! Poate ai dreptul legal să și repeți fapta !?!
Postat 18 Octombrie 2019, 09:29 de CrisDumi
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON