URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Octombrie 2019, 19:30

Centenarul Colegiului Gojdu, sărbătorit cu teatru şi lansări de carte. Între volume se numără şi "100 Gojdişti de prestigiu" (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Colegiul Naţional Emanuil Gojdu se află în sărbătoare, întrucât în această toamnă se împlinesc 100 de ani de la înfiinţarea şcolii.

Cu ocazia centenarului, marţi după amiaza, în sala festivă a colegiului au fost lansate mai multe volume despre şcoala ce poartă numele marelui avocat orădean Emanuil Gojdu şi absolvenţii ei. 

Lansările au fost precedate de un moment muzical prezentat de corul profesorilor, care a interpretat imnul României şi imnul colegiului. 

De asemenea, zecile de participanţi au asistat şi la un spectacol de teatru, "Mesaj din viitor", prezentat de elevi. În piesa imaginată de clubul de teatru al colegiului, elevii reuşesc să construiască o maşină a timpului şi primul lucru pe care-l fac e să meargă în trecut, ca să-l avertizeze pe Emanuil Gojdu că testamentul său va fi atacat de autorităţile maghiare, iar fundaţia lui, care a ajutat atâţi tineri români, va dispărea.

După ce elevii şi-au primit aplauzele, directorul Florin Nicoară a subliniat că realizarea volumelor dedicate centenarului Colegiului Naţional Emanuil Gojdu a presupus o muncă asiduă din partea mai multor profesori ai şcoli.

Între acestea se numără "Monografia colegiului (1919-2019)", realizată în două volume de mai mulţi profesori sub coordonarea lui Emil I. Roşescu. De asemenea, profesorii Florentina Barta şi Gelu Serea au realizat un scurt istoric al Colegiului Naţional "Emanuil Gojdu". 

Între volumele lansate s-a numărat şi "Decenalul monografic 2009-2019 al Colegiului Naţional Emanuil Gojdu", coordonat de Florin Nicoară şi Anca Mile, precum şi o nouă ediţie a revistei şcolii, "Ţara visurilor noastre". 

În fine, cei prezenţi au asistat şi la lansarea volumului "100 Gojdişti de prestigiu", realizat de profesorii Florin Nicoară, Adrian Niţă, Maria Niţă, Corina Ioana Luncan, Corina Simona Matei şi Tanţa Marina Hodişan. 

Cartea prezintă 100 foşti elevi ai colegiului, care s-au remarcat în carierele lor. Între aceştia, autorii i-au menţionat pe Caius Iacob, care a absolvit în 1928 şi a fost membru al Academiei Române, şi pe fizicianul Francois Kertész, care a absolvit în acelaşi an şi a devenit ulterior membru al Academiei SUA şi a fost membru al Comisiei pentru Energie Atomică din Statele Unite. 

De asemenea, între "gojdiştii de prestigiu" a fost menţionat cunoscutul istoric Liviu Borcea, care a scris "Istoria oraşului Oradea", precum şi Aurel Chiriac, directorul Muzeului Ţării Crişurilor, şi Cornel Antal, fost rector al Universităţii din Oradea. Cărţile au putut fi achiziţionate de către curioşi la încheierea evenimentului. 

Sărbătoarea continuă la Gojdu cu dezbateri, expoziţii şi concursuri. De asemenea, vineri, în curtea şcolii, de la ora 17 sunt programate concertele Mustang şi Smiley, iar sâmbătă, de la ora 12, în Parcul 1 Decembrie va fi dezvelită statuia avocatului Emanuil Gojdu. În aceeaşi zi, de la ora 16.30, în curtea colegiului, vor avea loc concertele date de Celelalte Cuvinte şi de Direcţia 5.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON