URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Februarie 2020, 19:39

Cele mai valoroase obiecte ale Muzeului Ţării Crişului vor fi prezentate orădenilor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cele mai valoroase obiecte achiziţionate în ultimii cinci ani de Muzeul Ţării Crişului vor fi etalate, miercuri, în incinta instituţiei. Expoziţia "Obiecte recuperate. Achiziţiile Muzeului Ţării Crişurilor din Oradea între 2014 şi 2019" va cuprinde şi patru tapiserii impresionante numite "Anotimopurile", realizate în 1968.

Potrivit unui comunicat de presă transmis luni de instituţie, toate bunurile care vor fi expuse au fost achiziţionate din bugetul propriu al instituţiei. "Evenimentul ţine să evidenţieze modul în care, an de an, muzeul a urmărit cu consecvenţă dezvoltarea şi completarea colecţiilor tuturor secţiilor proprii - Ştiinţele naturii, Arheologie, Istorie, Artă (românească şi universală) şi Etnografie", se arată în comunicat.

Unele dintre obiecte vor fi cuprinse şi în alte expoziţii permanente ale muzeului, care se află în curs de finalizare.

În cadrul colecţiei "Obiecte recuperate. Achiziţiile Muzeului Ţării Crişurilor din Oradea între 2014 şi 2019" vor putea fi admirate şi patru tapiserii restaurate, realizate în 1968 de artista plastică Maria Blendea.

Expoziţia va fi deschisă miercuri, de la ora 17, la sediul muzeului şi va putea vizitată până în 12 martie.

După reorganizarea muzeului care a funcţionat în vechiul Comitat Bihor din 1896, la sfârşitul anilor ’60, autorităţile Statului Român au stabilit noua titulatură a instituţiei de cultură, Muzeul Ţării Crişurilor, sub care activează şi în prezent. În cadrul acestuia au funcţionat de la bun început secţiile de Ştiinţele Naturii, Arheologie, Istorie, Artă românească şi universală şi Etnografie, fiecare cu colecţii specifice, structura fiind aceeași și în prezent. 

Procesul de îmbogăţire (prin achiziţii, donaţii, cercetări de teren) a colecţiilor a fost permanent, au existat momente de vârf, când acestea s-au mărit exponenţial. Cele mai însemnate etape de dezvoltare patrimonială au fost în perioadele 1972 – 2009, când zestrea muzeului s-a mărit de la 25.314 la 396.655 de piese, şi în 2014 – 2019, când muzeul a ajuns de la 439.838 la 477.746 de bunuri. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Oare de ce?
Oare de ce nu e engleza a doua limba a afisului? De ce literele sunt mai mici? Limba nationala primeaza, celelalte trebuie sa aiba acelasi font. Consiliul ala cu discriminarea ce e condus de un ungur nu e de asteptat sa se sesizeze. Iar ala judetean e o gluma tristă. Poate s-or sesiza altii si sa si-o ia urat, baiul ca tot plebeii or sa plateasca prin impozite.
Postat 11 Februarie 2020, 07:01 de poiu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON