URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Iulie 2011, 15:19

Cea mai Grozavă din lume!

Cea mai Grozavă din lume! FĂRĂ CONDIŢII. Deşi a obţinut cel mai important rezultat din istoria recentă a sportului bihorean, Ligia Grozav (foto) se antrenează într-o sală unde nu se pot face decât exerciţii de întărire a musculaturii. Antrenorul Virgil Preda (medalion) încă mai speră că autorităţile vor investi într-o sală pe măsura performanţei Ligiei
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădeanca Ligia Grozav a reuşit, la mai puţin de 17 ani, o performanţă la care mulţi nici nu au visat.

Cu o săritură în înălţime de 1,87 metri, a egalat recordul mondial, învingând-o în finala Campionatului Mondial de Atletism pentru junioare II (16-17 ani) desfăşurat la Lille, în Franţa, pe ucraineanca Irina Heraşcenko, apreciată până atunci ca fiind nr. 1 în lume. Antrenorul atletei, Virgil Preda, vede în proaspăta campioană cea mai mare speranţă a atletismului pe care a dat-o sportul bihorean şi crede că recentul succes e doar începutul unei lungi panoplii de medalii.

Născută cu talent

Ligia Grozav a fost descoperită de antrenorul Benyi László pe când avea 11 ani şi era elevă la Şcoala Generală nr. 2 din Velenţa. Prima performanţă notabilă a obţinut-o trei ani mai târziu, în 2009, când a sărit 1,73 metri şi a devenit vicecampioană naţională la junioare III (14-15 ani). Antrenată de soţii Preda, Virgil şi Maria, a câştigat apoi Campionatul Naţional şi pe cel Balcanic, tot la junioare III.

Virgil Preda, profesor la Liceul cu Program Sportiv, a preluat-o în urmă cu cinci ani, aşa că o cunoaşte foarte bine. Spune că fata s-a născut cu talent şi, mai important, că este o sportivă care gândeşte. "La vârsta ei sunt mai importante calităţile native decât antrenamentele, iar ea şi le pune din plin în valoare", spune profesorul.

Ţinteşte Olimpiada

Ligia are o fire retrasă şi cuminte. Nu-i place să iasă în evidenţă altfel decât prin rezultate, aşa că vorbele îi sunt smulse cu greu. Tânăra povesteşte că la început şi-a dorit să fie handbalistă, dar a trecut la atletism convinsă de primul ei antrenor, care i-a ghicit stofa de campioană.

15 Cornelia Deiac.jpgFiecare zi şi-o împarte între cursurile de la Liceul cu Program Sportiv Bihorul şi antrenamentele la Sala de atletism a Clubului Sportiv Universitar Oradea, unde lucrează împreună cu o altă sportivă de performanţă, Cornelia Deiac (foto), medaliată anul acesta cu bronz la săritura în lungime la Grand Prixul Internaţional din Olanda. De Cornelia o leagă o prietenie veche, pentru că practic au crescut împreună.

Dacă în sport e campioană, nici la învăţătură Ligia nu se lasă mai prejos. "Anul viitor voi da Bacul şi vreau să mă pregătesc serios, mai ales după rezultatele care au fost anul acesta", spune adolescenta, care nu mizează pe faptul că va fi ajutată la examen datorită rezultatelor din atletism. Cât priveşte planurile de viitor, îşi doreşte să urmeze o facultate pentru a ajunge fie dentist, fie kinetoterapeut.

Fireşte, însă, că de sport nu se va lăsa, mai ales că visează să devină campioană olimpică. "Visul oricărui sportiv e să-şi reprezinte ţara la Olimpiadă. Eu sper să pot aduce României cât mai multe medalii", mărturiseşte sportiva.

Ambiţioasă

Că Ligia are un potenţial imens, dublat de o ambiţie pe măsură, a dovedit-o şi faptul că la Campionatul Mondial de la Lille, desfăşurat la începutul acestei luni, a participat accidentată, în urma unei întinderi musculare apărute la Campionatele Naţionale din iunie, astfel că înaintea competiţiei nu a putut face decât o încălzire uşoară. Asta nu a împiedicat-o să egaleze recordul mondial, surprinzându-şi chiar şi antrenorul. "Anul trecut am ţintit să atingă 1,80 de metri, iar anul acesta 1,83. Nu am crezut că la Lille va sări 1,87 şi că va egala recordul mondial la categoria ei de vârstă", mărturiseşte Preda.

În ciuda laudelor ce i se aduc, Ligia rămâne totuşi modestă. A fost, spune ea, un concurs obişnuit, în care a contat doar duelul final cu ucraineanca Irina Heraşcenko, competitoarea cu care a ajuns în ultimul stadiu al întrecerii. Lupta nu a fost uşoară, fiindcă amândouă au sărit 1,87 metri, câştigătoarea fiind decisă la baraj, după o altă serie de sărituri, la care Ligia a fost mai la înălţime.

Festivitatea de premiere, cu intonarea imnului României, a emoţionat-o cel mai mult. "A fost o senzaţie specială, pentru că toată lumea s-a ridicat în picioare şi s-a uitat spre steagul ţării mele. Pentru mine a fost cel mai deosebit lucru", îşi aminteşte cu mândrie tânăra care a dedicat medalia părinţilor şi antrenorului.

Doar la Debrecen

Meritele Ligiei sunt cu atât mai mari cu cât au fost obţinute în condiţii vitrege. Acasă, la Oradea, nu există nicio sală unde să se fi putut pregăti corespunzător, astfel că s-a antrenat la Debrecen unde, din cauza costurilor şi distanţelor, putea merge numai o dată pe lună. Noroc că, totuşi, conducerea liceului sportiv de acolo nu a cerut taxe. "Şinând cont de condiţiile în care lucrăm, un copil care realizează astfel de performanţe e un erou", o elogiază antrenorul.

15 sorin buhas.jpgNemulţumit de condiţiile de pregătire e şi Sorin Buhaş (foto), şeful Direcţiei Judeţene pentru Tineret şi Sport, care susţine că performanţa Ligiei ar trebui, cu atât mai mult, să fie o alarmă pentru autorităţile locale. "Cred că ar trebui să se facă mai mult pentru infrastructura sportivă. Nici în polo nu au existat performanţe până nu s-a construit Bazinul Olimpic", spune Buhaş, convins că Oradea ar putea deveni un centru formator de astfel de performeri.

Până când o asemenea dorinţă va deveni realitate, Ligia îşi continuă singură ascensiunea spre categoria superioară, cea a senioarelor. Important e că a înţeles că performanţa recent obţinută nu va conta prea mult dacă nu-i va adăuga altele şi nu va urca în continuare. Aşa că, pentru următoarele două competiţii, Festivalul Olimpic al Tineretului European, programat pe 21-24 iulie în Turcia, şi Balcaniada care va avea loc în 15 august, tot în Turcia, îşi propune cel puţin o medalie de aur. Pentru că spectacolul trebuie să continue...


15 saritura.jpgGALERIE SELECTĂ
Greu de egalat

Proaspătă campioană mondială Ligia Grozav (foto) a intrat în galeria selectă a sportivilor bihoreni, alături de Sandu Lungu, cel care a adus primul titlu mondial în Bihor, la judo, de Ibolya Korodi, multiplă campioană naţională la alergări, de Dan Fâşie, campion european la judo, de Cornelia Deiac, dublă campioană naţională la săritura în lungime, şi de Bianca Lazăr Fazecaş, medaliată cu bronz la Campionatele Mondiale pentru juniori II din Italia.

Succesul Ligiei este cu atât mai important cu cât l-a realizat la doar 17 ani, performanţă care va fi greu de egalat de alţi sportivi în anii ce vor urma.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
felicitari
ligia te felicit esti superba tot asa in continuare!roxi
Postat 02 Februarie 2012, 19:58 de roxin roxana
felicitarii
felicitari ligia pentru medalia de aur obtinuta la mondialeee ,te pup.
Postat 25 Iulie 2011, 22:34 de jessica lungu
sportul oradean
Consilierul Birta ar trebui sa lupte pentru sportivi ,dar, avind in vedere ca nu a facut sport niciodata nu-l intereseaza prea tare sportul ,pacat, primarul nu a pus omul potrivit la locul potrivit ,in locul lui Birta i-ar sta mai bine unui fost sportiv, sau fost campion chiar daca nu face politica,multe orase mari din tara s-ar mindri cu asa sportivi de valoare cum a dat Bihorul.Sportul Bihorean ar trebui sprijinit mai mult FELICITARIdlui PREDA si CAMPIOANEI LIGIA GROZAV, ai fost cea mai buna bafta si pentru viitor.
Postat 25 Iulie 2011, 18:39 de anonim
sportul oradean si primarul
Dle Primar Bolojan pacat ca nu a-ti vazut niciodata terenul de sport de la Liceul Sportiv unde s-a antrenat aceasta campioana ,bancile de ciment sint distruse cresc prin ele buruieni...pacat cu primarul nostru nu iubeste sportul, sportivi il iubesc si il admira,asteapta rabdatori sa li se asigure si lor conditii mai bune.Merg la antrenament cu nepotul meu si nu ma pot aseza in tribuna sau pe margine sa-i privesc pe sportivi Daca madam Udrea a facut terenuri de sport in sate si comune pentru tanti Floare, noi de ce nu putem sa reabilitam terenurile pe care le avem dle Bolojan? Mai lasati podurile si parcarile .Sportul este baza sanatatii individului,un copil daca face sport nu se drogheaza,nu va deveni betiv,golon etc.Sprijiniti sportul dle Primar.Macar ajutati campionii mondiali care aduc mindrie orasului nostru.Felicitari dle PREDA pentru rezultatele campioanei LIGIA GROZAV.Va iubim.Felicitari draga LIGIA.
Postat 25 Iulie 2011, 18:30 de membru PNL
CAMPIOANA
In numele meu si a citiva pensionari care iubim sportul,respectam SPORTUL SI SPORTIVII BIHORENI,mai ales CAMPIONII,iti dorim draga noastra LIGIA GROZAV cit mai multe medalii de aur,sa lupti in continuare, sa tragi dupa tine si pe colegele tale sa fiti cit de multe campioane in atletism si ca dl PREDA sa fie mandru .Pe aceasta cale dorim si antrenorilor tai familia PREDA multa sanatate,felicitari ,V-am vazut in timpul antrenamentelor sinteti niste profesori deosebiti seriosi si eu cred ca meritati mult mai mult de la societatea romaneasca si ministerul sportului,Va doresc si mai multe campioane.
Postat 25 Iulie 2011, 18:13 de TRIFA
propunere
eu propun sa se antreneze la...rachitele! sau in vreun alt satuc dotat cu sala de sport!
Postat 25 Iulie 2011, 07:45 de dante
excelent
cat mai multe astfel de victorii.
Postat 24 Iulie 2011, 19:54 de gmt
Potential fantastic.
Foarte frumoasa performanta. Mult succes si cat mai multe medalii pt Romania, inclusiv la Olimpiada !
Postat 24 Iulie 2011, 19:29 de campion
Felicitari !
Succes incontinuare!
Postat 24 Iulie 2011, 19:16 de Tricolor
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON