URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 08 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Cred că mai toată lumea a auzit de concitadinul nostru George Haber, ajuns în Sillicon Valley, unde a făcut o frumoasă carieră în IT. De câte ori are ocazia, vine în țara natală și deapănă, cu mult umor și competență, experiențele fascinante acumulate într-o viață de om. Așa a făcut și săptămâna trecută, când la IQ Digital Oradea Summit, o manifestare de mare calitate, ne-a povestit despre planurile sale de viitor.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vinerea trecută, în dimineața când Administrația Fondului de Mediu a lansat sesiunea pentru depunerea cererilor în Programul Casa Verde, pentru finanțarea instalării de panouri fotovoltaice și, în premieră, și a dotării cu acumulatori, am simțit gustul frustrării. Nu al invidiei față de cei care le-au înregistrat în mai puțin de 2 minute (am prieteni care au reușit), ci al frustrării că n-am priceput unde am greșit...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, așa cum arătam săptămâna trecută, accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, în prealabil trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
14 Iulie 2017, 10:55

Ce se ascunde în spatele comentariilor răutăcioase de pe Internet?

Ce se ascunde în spatele comentariilor răutăcioase de pe Internet? foto generic
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

V-aţi întrebat vreodată de ce atât de multă lume lasă comentarii în ton negativ pe site-uri? De ce inflexiunile textului sunt ironice, sarcastice, de ce atât de mulţi oameni sunt critici din spatele unui pseudonim?

O echipă de cercetători din Australia a încercat să vadă ce se ascunde în spatele comentariilor răutăcioase de pe Internet şi a testat 415 bărbaţi şi femei cu vârste de peste 18 ani în căutarea comportamentului online şi a predispoziţiei spre virulenţă în scris. Cercetătorii au fost atenţi la două tipuri de empatie (afectivă şi cognitivă), precum şi asupra unor trăsături precum sadismul, psihopatia şi abilităţile sociale.

Empatia cognitivă face referire la abilitatea de a înţelege emoţiile altora. Cea afectivă face referire la abilitatea de a trăi, internaliza şi a răspunde acelor emoţii.

Cei predispuşi la a lăsa comentarii în ton negativ pe Internet au avut scoruri înalte în ceea ce priveşte empatia cognitivă şi psihopatia. Ultima a fost măsurată cu întrebări de genul "răzbunarea trebuie să fie imediată şi eficientă" sau "deşi unii oameni găsesc comentariile mele ca fiind jignitoare, eu cred că sunt amuzante". Nivelul înalt de empatie cognitivă îi face pe aceşti oameni capabili să recunoască ce anume ar deranja pe cineva, iar lipsa empatiei afective îi opreşte din a conştientiza şi internaliza efectele acţiunilor lor. Psihopatia este asociată cu căutarea senzaţiilor tari şi cu impulsivitatea.

Studiul mai afirmă că şi alte cercetări anterioare au relevat că acei comentatori care lasă texte virulente au nivelu înalte de psihopatie şi o lipsă de empatie afectivă. A lăsa un comentariu răutăcios pe Internet este uşor deoarece majoritatea utilizatorilor se ascund în spatele unui pseudonim, ceea ce le conferă o oarecare anonimitate. Din spatele acestei anonimităţi orice este posibil şi gradul de control asupra discuţiei este perceput ca fiind mai înalt decât într-o conversaţie verbală.

În viaţa de zi cu zi fiecare persoană adună frustrări: maşina nu are destulă benzină, vecinul porneşte bormaşina la ora 6 dimineaţa, iubita e rece de două săptămâni, la locul de muncă salariul este mic, iar colegii letargici. Nu e de mirare că unii oameni aleg mediul online drept ţeavă de eşapament a acestor frustrări. Internetul le conferă anonimitate în condiţiile în care, în viaţa reală, exprimarea liberă a acestor frustrări ar atrage după sine ostracizare socială. Mai mult, jucând rolul "răzbunătorului", comentatorul anonim simte că le plăteşte altora pentru necazurile din viaţa lui.

Anonimitatea online cuplată cu exprimarea virulentă a părerii este un produs al lipsei de temeri. Comentatorul online se simte în siguranţă, aşa că lasă să cadă barierele etice şi morale. În viaţa reală a fi critic, sarcastic ori a înjura denotă un comportament indezirabil din punct de vedere social, în vreme ce plăcerea de a încălca regulile este cu atât mai mare cu cât comentatorul se simte în siguranţă din spatele ecranului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
PCR transpartinic. Ep.: De ce adevărul supără atât de mult ”Sistemul” din România?
I. ”V-ați întrebat vreodată de ce atât de multă lume lasă comentarii în ton negativ pe site-uri? De ce inflexiunile textului sunt ironice, sarcastice, de ce atât de mulți oameni sunt critici din spatele unui pseudonim?” 1. Un răspuns valabil pentru România: ”Sărăcia este cea mai crudă formă de violență”-Mahatma Ghandi. 2. Nu ştiu dacă baiatu lui tata: Coloja jr. a auzit de Mahatma Ghandi, sau ştie care este gradul de sărăcie în rândul tinerilor din Australia, deci şi cel de manipulare al acestora. Dar a asimila ”ad literam” un studiu realizat integral în Australia, cu realitățile din România, miroase a manipulare, de tip bolşevic/macovist/ băsist şi a IQ cam mic. 3. În România avem politicieni model: Boureanu, respectiv ”corecţi şi imparţiali” gen: Vasilică, Gligor L., Pantea V., Varga I. În Australia câte personaje cu funcţii similare, bine bugetate, întâlnim? 4. Faptul că avem postaci pro-macovişti/băsişti (deci de tip bolşevic) ca: ”elev”, ”anticomunist”, este şi meritul unui sistem educaţional neconform, ca cel din ”Epoca portocalie”, sistem care a adus la catedră destule nulităţi profesionale si umane, pe criterii politice, de pungă, de sânge/neam, respectiv de …”nepoată”, dar şi rezultatul unor segregări "la ordin", ca: destrămarea de căsnicii, pe motive fabricate, pentru separarea copiilor de părintele responsabil, părinte care a deranjat ”Sistemul”, sau/si pentru deposedare de bunuri imobiliare. Vă pot explica mult mai bine foştii(?) activişti bolşevici: Pantea (Ferke) Felicia-Livia şi Uşvat Florian (ambii de pe bdul Dacia) & co. II. În loc de concluzii. 1. Nu îl întreb ce cheltuieli materiale a avut băiatu lui tata: Coloja jr. la intrarea în avocatură (Baroul Bihor). 2. De ce adevărul supără atât de mult ”Sistemul”, bine mafiotizat, din România? 3. De ce comentariile pertinente şi documentate deranjează ”Sistemul” sus menţionat, ”Sistem” care reacţionează prin organele şi slugile sale, ca pe vremea lui Stalin, respectiv Gherghe Gheorghiu-Dej şi prin metode ca: respectivul are ceva ”cu capu”.
Postat 24 Iulie 2017, 18:18 de stefan
.
foarte bun articolul. Frustrarile multor oameni se vad intradevar in natura comentariilor
Postat 15 Iulie 2017, 00:41 de David
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5425 RON
  • 1 EUR = 4.977 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON