URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Iulie 2023, 17:20

Ce schimbări au adus contestațiile după concursul de titularizare din Bihor 

Ce schimbări au adus contestațiile după concursul de titularizare din Bihor  ilustrație generică (sursa: Arthur Krijgsman / Pexels)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Inspectoratul Școlar Județean Bihor anunță miercuri că procentul de promovare la concursul de titularizare a crescut după rezolvarea contestațiilor, de la 86,58% la 88,16%.

De asemenea, numărul cadrelor didactice care au obținut note mai mari de 7, care le oferă statutul de titular, a crescut de la 590 la 624. Pe de altă parte, au fost și aproape 70 de concurenți cărora le-au scăzut notele după contestații. 

115 lucrări cu note mai mari

Prin comunicatul trimis miercuri, IȘJ Bihor amintește că, după proba scrisă a concursului de ocupare a posturilor sau catedrelor didactice din învățământul preuniversitar, în centrele de evaluare au fost trimise 1076 de lucrări, dintre care trei au fost anulate.

Pentru a putea deveni titulari pe post, candidații trebuiau să obțină minimum nota 7 la proba scrisă, iar pentru a deveni suplinitori era necesară nota 5. 

După evaluare, 929 de candidați, adică 86,58% au obținut note de promovare, adică peste 5. Șapte candidați au obținut nota 10, 583 candidați au obținut note între 7 și 9,99 (54,33%), 339 candidaţi au obținut note între 5 şi 6,99 (31,60%), 144 candidaţi au obţinut note sub 5 (13,42%).

În Bihor au fost depuse apoi 188 de contestații, iar în 181 de cazuri notele au fost modificate. 

„Notele au fost modificate astfel: pentru 66 de lucrări contestate notele inițiale au fost micșorate; pentru 115 lucrări contestate notele inițiale au crescut; pentru 7 lucrări contestate notele inițiale au rămas aceleași”, se arată în comunicatul trimis de IȘJ Bihor. 

Urmează repartizarea

Concret, după contestații, numărul candidaților cu note de 10 a rămas același, adică șapte. În schimb, numărul candidaților care au obținut note între 7 și 9,99 a crescut la 617 (57,51%), în timp ce 322 de candidați au obținut note între 5 și 6,99 (30 %). În fine, 127 de candidați au obținut note sub 5 (11,84%). 

Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean menționează că în Bihor au fost publicate 105 posturi sau catedre vacante pentru angajarea pe perioadă nedeterminată, adică posturi care ar putea fi ocupate de titulari. Dintre acestea, 94 sunt în mediul urban, iar 11 în mediul rural. 

De asemenea, au fost publicate 1345 posturi didactice/catedre/fracțiuni de catedră în vederea angajării pe perioadă determinată (660 urban, 685 rural), 339 fiind complete. 

„Repartizarea candidaţilor pe posturile didactice de predare vacante publicate pentru angajare pe perioadă nedeterminată, în ordinea descrescătoare a mediilor de repartizare, va fi realizată în ședințele publice de repartizare organizate de inspectoratele şcolare în zilele de 27 și 28 iulie”, se arată în comunicatul IȘJ Bihor. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON