URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Februarie 2021, 19:11

Ce construcţii vor putea fi ridicate în zonele montane ale Bihorului. Vezi ghidul pregătit de Consiliul Judeţean!

Ce construcţii vor putea fi ridicate în zonele montane ale Bihorului. Vezi ghidul pregătit de Consiliul Judeţean! (ilustraţie generică, sursa: bmigroup.com)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La o săptămână după ce preşedintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, a anunţat că specialiştii instituţiei pregătesc un regulament pentru construcţiile din zonele montane ale judeţului, pe site-ul acesteia a fost postat proiectul actului normativ care urmează să fie adoptat de aleşii bihorenilor.

Tradiţie şi specific local

Orice persoană interesată poate formula în scris propuneri, sugestii şi recomandări în termen de 10 zile pe adresa de e-mail registratura@cjbihor.ro sau la sediul din Parcul Traian nr 5.

Proiectul poate fi consultat pe site-ul instituţiei, la rubrica transparenţă decizională, precum şi la Direcţia Arhitect Şef a Consiliului Judeţean Bihor.

Ghidul de construire pentru zonele montane ale judeţului a fost propus pentru ca orice edificiu ridicat în aceste zone "să aibă un aspect unitar, care să respecte şi să prezerve tradiţia şi specificul local", se arată într-un comunicat dat publicităţii de CJ Bihor vineri.

Elemente naturale

Conceptul general al Ghidului va prelua elemente din construcţiile tradiţionale din România, precum şi din arhitectura montană europeană, cu accent pe pante de acoperiş lungi, elemente din lemn masiv la faţade şi interioare, zidării şi placări din piatră la nivelurile de intrare, iar în principiu se vor folosi materiale naturale, locale, adică piatră şi lemn.

Potrivit proiectului semnat de arhitectul Ioana Mirabela Filip, Ghidul poate fi aplicat de unităţile administrativ-teritoriale Aleşd, Nucet, Ştei, Vaşcău, Aştileu, Auşeu, Borod, Bratca, Budureasa, Bulz, Bunteşti, Căbeşti, Cărpinet, Câmpani, Criştioru de Jos, Curăţele, Dobreşti, Drăgăneşti, Finiş, Lazuri de Beiuş, Lunca, Măgeşti, Pietroasa, Pomezeu, Remetea, Rieni, Roşia, Şinteu, Şoimi, Şuncuiuş, Tărcaia, Ţeţchea, Vadu Crişului şi Vârciorog.

Proiectul este întemeiat pe Legea 350/2001 privind amenajarea teritoriului şi urbanismul, conform căreia consiliile judeţene coordonează activitatea de amenajare a teritoriului şi de urbanism la nivelul judeţului.

Cu spaţiu 

Conform regulamentului, nu se va mai permite ridicarea unor construcţii decât cu funcţiuni de locuire şi prestări de servicii, fiind excluse cele "poluatoare de orice fel", şi doar pe parcele de teren de minimum 1.000 metri pătraţi locuinţe, respectiv minimum 2.000 mp pentru pensiuni şi hoteluri, cu front stradal de cel puţin 25 metri şi un procent de ocupare a terenului de maximum 20%.

Formele clădirilor vor trebui proiectate aşa încât să ţină cont de funcţiunile şi gabaritele acestora şi nu trebuie să obtureze peisaje. Proiectul Ghidului reglementează inclusiv materialele, formele şi pantele acoperişurilor, lucarnelor, aerisirilor şi luminatoarele, cum trebuie să fie coşurile de fum, jgheaburile şi burlanele, terasele şi locurile pentru grătare, cum pot fi realizate uşile şi ferestrele, precum şi finisajele exterioare. De asemenea, Ghidul ar reglementa şi rânduirea străzilor şi parcajelor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Marcelo1989
La munte aprobate toți au peste 1000m2, nu vad problema
Postat 06 Februarie 2021, 21:35 de Sandu2100
* PNL
şi doar pe parcele de teren de minimum 1.000 metri pătraţi locuinţe, respectiv minimum 2.000 mp pentru pensiuni şi hoteluri, cu front stradal de cel puţin 25 metri şi un procent de ocupare a terenului de maximum 20%. Deci pot avea casa în Grigorescu pe 500 mp dar nu pot sa am la munte o cabana numai pe 1000mp?!?! A da și cu 25m front. O sa aprind lumânări în biserica pentru voi și familiile voastre de ticăloși corupți, peste tot aveți interese luav ar dracu.
Postat 06 Februarie 2021, 20:57 de Marcelo1989
"Specialiștii" lui Bolojan ...
... sunt niște amatori în materie care, în lipsa "calității" de bugetari, ar crăpa altfel de foame cu familiile lor cu tot, urmare "profesionalismului" dobândit și de care au dat dovadă până acum !?! Motivul e simplu ... sunt aceeași "specialiști" care au supervizat și până acum construcțiile montane ori de câmpie prin județ, de trei decenii încoace !?!
Postat 06 Februarie 2021, 12:46 de CrisDumi
Superb
De 30 de ani era cazul pt asa ceva.
Postat 05 Februarie 2021, 21:26 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON