URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
05 Februarie 2021, 19:11

Ce construcţii vor putea fi ridicate în zonele montane ale Bihorului. Vezi ghidul pregătit de Consiliul Judeţean!

Ce construcţii vor putea fi ridicate în zonele montane ale Bihorului. Vezi ghidul pregătit de Consiliul Judeţean! (ilustraţie generică, sursa: bmigroup.com)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La o săptămână după ce preşedintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, a anunţat că specialiştii instituţiei pregătesc un regulament pentru construcţiile din zonele montane ale judeţului, pe site-ul acesteia a fost postat proiectul actului normativ care urmează să fie adoptat de aleşii bihorenilor.

Tradiţie şi specific local

Orice persoană interesată poate formula în scris propuneri, sugestii şi recomandări în termen de 10 zile pe adresa de e-mail registratura@cjbihor.ro sau la sediul din Parcul Traian nr 5.

Proiectul poate fi consultat pe site-ul instituţiei, la rubrica transparenţă decizională, precum şi la Direcţia Arhitect Şef a Consiliului Judeţean Bihor.

Ghidul de construire pentru zonele montane ale judeţului a fost propus pentru ca orice edificiu ridicat în aceste zone "să aibă un aspect unitar, care să respecte şi să prezerve tradiţia şi specificul local", se arată într-un comunicat dat publicităţii de CJ Bihor vineri.

Elemente naturale

Conceptul general al Ghidului va prelua elemente din construcţiile tradiţionale din România, precum şi din arhitectura montană europeană, cu accent pe pante de acoperiş lungi, elemente din lemn masiv la faţade şi interioare, zidării şi placări din piatră la nivelurile de intrare, iar în principiu se vor folosi materiale naturale, locale, adică piatră şi lemn.

Potrivit proiectului semnat de arhitectul Ioana Mirabela Filip, Ghidul poate fi aplicat de unităţile administrativ-teritoriale Aleşd, Nucet, Ştei, Vaşcău, Aştileu, Auşeu, Borod, Bratca, Budureasa, Bulz, Bunteşti, Căbeşti, Cărpinet, Câmpani, Criştioru de Jos, Curăţele, Dobreşti, Drăgăneşti, Finiş, Lazuri de Beiuş, Lunca, Măgeşti, Pietroasa, Pomezeu, Remetea, Rieni, Roşia, Şinteu, Şoimi, Şuncuiuş, Tărcaia, Ţeţchea, Vadu Crişului şi Vârciorog.

Proiectul este întemeiat pe Legea 350/2001 privind amenajarea teritoriului şi urbanismul, conform căreia consiliile judeţene coordonează activitatea de amenajare a teritoriului şi de urbanism la nivelul judeţului.

Cu spaţiu 

Conform regulamentului, nu se va mai permite ridicarea unor construcţii decât cu funcţiuni de locuire şi prestări de servicii, fiind excluse cele "poluatoare de orice fel", şi doar pe parcele de teren de minimum 1.000 metri pătraţi locuinţe, respectiv minimum 2.000 mp pentru pensiuni şi hoteluri, cu front stradal de cel puţin 25 metri şi un procent de ocupare a terenului de maximum 20%.

Formele clădirilor vor trebui proiectate aşa încât să ţină cont de funcţiunile şi gabaritele acestora şi nu trebuie să obtureze peisaje. Proiectul Ghidului reglementează inclusiv materialele, formele şi pantele acoperişurilor, lucarnelor, aerisirilor şi luminatoarele, cum trebuie să fie coşurile de fum, jgheaburile şi burlanele, terasele şi locurile pentru grătare, cum pot fi realizate uşile şi ferestrele, precum şi finisajele exterioare. De asemenea, Ghidul ar reglementa şi rânduirea străzilor şi parcajelor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Marcelo1989
La munte aprobate toți au peste 1000m2, nu vad problema
Postat 06 Februarie 2021, 21:35 de Sandu2100
* PNL
şi doar pe parcele de teren de minimum 1.000 metri pătraţi locuinţe, respectiv minimum 2.000 mp pentru pensiuni şi hoteluri, cu front stradal de cel puţin 25 metri şi un procent de ocupare a terenului de maximum 20%. Deci pot avea casa în Grigorescu pe 500 mp dar nu pot sa am la munte o cabana numai pe 1000mp?!?! A da și cu 25m front. O sa aprind lumânări în biserica pentru voi și familiile voastre de ticăloși corupți, peste tot aveți interese luav ar dracu.
Postat 06 Februarie 2021, 20:57 de Marcelo1989
"Specialiștii" lui Bolojan ...
... sunt niște amatori în materie care, în lipsa "calității" de bugetari, ar crăpa altfel de foame cu familiile lor cu tot, urmare "profesionalismului" dobândit și de care au dat dovadă până acum !?! Motivul e simplu ... sunt aceeași "specialiști" care au supervizat și până acum construcțiile montane ori de câmpie prin județ, de trei decenii încoace !?!
Postat 06 Februarie 2021, 12:46 de CrisDumi
Superb
De 30 de ani era cazul pt asa ceva.
Postat 05 Februarie 2021, 21:26 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON