URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Ianuarie 2023, 17:42

Câte reclamații au trimis bihorenii ITM-ului anul trecut și ce i-a durut cel mai mult?

Câte reclamații au trimis bihorenii ITM-ului anul trecut și ce i-a durut cel mai mult? foto arhivă BIHOREANUL
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Peste 700 de petiții a înregistrat Inspectoratul Teritorial de Muncă Bihor în cursul anului trecut, din care o parte nici nu au fost luare în considerare fiindcă au fost anonime, oamenii acuzând cel mai adesea neplata drepturilor salariale și a concediilor medicale și de odihnă, dar și pentru că au fost obligați de patroni să lucreze „la negru”, peste program și pentru concedieri abuzive.

De altfel, pentru asemenea nereguli, inspectorii de muncă au stabilit anul trecut aproape 3.000 de sancțiuni, inclusiv amenzi de peste 5,7 milioane lei.  

Anonimele, la coș

În 2022, după cum arată raportul de activitate al instituției pe cele 12 luni precedente, ITM Bihor a primit 735 petiții, din care 64 au vizat toată categoria de probleme de muncă (sănătate și securitate, dar și relații de muncă), 584 având ca obiect exclusiv relațiile de muncă, iar 21 chestiuni de sănătate și securitate în muncă.

Din acest total, ITM a soluționat 700 de petiții, 35 fiind clasate, conform legii, întrucât autorii nu și-au declinat identitatea.

Potrivit raportului, cele mai frecvente aspecte sesizate în cele 700 reclamații au făcut referire la neplata drepturilor salariale și a concediilor medicale și de odihnă, neîncheierea contractului individual de muncă, neacordarea indemnizaţiei pentru concediul de odihnă neefectuat la plecarea din unitate, neîntocmirea actelor de modificare a clauzelor contractului individual de muncă, nerespectarea prevederilor legale cu privire la repausul săptămânal, la munca suplimentară, la sărbătorile legale, dar și la concedieri abuzive.

De asemenea, angajații au fost nemulțumiți de nerespectarea normelor de protecția muncii (condiţii improprii, neasigurarea echipamentelor individuale de protecţie, instruiri necorespunzătoare, raportarea și cercetarea accidentelor de muncă).

Mai mult avertismente

Raportul ITM Bihor pe 2022 mai arată, de altfel, că în cursul anului trecut „s-a pus accent pe combaterea fenomenului de muncă nedeclarată şi consolidarea culturii de prevenire a riscurilor de accidentare şi îmbolnăvire profesională”.

Inspectorii bihoreni au verificat 1.936 unități din domeniul public, mixt și privat, iar pentru nerespectarea obligațiilor în ce privește relațiile de muncă au aplicat nu mai puțin de 2.894 sancțiuni contravenționale, dintre care 2.440 au fost avertismente (84% din totalul sancțiunilor) și 454 amenzi (16%) în cuantum de 5,77 milioane lei. Majoritatea (185, în valoare totală de 4,25 milioane lei) au fost date pentru așa numita „muncă la negru”, nedeclarată, după ce au identificat 720 persoane care munceau în 182 unități fără acte legale.

De menționat că 19 amenzi au fost emise după ce în 67 unități inspectorii ITM au găsit 137 persoane care munceau peste programul fixat în contracte.

Pe de altă parte, pentru nerespectarea normelor de protecție a muncii, după efectuarea a 1.442 controale inspectorii au stabilit 1.847 sancțiuni, din care majoritatea (1.734, adică 94%) sub formă de avertismente și 113 amenzi însumând 482.000 lei.

Accidentați la datorie

Documentul ITM Bihor reflectă și situația accidentelor de muncă produse în cursul anului trecut, când au fost înregistrate 204 persoane accidentate în timpul serviciului sau în deplasarea la și de la locul de muncă, în 140 de evenimente. Dintre acestea, unul a fost un accident de muncă mortal, iar celelalte 139 s-au soldat cu incapacitatea temporară de muncă a angajaților.

Potrivit evidențelor instituției, domeniile de activitate în care au fost înregistrate cele mai multe accidente de muncă au fost transporturile rutiere de mărfuri  (21 persoane accidentate, 15% din total), colectarea deseurilor nepericuloase (9 accidentaţi, 6.42% din total) și fabricarea subansamblurilor electronice (8 accidentaţi, 5.71% din total), dar au fost înregistrate accidente de muncă inclusiv în administrația publică (4 accidentaţi, 2.85% din total).

După vârsta persoanelor accidentate, analiza a evidenţiat că cele mai predispuse la accidentări sunt persoanele între 50 şi 59 ani (27,86% din total, 39 persoane), iar cele care devin cel mai rar victime ale accidentelor de muncă sunt persoanele peste 60 de ani (1,43% din total, 2 persoane).

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON