URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 FEBRUARIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Studiu de caz. Centura Beiușului, în valoare de 270 milioane lei, bani buni, europeni, a fost scoasă la licitație acum 16 luni. În iunie 2022 licitația a fost contestată, iar după 7 luni justiția noastră a dat verdictul. Cum lucrarea e din fonduri europene și trebuie terminată la finele anului, hai să facem un calcul cât ne costă prostia umană...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
La fel ca în bancurile cu olteanul care, atunci când nu are ce face, se dezbracă și își păzește hainele, Compania Națională Poșta Română - firmă de stat care, spre deosebire de oltean, are însă multe de făcut ca să iasă din înapoiere - a intentat BIHOREANULUI un proces pentru o serie de articole publicate în primăvară.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Probele medicale ar putea fi trimise cu drona de la Spitalul Județean la laboratorul din Rogerius. Ce părere aveți despre inițiativă?

De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La finele anului trecut, Camera Deputaților, în calitatea de cameră decizională, a adoptat o propunere legislativă de modificare a legislației privind acordarea ajutorului public judiciar pentru cetățenii care nu își permit să susțină financiar un proces. Legea este trimisă Președintelui României pentru promulgare, urmând să intre în vigoare în viitorul apropiat. Pe cine ajută ea?
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Indigestia sau dispepsia sunt termeni des utilizaţi de către pacienţi pentru descrierea unor simptome digestive variate, cum sunt durerea abdominală superioară (pusă frecvent în legătură cu consumul unor alimente), pirozis ("arsurile" stomacului), eructaţii (râgâituri), flatulenţă (eliminarea de gaze), balonare sau intoleranţă la unele alimente.
20 Ianuarie 2023, 17:42

Câte reclamații au trimis bihorenii ITM-ului anul trecut și ce i-a durut cel mai mult?

Câte reclamații au trimis bihorenii ITM-ului anul trecut și ce i-a durut cel mai mult? foto arhivă BIHOREANUL
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Peste 700 de petiții a înregistrat Inspectoratul Teritorial de Muncă Bihor în cursul anului trecut, din care o parte nici nu au fost luare în considerare fiindcă au fost anonime, oamenii acuzând cel mai adesea neplata drepturilor salariale și a concediilor medicale și de odihnă, dar și pentru că au fost obligați de patroni să lucreze „la negru”, peste program și pentru concedieri abuzive.

De altfel, pentru asemenea nereguli, inspectorii de muncă au stabilit anul trecut aproape 3.000 de sancțiuni, inclusiv amenzi de peste 5,7 milioane lei.  

Anonimele, la coș

În 2022, după cum arată raportul de activitate al instituției pe cele 12 luni precedente, ITM Bihor a primit 735 petiții, din care 64 au vizat toată categoria de probleme de muncă (sănătate și securitate, dar și relații de muncă), 584 având ca obiect exclusiv relațiile de muncă, iar 21 chestiuni de sănătate și securitate în muncă.

Din acest total, ITM a soluționat 700 de petiții, 35 fiind clasate, conform legii, întrucât autorii nu și-au declinat identitatea.

Potrivit raportului, cele mai frecvente aspecte sesizate în cele 700 reclamații au făcut referire la neplata drepturilor salariale și a concediilor medicale și de odihnă, neîncheierea contractului individual de muncă, neacordarea indemnizaţiei pentru concediul de odihnă neefectuat la plecarea din unitate, neîntocmirea actelor de modificare a clauzelor contractului individual de muncă, nerespectarea prevederilor legale cu privire la repausul săptămânal, la munca suplimentară, la sărbătorile legale, dar și la concedieri abuzive.

De asemenea, angajații au fost nemulțumiți de nerespectarea normelor de protecția muncii (condiţii improprii, neasigurarea echipamentelor individuale de protecţie, instruiri necorespunzătoare, raportarea și cercetarea accidentelor de muncă).

Mai mult avertismente

Raportul ITM Bihor pe 2022 mai arată, de altfel, că în cursul anului trecut „s-a pus accent pe combaterea fenomenului de muncă nedeclarată şi consolidarea culturii de prevenire a riscurilor de accidentare şi îmbolnăvire profesională”.

Inspectorii bihoreni au verificat 1.936 unități din domeniul public, mixt și privat, iar pentru nerespectarea obligațiilor în ce privește relațiile de muncă au aplicat nu mai puțin de 2.894 sancțiuni contravenționale, dintre care 2.440 au fost avertismente (84% din totalul sancțiunilor) și 454 amenzi (16%) în cuantum de 5,77 milioane lei. Majoritatea (185, în valoare totală de 4,25 milioane lei) au fost date pentru așa numita „muncă la negru”, nedeclarată, după ce au identificat 720 persoane care munceau în 182 unități fără acte legale.

De menționat că 19 amenzi au fost emise după ce în 67 unități inspectorii ITM au găsit 137 persoane care munceau peste programul fixat în contracte.

Pe de altă parte, pentru nerespectarea normelor de protecție a muncii, după efectuarea a 1.442 controale inspectorii au stabilit 1.847 sancțiuni, din care majoritatea (1.734, adică 94%) sub formă de avertismente și 113 amenzi însumând 482.000 lei.

Accidentați la datorie

Documentul ITM Bihor reflectă și situația accidentelor de muncă produse în cursul anului trecut, când au fost înregistrate 204 persoane accidentate în timpul serviciului sau în deplasarea la și de la locul de muncă, în 140 de evenimente. Dintre acestea, unul a fost un accident de muncă mortal, iar celelalte 139 s-au soldat cu incapacitatea temporară de muncă a angajaților.

Potrivit evidențelor instituției, domeniile de activitate în care au fost înregistrate cele mai multe accidente de muncă au fost transporturile rutiere de mărfuri  (21 persoane accidentate, 15% din total), colectarea deseurilor nepericuloase (9 accidentaţi, 6.42% din total) și fabricarea subansamblurilor electronice (8 accidentaţi, 5.71% din total), dar au fost înregistrate accidente de muncă inclusiv în administrația publică (4 accidentaţi, 2.85% din total).

După vârsta persoanelor accidentate, analiza a evidenţiat că cele mai predispuse la accidentări sunt persoanele între 50 şi 59 ani (27,86% din total, 39 persoane), iar cele care devin cel mai rar victime ale accidentelor de muncă sunt persoanele peste 60 de ani (1,43% din total, 2 persoane).

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5152 RON
  • 1 EUR = 4.9148 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON