URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Ianuarie 2023, 19:00

Cât de educați sunt bihorenii față de media națională?

Cât de educați sunt bihorenii față de media națională? foto generic, arhiva BIHOREANUL
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Datele preliminare ale Recensământului Populației și Locuințelor încheiat anul trecut arată că, din punct de vedere al nivelului de instruire, populația Bihorului este ușor peste media națională.

Ceva mai instruiți

Concret, potrivit informațiilor făcute publice de către Direcția Județeană de Statistică Bihor, 43,8% din populația județului are un nivel mediu de pregătire (învățământ liceal, postliceal, profesional, complementar), media națională fiind de 43,5%. Din totalul bihorenilor cu educație medie, 52,5% sunt bărbați, iar 47,5% femei.

De asemenea, 39,5% dintre bihoreni au un nivel de pregătire scăzut (învățământ preșcolar, primar, gimnazial sau fără școală), media națională fiind de 40,5%. Din totalul bihorenilor cu educație precară sau deloc, 45,6% sunt bărbați, iar 54,4% sunt femei.

În ce privește ponderea persoanelor cu nivel de pregătire ridicat, în Bihor aceasta este de 16,6%, ușor peste media națională de 16%. Dintre bihorenii cu educație superioară, majoritatea, adică 54,8%, sunt de sex feminin, restul de 45,2% fiind bărbați.

Locul 9 la populația ocupată, 7 la șomeri

După statutul activității curente, dintre cei 551,3 mii bihoreni, 244,7 mii alcătuiesc așa numita populație activă, cu 233 mii persoane ocupate și respectiv 11,7 mii persoane șomere.

În cadrul populației inactive, de 306,6 mii persoane, 121,7 mii sunt pensionari (39,7%), iar 106,4 mii elevi și studenți (34,7%), diferența fiind reprezentată de persoane beneficiare de ajutoare sociale.

Din punct de vedere al populației ocupate, Bihorul ocupă locul 9 în țară (la egalitate, de exemplu, cu județul Constanța), iar după populația șomeră, locul 7 (la fel ca, de pildă, județul Sălaj).

Mai puțin „amatori” de căsătorii

Datele preliminare ale Recensământului oferă informații și despre structura populației rezidente pe stări civile.

Potrivit acestora, 251,2 mii de bihoreni din total sunt căsătoriți (49,2% bărbați și 50,8% femei, diferența pe sexe explicându-se prin mariaje cu persoane care nu fac parte din populația rezidentă a României). Media, la acest capitol al căsătoriilor, este de 45,6% din totalul populației județului Bihor, sub media națională de 47,9%.

Din totalul bihorenilor, 41,3% (227,8 mii persoane) au declarat că nu au fost niciodată căsătoriți (52,2% bărbați și 47,8% femei), media pe țară fiind la acest indicator de 2 români din 5 care au declarat că nu au fost niciodată căsătoriți.

Pe de altă parte, 7,7% din populația rezidentă a Bihorului s-a declarat ca având starea civilă de divorțat (42,6 mii persoane), iar 5,4% (29,7 mii) că sunt văduvi/e (4,9 mii, adică 16,7%, fiind bărbați, iar 24,8 mii, adică 83,3%, femei).

Informarea DJS Bihor: 

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Drop/sandu
Bine ca esti singurul inteligent
Postat 01 Februarie 2023, 05:42 de Petre93
Foarte bine sunt educati cei Primarie
In schim lipseste educatia la comentatorii de sub mine, se vede ce caca pe gura. Orice articol are ligatura cu primaria, nu are, da fac ei ::::)))
Postat 31 Ianuarie 2023, 21:28 de Sandu2100
Educație în Bihor!?
Ce glumă bună!La tot pasul vedem aroganță, tupeu, nesimțire și mândrie prostească.Asta înseamnă educație?Poate că...da!
Postat 31 Ianuarie 2023, 20:51 de Maikeltroll
Pt adi13
Ai dreptate cu nivelul de pregătire din primărie. Prima oară am auzit expresia "bezna minții" aici. Și nu am știut la ce se referă. Dar m-am lămurit după două -trei petiții. Din păcate nivelul de analfabetism și analfabetism funcțional e la un nivel destul de mare in societate.
Postat 31 Ianuarie 2023, 19:59 de Dinu29
Hahahahaha
Să fin serioși!!!! Nivelul de educație se măsoară după nivelul învățământului absolvit? După numărul de diplome? Credeam că după ce ai învățat și ce ți-a rămas în cap și ce ai reușit să faci cu ce ți-a rămas în cap!!!! O hârtie de absolvent undeva, de ceva, nu îți certifică nici competența, nici profesionalismul!!!! Și invers, un nivel de pregătire scăzut nu înseamnă că nu ești cinstit, onest și priceput la ceva! Chiar și la a face un business. Și degeaba ai diplome dacă și mentalitățile sunt de acum 15-20 ani și ești plin de prejudecăți!
Postat 31 Ianuarie 2023, 19:56 de Dinu29
foarte educati, buna gluma
Se vede in Primaria Oradea cat suntem de educati, va dati seama cum e in oras si in judet
Postat 31 Ianuarie 2023, 19:33 de adi13
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON