URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 31 MAI 2020
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Când văd cum mulţi dintre compatrioţii noştri pun botul la toate prostiile despre conspiraţii, am bănuiala că anumite televiziuni urmăresc cu orice preţ tâmpirea privitorilor. Nici nu trebuie să se străduiască prea tare pentru a-i băga pe bieţii oameni în ceaţă.
Zic şi eu
Adrian Cris
Protagonistul rândurilor ce urmează este, formal, purtător de cuvânt al Consiliului Judeţean Bihor, în fapt al preşedintelui Pásztor Sándor, şi se numeşte Simon Adrian. Înainte de 2016 a fost şef al clubului Pro Democraţia Oradea, calitate din care, ani în şir, n-a găsit nicio neregulă în campaniile electorale ale UDMR Bihor, dar şi "ideolog" al aşa-zisei Coaliţii pentru Rogerius.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Dacă am fi făcut orele de română prin internet, cel mai probabil că profesoara nu și-ar mai fi amintit de un elev obscur din a VI-a C. Aș fi rămas doar o adunătură de pixeli, un cadru minuscul în colțul din dreapta jos al ecranului, o fărâmă digitală pe care o uiți imediat ce închizi calculatorul sau tableta.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce anume v-a marcat cel mai mult în ultimele două luni ale stării de urgență?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Nu trebuie să poarte mască persoana care desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută, etc). Dincolo de faptul că nu se prevede ce înseamnă umiditate crescută sau temperatură ridicată, agentul trebuie să constate contravenția cu termometrul și barometrul? Mai mult, cum îl constată Agentul 007 pe „etc.”?!
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Majoritatea calculilor renali (aşa-zisele "pietre" ale rinichilor) sunt formate din săruri de calciu, magneziu, acid uric şi cistină. Calculii cu oxalat de calciu şi fosfat de calciu reprezintă împreună 75-85% din total. Litiaza calcică este mai frecventă la bărbaţi, în jurul vârstei de 30 de ani; de obicei, la cei cu un singur calcul vor exista în timp şi alţii, rata medie a apariţiei unei noi formaţiuni fiind de 2-3 ani; litiaza calcică este frecvent familială.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Poate v-aţi întrebat zilele acestea ce e cu isteria hârtiei de toaletă şi unii v-aţi mirat privind online clipuri cu oameni cărând baxuri întregi în braţe ori luptându-se pentru o rolă de hârtie de WC. Am fost curios să văd care e explicaţia psihologică a acestui comportament bizar şi de ce fix hârtia de toaletă e cea care preocupă mai mult masele. La urma urmei există lucruri mult mai importante decât ea în situaţii de criză...
24 Ianuarie 2020, 18:11

Caritas Eparhial şi-a premiat voluntarii pentru 2.348 de ore în serviciul aproapelui (FOTO)

Caritas Eparhial şi-a premiat voluntarii pentru 2.348 de ore în serviciul aproapelui (FOTO) Voluntarul anului 2019, alături de episcopul Virgil Bercea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Asociaţia Caritas Eparhial, înfiinţată în urmă cu 15 ani pe lângă Episcopia Greco-Catolică de Oradea, şi-a premiat, joi, cei mai activi şi dedicaţi voluntari din anul 2019. În total, cei 114 voluntari ai asociaţiei au prestat anul trecut nu mai puţin de 2.348 de ore în serviciul aproapelui.

La eveniment au participat, alături de voluntari şi invitaţii lor, Preasfinţia Sa Virgil Bercea - Episcop de Oradea, vicarul general Mihai Vătămănelu, vicarul episcopal cu preoţii Antoniu Chifor, deputatul Florica Cherecheş şi directorul DASO, Arina Moş. 

Au fost acordate 13 premii pentru implicarea în activităţi şi programe, premii speciale şi diplome aniversare coordonatorilor departamentului de voluntariat de-a lungul celor 15 ani de activitate, precum şi premiul "Voluntarul anului 2019".

"Maica Teresa de Calcutta a spus, - atunci când a fost lăudată pentru ceea ce face – este o picătură în ocean. Dar dacă această picătură nu ar fi, nu ar exista oceanul. Şi noi facem, câte ceva. Ştim că am dori să facem mai multe. Eu, câteodată mai merg pe la centrul Maria Rosa şi îi admir, mai ales pe tinerii din licee, care merg să servească sau să facă curăţenie după masa de prânz. Este mare lucru. Acolo îţi dai seama cam la ce oră ne aflăm: de ce el este pe stradă şi noi nu? Oare ce ar fi dacă am inversa rolurile? Oricum, ceea ce Caritas-ul face sau încearcă să facă este foarte valoros, pentru toţi, pentru cei care sunt mai săraci şi pentru noi - cei care îi mulţumim Domnului că nu avem nevoie de alte lucruri", le-a spus episcopul Bercea celor prezenţi. 

La rândul său, preotul Olimpiu Todorean, preşedintele Asociaţiei Caritas Eparhial, a spus că decernarea diplomelor "nu este decât un palid semn de recunoştinţă faţă de tot ceea ce faceţi voi de-a lungul anului pentru semenii voştri".

"Nu avem premii materiale valoroase să vă oferim pentru ceea ce faceţi, dar sunt sigur că nici nu aşteptaţi astfel de premii, pentru că ceea ce faceţi, ceea ce au făcut alţii înaintea voastră şi ceea ce veţi face în viitor primiţi alt fel de premii: premii spirituale, sufleteşti şi de mulţumire a faptului bine făcut", a mai spus preotul. 

În 2019, voluntarul anului a fost numit Nicu Vinter pentru "implicare, disponibilitate, diversitatea activităţilor în care s-a implicat, numărul de ore prestate şi calitatea serviciilor oferite". 

Evenimentul a fost presărat cu momente artistice susţinute între alţii de Cvartetul Dolce Quartet, Corul Enjoy Music (elevi ai claselor primare ale Liceului Greco-Catolic "Iuliu Maniu") şi Doru Todoruţ. 


Premiul CANTINA SOCIALĂ
Cantina socială este un serviciu social în cadrul căruia voluntarii, pe lângă servirea efectivă a beneficiarilor, interacţionează în mod direct cu aceştia. În anul 2019, 31 de voluntari au realizat 922 de ore de voluntariat la cantina socială.
Premiul s-a acordat voluntarului Ştefan Tomai.

Premiul COLECTA DE PAŞTI
La Colecta de alimente de Paşti din anul 2019 s-au implicat 27 de voluntari, care au desfăşurat 190 de ore de voluntariat, contribuind la strângerea de alimente şi donaţii în bani în valoare de aproape 15.000 lei pentru cei nevoiaşi.
Premiul s-a acordat voluntarului Andrei Horgoş.

Premiul COLECTA DE CRĂCIUN
La tradiţionala Colectă de alimente de Crăciun, în anul 2019 s-au implicat 35 de voluntari care au desfăşurat 256 de ore de voluntariat, contribuind la strângerea de alimente şi donaţii în bani în valoare de aproape 10.000 lei pentru ca cei 150 de beneficiari ai asociaţiei să poată primi masa caldă zilnică şi pe parcursul anului 2020.
Premiul s-a acordat voluntarului Paul Todorean.

Premiul VOLUNTARIAT CORPORATIST
Acest premiu îl oferim pentru încurajarea şi facilitarea angajaţilor de a se implica în activitatea Cantinei Sociale. În anul 2019, 2 firme, Celestica şi Lateral Oradea, s-au remarcat prin implicarea a 10 angajaţi, care au sprijinit pregătirea mesei în cadrul Cantinei Sociale în lunile septembrie, respectiv decembrie. Compania Celestica a asigurat de asemenea masa pentru beneficiari şi a organizat Campania Shoebox, prin intermediul căreia zeci de copii din Centrul after-school "Sf. Martin" din Ioaniş au primit cadouri cu ocazia Sărbătorilor de iarnă. Le mulţumim pentru bunăvoinţă!
Premiul s-a acordat companiilor Celestica şi Lateral Oradea.

Premiul SPRIJIN ADMINISTRATIV
Activitatea administrativă este foarte importantă în organizaţia noastră. Şi în anul 2019, 44 de voluntari au cumulat 243 de ore de voluntariat în activităţi administrative, care au inclus şi Campania 2% şi Cutia de Crăciun.
Premiul s-a acordat voluntarei Andrada Cazan.

Premiul PRIETENI PENTRU UN ZÂMBET
Anul 2019 a fost plin de schimbări pentru echipa Prieteni pentru un zâmbet, care numără în prezent peste 50 de voluntari clovni-doctori activi. 18 noi voluntari au finalizat cursul de clovni în luna martie şi s-au alăturat echipei. În ciuda întreruperii activităţii cu copiii internaţi la Spitalul Clinic Municipal "Dr. Gavril Curteanu", 33 de voluntari clovni au activat de-a lungul anului 2019, prin vizite la Centrul de Îngrijire de zi pentru copii, aflat în subordinea Direcţiei de Asistenţă Socială Oradea, la Centrul de zi pentru copii al Asociaţiei Down Oradea, şi prin participarea la diverse alte evenimente dedicate copiilor. În ultimul an, echipa a realizat 259 de ore de voluntariat, aducând zâmbete fără număr pe chipul celor mici!
Premiul s-a acordat voluntarei Lavinia Covaci.

Premiul CASA FRENŢIU
Anul 2019 a însemnat şi deschiderea posibilităţii pentru voluntari de a-i vizita pe rezidenţii Centrului Casa Frenţiu, inaugurat în anul 2018. Prin intermediul programului "Adoptă un bunic sau o bunică", 32 de voluntari "nepoţi adoptivi" au petrecut timp de calitate cu rezidenţii, i-au însoţit la plimbări, au jucat jocuri de societate, au cântat colinde, au împărtăşit experienţe şi poveşti de viaţă, acumulând în acest sens 130 de ore de voluntariat.
Premiul s-a acordat voluntarului Olimpiu Man.

Premiul pentru DISPONIBILITATE
Disponibilitatea înseamnă a fi prezent la nevoie. Când eşti anunţat cu o oră înainte şi faci tot posibilul să fii prezent. Apoi aduci cu tine şi prieteni...
Premiul s-a acordat voluntarului Şerban Baciu.

Premiul CEL MAI ACTIV VOLUNTAR
Cel mai activ voluntar este persoana care se implică în cele mai multe activităţi din dorinţa de a schimba ceva pentru comunitatea lui.
Premiul s-a acordat voluntarei Cristina Danciu.

Premiile SPECIALE
Premiul special îl oferim persoanelor care promovează asociaţia noastră în comunitate, prin chemarea la voluntariat şi prin propriul exemplu de conduită. De-a lungul anului 2019, am derulat activităţi de promovarea a voluntariatului şi acţiuni caritabile de colectare de alimente şi haine în instituţiile de învăţământ partenere. Aceste demersuri nu ar fi fost posibile fără o colaborare strânsă cu câteva doamne profesor dedicate, care au răspuns mereu apelului nostru la sprijin comunitar şi au asigurat informarea şi mobilizarea elevilor spre implicarea socială.
Premiul s-a acordat doamnelor profesor CARMEN CHIŞ, DANA MIHINCĂU, ILDIKO RAŢ, ADRIANA MICLĂUŞ, MARIANA TODOREAN şi FLORICA CREŢIU.

PREMIUL SPECIAL PRIMUL VOLUNTAR ÎNSCRIS
Dorim să îi recunoaştem public meritele primei voluntare înscrise, care s-a remarcat prin calitatea şi longevitatea sprijinului acordat.
Premiul s-a acordat voluntarei Crina Dobocan.

PREMIUL SPECIAL ULTIMUL VOLUNTAR ÎNSCRIS
Dorim să o felicităm pe ultima voluntară înscrisă în luna decembrie, care deja s-a făcut remarcată prin diversitatea activităţilor la care a luat parte şi dedicarea de care a dat dovadă!
Premiul s-a acordat voluntarei Katalin Kovacs.

PREMIUL SPECIAL TRAINERUL CLOVNILOR
În urmă cu 15 ani, 5 voluntari au fost iniţiaţi în arta de a fi clovn, participând la primul curs de pregătire de 6 săptămâni în Italia, în cadrul căruia au deprins tainele terapiei prin zâmbet. 15 ani mai târziu, unul dintre ei continuă să se implice ca voluntar trainer pentru noile generaţii de clovni, împărtăşindu-le din experienţa sa vastă.
Premiul s-a acordat voluntarului George Demian.

PREMIUL VOLUNTARUL ANULUI
Premiul ,,Voluntarul anului" este premiul oferit pentru: implicare, disponibilitate, diversitatea activităţilor în care s-a implicat, numărul de ore prestate şi calitatea serviciilor oferite. Toţi voluntarii activi din 2019 sunt nominalizaţi pentru acest premiu.
Premiul s-a acordat voluntarului Nicu Vinter.

DIPLOMĂ ANIVERSARĂ
S-a acordat pentru susţinerea activităţii voluntarilor în cadrul asociaţiei, în decursul celor 15 ani de activitate. Le mulţumim astfel colegilor noştri: Silviu Sana, Sofia Laza, Rita Szopos, Ana-Maria Lazăr, Iulia Iova, Bianca Gheţe, Traian Ostahie, Alexandra Crovasce, Cristina Todorean şi Ioana Tuţă. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.3983 RON
  • 1 EUR = 4.8421 RON
  • 1 HUF = 0.0139 RON