URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Mai 2020, 18:14

Care sunt zonele metropolitane din Bihor, în care se poate circula fără declaraţie pe proprie răspundere

Care sunt zonele metropolitane din Bihor, în care se poate circula fără declaraţie pe proprie răspundere Dacă ar fi să luăm în considerare noile reguli ale Guvernului, aproape tot județul Bihor este zonă metropolitană...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Instituţia Prefectului Bihor a adus, vineri, clarificări referitoare la zonele metropolitane din judeţul Bihor, în care locuitorii acestora pot să circule fără a completa o declaraţie pe proprie răspundere, bazându-se pe regulile trasate în perioada strării de alertă de către Ministerul Afacerilor Interne.

Clarificările au fost diseminate instituţiilor din ţară prin Comandantul Acţiunii, Centrelor Judeţene de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei.

"Sunt considerate zone metropolitane, în interiorul cărora nu este nevoie de prezentarea declaraţiei pe proprie răspundere pentru circulaţia cetăţenilor între localităţi, teritoriul administrativ al Bucureştiului şi al judeţului Ilfov, respectiv teritoriul administrativ al municipiilor din România şi o zonă de 30 de kilometri în jurul acestor municipii, dar nu mai mult de limita judeţului din care fac parte municipiile", subliniază autorităţile.

În completare, Instituţia Prefectului a publicat o hartă în care sunt evidenţiate cele 4 municipii din Bihor: Oradea, Salonta, Marghita şi Beiuş.

Drept urmare, persoanele care locuiesc într-o zonă de 30 de kilometri în jurul acestora se pot plimba liber în zona metropolitană de care aparţin.

Din punct de vedere legal, în Bihor este constituită o singură zonă metropolitană, Zona Metropolitană Oradea, care cuprinde următoarele unități administrativ teritoriale:

1. Municipiul Oradea
2. Comuna Biharia - sate aparţinătoare: Biharia şi Cauaceu
3. Comuna Borş - sate aparţinătoare: Borş, Sântion, Santăul Mare şi Santăul Mic.
4. Comuna Cetariu - sate aparţinătoare: Cetariu,Tăutelec, Şişterea şi Şuşturogiu
5. Comuna Girişu de Criş - sate aparţinătoare: Girişu de Criş şi Tărian
6. Comuna Ineu - sate aparţinătoare: Ineu, Botean şi Husasău de Criş
7. Comuna Nojorid - sate aparţinătoare: Nojorid, Şauaieu, Livada de Bihor, Leş, Apateu, Chişirid şi Păuşa
8. Comuna Oşorhei - sate aparţinătoare: Oşorhei, Alparea, Fughiu, Cheriu şi Felcheriu
9. Comuna Paleu - sate aparţinătoare: Paleu, Uileacu de Munte şi Săldăbagiu de Munte
10. Comuna Sânmartin - sate aparţinătoare: Sânmartin, Băile Felix, Băile 1 Mai, Cihei, Cordău, Rontău, Haieu şi Betfia
11. Comuna Sântandrei - sate aparţinătoare: Sântandrei şi Palota
12. Comuna Toboliu - sate aparţinătoare: Toboliu şi Cheresig

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
CrisDumi
Patrupedele din Birtin mâncă lături nu Purina.
Postat 23 Mai 2020, 21:18 de oradeaveche
În viziunea tembelismului liberal ... Covidul e teritorial-administrativ !?!
Îmi pare rău de locuitorii Birtinului care au patrupede pe lângă casă ... și nu pot merge la Aleșd, după mâncare pentru animale, decât cu declarație la purtător !?! Cei din Chișcău, spre exemplu, au scăpat de asta și bat Beiușul fără grija declarațiilor !?! Cam ce vă spune o atare situație ... în afară de faptul că la PNL e tare subțire IQ-ul decidenților ?!?
Postat 23 Mai 2020, 20:46 de CrisDumi
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON