URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Septembrie 2022, 12:18

Cantoane da, baraje ba! Câți bani a avut ABA Crișuri pentru propriul confort și câți pentru a repara și finaliza necesarele baraje?

Cantoane da, baraje ba! Câți bani a avut ABA Crișuri pentru propriul confort și câți pentru a repara și finaliza necesarele baraje? BARAJ MORT. Încă din anul 2015, ABA Crișuri a golit acumularea Leșu (foto), după constatarea unor fisuri, afirmând că va face reparații până în 2017, dar până în prezent nu s-au realizat, oficial, decât 20% dintre lucrări, din cauza lipsei finanțărilor. Acumularea trebuia să asigure jumătate din necesarul de apă al Oradiei... (Foto: Ovi D. Pop)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Administraţia Bazinală de Apă Crişuri are în acest an doar 1,5 milioane lei pentru a continua lucrările hidrotehnice la o singură acumulare din judeţ dintre cele trei unde lucrările de construcţii, respectiv de reparaţii, au fost abandonate chiar şi de peste un deceniu. 

În schimb, în ultimii 10 ani a cheltuit peste 15 milioane lei pentru a-şi moderniza 34 de cantoane, ba chiar şi pentru a mai construi încă unul, anul acesta.

Pentru baraje, de la bugetul de stat

Informaţiile au fost furnizate de ABA Crişuri în urma unei solicitări a BIHOREANULUI, făcute încă înaintea dezvăluirii că instituţia a construit, sub aparenţa unui canton oricum inutil, o adevărată pensiune pe malul lacului din Şişterea, loc favorit de pescuit şi agrement al directorului Pásztor Sándor.

Conform documentului ABA, acumularea de la Poiana (comuna Criştioru de Jos), a cărei construire a fost aprobată în 2011, este realizată în prezent în proporţie de numai 50%. "Anul acesta nu este asigurat buget de stat pentru continuarea lucrărilor, întrucât s-a impus reactualizarea studiului de fezabilitate, pentru care s-a alocat un buget de 200.000 lei", se arată în răspunsul semnat de directorul Pásztor.

În ce priveşte acumularea de la Corbeşti (comuna Ceica), a cărei construire a fost aprobată în 2012, dar la care lucrările au fost oprite în 2015, ABA Crişuri arată că "lucrările au fost realizate în procent de 70%", iar "anul acesta de la bugetul de stat s-au alocat 1,5 milioane lei pentru continuarea lucrărilor".

În fine, cu referire la acumularea de la Leşu (comuna Bulz), golită în 2015 pentru că barajul avea fisuri, "lucrările au fost realizate în procent de 20% din bugetul de stat, iar pentru continuarea acestora s-a propus şi s-a aprobat spre finanţare din PNRR, precum şi din fonduri de la Banca Mondială", a transmis ABA Crişuri.

Pentru cantoane, din bugetul propriu

Pe de altă parte, tot la solicitarea BIHOREANULUI, ABA Crişuri arată că din 2012 (anul când a preluat lacurile din Bihor din patrimoniul sucursalei locale a Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare) şi până în acest an, a cheltuit "din surse" proprii peste 15 milioane lei pentru "lucrări de reparaţii şi întreţinere la 34 de cantoane şi construirea unui canton", mai exact 15,087 milioane lei. 

ABA a ţinut să sublinieze că suma reprezintă numai 1% din bugetele de care a dispus în aceşti zece ani. Doar că, în lipsa investiţiilor hidrotehnice cu adevărat necesare, e uşor de presupus pe ce a mers grosul bugetelor - în principal pe plata sutelor de angajaţi care populează statele de plată ale instituţiei, recrutaţi pe criterii îndoielnice şi cu sarcini de lucru şi performanţe la fel de îndoielnice.

De asemenea, în aceeaşi perioadă instituţia a reabilitat alte patru cantoane cu fonduri europene nerambursabile, în valoare totală de 2,557 milioane lei. 

De dragul ştabilor

BIHOREANUL a dezvăluit recent că în ultimul an ABA Crişuri a construit un aşa-zis canton (foto jos) pe malul lacului Popii din Şişterea, unde în primăvara anului 2020, în plină pandemie, actualul director, pe atunci preşedinte al Consiliului Judeţean Bihor, era prins la pescuit, încălcând Ordonanţa Militară nr. 3.

De menţionat că realizarea cantonului a fost decisă în ciuda faptului că lacul a fost închiriat, de peste zece ani, unei firme aparţinând unui fost viceprimar UDMR al comunei Cetariu, contra sumei de 10.587,37 lei/an, iar lucrările au fost fragmentate astfel încât să poată fi acordate direct unei "firme de casă". 

Canton ABA Crișuri, Șișterea

În ultimii ani, BIHOREANUL a scris de mai multe ori, fără să fi stârnit curiozitatea procurorilor, despre felul în care ABA Crişuri risipeşte banii publici pentru a moderniza şi construi clădiri în loc să-i aloce pentru finalizarea ori repararea lucrărilor hidrotehnice cu rol de apărare împotriva inundaţiilor şi de stocare a apelor pentru perioade secetoase.

Un exemplu flagrant este construirea la Moneasa, în judeţul Arad, a unei vile "mascate" drept canton pentru supravegherea unei acumulări care, însă, nu s-a mai făcut, astfel că imobilul e folosit doar de ştabii din instituţie.

Un alt hogeac de lux a fost amenajat în Băile Felix, cu peste 4 milioane lei, un hotel, sub denumirea de "Centru regional de perfecţionare". Perfecţionare mai degrabă în chiolhanuri, căci în lucrări hidrotehnice, după cum se vede, nu se pune problema...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
ABA este dea mai coruptă instituție care se putea inventa.
Uitați-vă la cine o conduce și vă puteți lămuri. Este în același timp cea mai coezivă politic ... UDMR+PNL+PSD ca un tot unitar.
Postat 16 Septembrie 2022, 09:20 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON