URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 28 IUNIE 2022
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primarul Florin Birta are alt stil decât predecesorul său. Când s-au complicat lucrurile cu proiectul de ţepi de deasupra parcării de pe Independenţei, a scos la bătaie Facebook-ul, iar orădenii au avut ocazia să se răcorească. Acum iese din nou în faţa concetăţenilor cu propunerea de reamenajare a Corso-ului şi aşteaptă reacţiile lor.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Deşi practic meseria asta de trei decenii, azi, mâine, nu încetează să mă minuneze un fenomen permanent manifest în politica românească: modul în care se autodevorează coaliţiile de partide ajunse la guvernare, făcându-se cioburi înainte de-a apuca să furnizeze ceva substanţial naivilor de electori. A fost boala CDR-ului, a fost a USL-ului, este a guvernării de azi şi va fi, probabil, şi a celei de mâine...
Zic şi eu
Adrian Cris
Nu surparea dealului Ciuperca e marele eşec al primarului Bolojan, chiar dacă ani de zile a fost tema preferată a opoziţiei locale, subiect de hate pe Facebook şi sursă de meme. Eşecul a fost invalidarea referendumului pentru Oradea Mare, prin unificarea cu Sânmartin, boicotată de UDMR şi de PSD. Dacă alde Szabó Ödön a avut o motivaţie practică, teama că în Oradea Mare UDMR ar fi urmat să aibă mai puţini consilieri şi postul de viceprimar pierdut (ceea ce oricum s-a întâmplat), PSD-ul lui Ioan Mang şi-a făcut socoteala că-i musai să moară capra vecinului liberal. N-a câştigat nimic din asta, dar Oradea a pierdut. Ura!
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Primarul Florin Birta propune reabilitarea pietonalei Republicii, prin pavarea cu porfir și revenirea la modelul estetic cu cercuri, din perioada comunistă. Ce părere aveți?

De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 8 iunie, Curtea Constituțională a declarat neconstituțională, cu unanimitatea voturilor judecătorilor, o lege adoptată recent de Camera Deputaților prin care se prevedea, în esență, că neexecutarea în termen de 30 de zile a unei hotărâri prin care o amendă este înlocuită cu munca în folosul comunității constituie infracțiune.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În regiunea ţării noastre, înţepăturile de insecte dau rareori fenomene grave de intoxicaţie; ar fi nevoie de 500-1000 de înţepături de albine pentru a produce moartea. În regiunile tropicale, în America de Nord şi de Sud, în Africa şi Asia Centrală se întâlnesc păianjeni veninoşi ("văduva neagră") şi scorpioni, care sunt foarte periculoşi atât pentru oameni, cât şi pentru animalele domestice.
01 Iunie 2022, 08:00

Cantina „Pelican”: Firma unor apropiați ai clanului Maghiar vinde alcool în cantina Universității din Oradea (FOTO/VIDEO)

Cantina „Pelican”: Firma unor apropiați ai clanului Maghiar vinde alcool în cantina Universității din Oradea (FOTO/VIDEO) O BERE, VĂ ROG! După cum a experimentat şi BIHOREANUL, pe terasa cantinei studenţeşti, botezată Fresco Piatto, se poate comanda vin, bere sau un cocktail cu alcool, deşi legea şi regulile Universităţii interzic comercializarea lor în acest loc. Întrebat de ce încalcă regula, administratorul firmei, Şerban Pop, a pretins, senin, că nu ştia că în localul său se petrece asta. Greu de crezut, dat fiind că alcoolul se găseşte şi în meniu şi chiar e fiscalizat...

La Universitatea din Oradea, regulile par făcute pentru a fi încălcate. În ciuda interdicţiilor, firma care administrează cantina vinde alcool şi oferă sala de mese pentru evenimente private, interzicând accesul studenţilor.

Firma aparţine unor colaboratori ai Spitalului Pelican, care au preluat-o chiar de la fondatorii unităţii medicale: fraţii Adrian şi Doru Maghiar, plus ortopedul Ovidiu Cacuci. Tot ea livrează mâncarea pacienţilor de la Pelican, iar numărul de telefon declarat este de la birourile spitalului. Un "pui" de Pelican îşi face, deci, de cap în campus...

Afacere nerentabilă

În ultimii 8 ani, cantina studenţească a fost administrată de firma Select Catering, al cărei contract a expirat anul trecut, când Universitatea a scos-o din nou la licitaţie, pentru 4 ani. La primele două strigări, din iulie şi august, nu s-a prezentat nicio firmă.

Cunoscătorii spun că afacerea nu era rentabilă. "Chiria lunară de 1.900 euro este mare, iar ca să poţi să le vinzi studenţilor mâncare la 20 lei (n.r. preţul stabilit de Universitate pentru o masă), trebuie să faci profit din bar şi evenimente. Dar caietul de sarcini îţi interzice să vinzi alcool şi să ţii evenimente, iar în condiţiile astea nu faci bani", spune patronul unei firme de profil. "Dacă studentului nu-i poţi da o bere, se duce altundeva. În weekend, nimeni nu ar veni acolo, dar tu n-ai voie să organizezi un eveniment", spune un altul.

Din a treia încercare

Abia la a treia licitaţie, în septembrie 2021, Universitatea a avut un doritor: firma Casest Prest SRL, care are localul Fresco Piatto din Bulevardul Dacia şi contracte de catering cu mai multe şcoli şi grădiniţe din Oradea. De asemenea, este firma care asigură hrana pacienţilor din spitalul privat Pelican.

La primele două licitaţii, Casest Prest nici n-ar fi putut participa, deoarece Universitatea cerea o experienţă în domeniu de cel puţin 3 ani, pe care firma, autorizată în HoReCa din 2020, nu o avea. În schimb, la a treia licitaţie, pragul a coborât la 6 luni.

Pe 3 noiembrie, Fresco Piatto şi-a deschis porţile în campus, însă doar la parterul clădirii, care a fost împărţit în două zone: una mai restrânsă, la intrare, transformată în bar, restul încăperii fiind o sală de mese cu 90 de locuri. Sala de la etaj, unde fusese cantina, a rămas închisă.

Legături bolnăvicioase

Casest Prest SRL pare total conectată la spitalul Pelican, înfiinţat de fraţii Adrian şi Doru Maghiar (cel dintâi fiind acum decanul Facultăţii de Medicină, celălalt fost rector al Universităţii), împreună cu ortopedul Ovidiu Cacuci. În prezent, acţionarul majoritar al spitalului este reţeaua Medicover (Cacuci păstrând 10% din acţiuni, iar fraţii Maghiar, fiecare, câte 5%), dar cei trei fondatori sunt în continuare la conducerea lui.

Denumită anterior Tomoserv SRL şi cu activitate în asistenţă medicală, Casest Prest i-a avut ca acţionari, până în 2018, pe cei trei fondatori ai spitalului privat. Ulterior, aceştia i-au cooptat în afacere pe doi colegi din Pelican, Şerban Pop şi Dacian Staniş, cel din urmă fiind o vreme director de achiziţii al spitalului. În 2018, Cacuci, Pop şi Staniş au format şi echipa de implementare a unui proiect european din cadrul spitalului.

Ulterior, Cacuci şi fraţii Maghiar au ieşit din firmă, iar în 2020 Staniş şi Pop i-au schimbat numele în Casest Prest şi i-au stabilit noul profil, de alimentaţie publică. Ca detaliu, pe lângă faptul că livrează mâncare pacienţilor de la Pelican, ambii continuă să lucreze pentru unitatea sanitară.

Că firma Casest Prest se identifică cu Pelican se vede şi din faptul că la telefonul fix declarat răspund, de fapt, angajatele din birourile administrative ale spitalului. "Eu sunt destul de nouă aici, nu ştiu nimic despre această firmă, dar aţi sunat la birourile spitalului Pelican. Probabil este o greşeală", a explicat o angajată care a răspuns apelului BIHOREANULUI. În schimb, întrebată despre Staniş şi Pop, femeia a spus că nu i-a văzut la birou în ziua respectivă, confirmând deci, indirect, că spitalul le este locul de muncă.

Să curgă berile!

Felul în care Casest Prest administrează cantina Universităţii e interesant. BIHOREANUL a vizitat-o săptămâna trecută şi a aflat că etajul a devenit sală de petreceri, unde studenţii nici nu au acces, deasupra intrării fiindu-i inscripţionată, de altfel, utilizarea ca "sală de evenimente" (foto).

"Se închiriază doar pentru evenimente: nunţi, botezuri, petreceri", a explicat un angajat. Asta chiar dacă Universitatea a prevăzut că sala va putea fi indisponibilizată, cu aprobare, "numai pentru rezolvarea unor probleme şi pe perioade strict necesare: protocol, evenimente (şedinţe, activităţi studenţeşti etc.)". Aşadar, nu pentru chefuri...

Tot caietul de sarcini prevede că în cantină "se interzice desfacerea, comercializarea şi consumul băuturilor alcoolice", dar în bar şi pe terasă se vinde bere, vin şi tot felul de cocktailuri cu alcool, înşirate inclusiv în cartea de meniuri pe care clienţii o deschid scanând un cod QR de pe mese. De altfel, şi reporterul BIHOREANULUI a comandat o bere Becks, la preţul de 7 lei, notată ca atare pe bonul fiscal. Concluzia? Fresco Piatto încalcă regulile Universităţii, dar nu pare să înşele Fiscul...

Nu ştiu, nu cunosc

Constantin Bungău, rectorul Universității din OradeaObligaţiile contractuale sunt încălcate sub nasul şefilor Universităţii, dar rectorul Constantin Bungău (foto) se jură că n-a ştiut nici că la cantină se vinde alcool, nici că sala de la etaj este dedicată exclusiv evenimentelor, dispunând ca reclama acesteia să fie dată jos. "Nu are aprobarea noastră nici pentru evenimente, nici pentru alcool. Îi vom verifica şi, dacă este aşa, o să le desfacem contractul", a reacţionat rectorul. Interdicţia de a vinde alcool nu este impusă anume de Universitate, a explicat Bungău, ci de HG 128/1994, care interzice consumul de alcool în spaţiile de învăţământ, inclusiv în campusuri.

"Eu nu ştiu a cui e firma, ştiu doar că a câştigat licitaţia. Vă spun cu mâna pe suflet că la mine n-a venit nimeni să ceară favoritisme. Mai ştiu şi că studenţii şi colegii sunt mulţumiţi de mâncare", a mai spus rectorul.

Administrator cu tupeu

Pare greu de crezut că nimeni din conducerea Universităţii nu ştia că la cantină se încalcă regulile, mai plauzibil fiind că firma Casest Prest a participat la licitaţie mizând tocmai pe faptul că nu va trebui să respecte la virgulă caietul de sarcini.

Bineînţeles, administratorul Şerban Pop neagă vehement asta, ba chiar susţine, cu tupeu, că firma nu greşeşte cu nimic. "Avem alcool doar pentru livrări la domiciliu", a susţinut el, fără a putea explica de ce băuturile alcoolice se regăsesc, totuşi, în meniul de la mese.

Când reporterul i-a devoalat că a comandat bere cu alcool la masă, pe terasă, şi că are şi bonul doveditor, în loc să se arate preocupat de încălcarea contractului, Pop a încercat să deturneze discuţia: "Dvs. beţi în timpul serviciului?". Nici n-a sesizat că a comanda o bere nu e totuna cu a o consuma...

Nimeni nu ştie nimic

Cu acelaşi tupeu, administratorul a negat că studenţii nu au acces în sala de evenimente, afirmând că la etaj nu este o asemenea sală, ci tot cantină, care se deschide doar dacă se umple parterul. De ce scrie, atunci, la intrare "sală de evenimente"? "Aşa doar...", a răspuns Pop, cerând insistent o "altă întrebare", pe modelul ex-ministrului Florin Iordache.

Cât despre legăturile cu spitalul Pelican, administratorul a spus că sunt doar profesionale, el şi Staniş fiind "colaboratori externi" ai unităţii medicale, nu angajaţi direcţi.

Mai rămâne de văzut dacă Universitatea va înghiţi explicaţiile la mişto livrate de reprezentanţii Casest Prest sau, aşa cum a zis rectorul, contractul va fi reziliat, iar cantina va primi un administrator mai "fresco" şi mai curat...


PATRON TIMID
Maghiar, neştiutorul

Adrian Maghiar, decanul Facultății de Medicină și FarmacieManagerul spitalului Pelican, Ovidiu Cacuci, nu a răspuns apelurilor BIHOREANULUI, în schimb, decanul FMF, Adrian Maghiar (foto), a negat că ar avea vreo legătură cu Casest Prest, spunând că nici măcar nu ştie că aceasta este urmaşa Tomoserv ori că livrează mâncare la Pelican.

"Vă mulţumesc că mi-aţi satisfăcut o curiozitate. Eu nu mi-am permis să mă duc să întreb pe cineva ce afaceri are", a spus Maghiar. Ca şi cum n-ar fi fost îndreptăţit, ca patron la Pelican, să ştie că banii spitalului merg către doi colegi de-ai săi, în firma pe care chiar el le-a cedat-o!

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Legea-i lege nu-i tocmeala
Chiar daca nu vindeau firma, cu siguranta fratii Maghiar nu stateau in profiturile de la cantina lui "peste prajit" sau mai bine zis a lui Barney. Mita nu cred sa fi luat nimeni.
Postat 02 Iunie 2022, 09:21 de scarbit
Patetic
Este patetic modul în care mediatizați totul! Să se scrie în articol și cum studenții se îmbată prin cluburi și ajung în incinta căminelor în mâini:)))) nu berea de la incinta respectivă este problema???????? dacă vrem să bem, o putem face oriunde. Toți studenții avem +18, nu -18. Sunteți execrabili cum dintr-o problemă minoră, faceți una majoră:)))) se vede că ați trăit în lagăre pe parcursul anilor de studenție! Faptele dvs. spun asta!!!
Postat 02 Iunie 2022, 00:03 de User anonimizat
1br=2oua
Toata lumea stie : pentru adevaratii studenti 1bere=2 oua ! Hai noroc !
Postat 01 Iunie 2022, 15:05 de sssss
minunat !
Dragilor, asta este advertorial !!! chiar acum plec acolo sa bag vreo doua beri, ca nu locuiesc departe, si nu stiam ca pot sta la bere pe terasa lor Va multumesc!
Postat 01 Iunie 2022, 14:39 de BH22LEX
S-a interzis berea prin România și nu știm noi?
Dacă se vindea la bufet numai "Minunea Izvoarelor" era perfect, nu-i așa?
Postat 01 Iunie 2022, 09:48 de KP
Probleme grave astea....
Asta e problema orasului fratii Maghiar si berea dintr-un local...dar faptul ca orasul e plin de consumatori de droguri,distribuitori,prostituate...lucrari publice la preturi exorbitante, taxe si impozite marite an de an , abuzurile primariei , institutiile statului care intorc capul la adevaratele probleme ale orasului.... ce ziceti de asta... O zi minunată!
Postat 01 Iunie 2022, 09:36 de strada
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.673 RON
  • 1 EUR = 4.9459 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON