URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Mai 2023, 17:00

Campionatul bihorean al curățeniei s-a încheiat, dar concursul elevilor, EcoProvocarea, continuă (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Campionatul bihorean al curățeniei, competiția în care s-au înscris 74 de primării din județ, s-a încheiat marți, a anunțat Consiliul Județean Bihor, inițiator al acestei competiții.

Când se vor ști câștigătorii

Timp de o lună, în Bihor au avut loc 130 de campanii de igienizare, iar în perioada următoare se vor stabili orașele sau comunele câștigătoare, în funcție de cantitățile de deșeuri strânse și trimise la reciclare.

Mai precis, în stabilirea punctajului fiecărei unități administrativ-teritoriale, vor conta cantitatea de deșeuri reciclabile colectate în luna mai (de la locuințe, prin Sistemul de Management Integrat al deșeurilor, și din campaniile de igienizare) pe cap de locuitor și evoluția gradului de colectare separată a deșeurilor între media pe anul 2022 și media pe lunile martie, aprilie și mai 2023. Ponderea deșeurilor colectate în calcularea punctajului va fi de 30% pentru deșeurile din plastic sau metal, 15% pentru deșeurile de hârtie și carton, 15% sticlă, iar 40% din punctaj va fi calculat în funcție de evoluția gradului de colectare separată.

„Câștigătorii vor fi anunțați la mijlocul lunii iunie. Concursul are un fond de premiere de 1.080.000 lei. Vor fi acordate trei premii în fiecare zonă de operare (județul este împărțit în 6 zone mari), respectiv locul I – 100.000 lei, locul II – 50.000 lei și locul III – 30.000 lei. 10% din fiecare premiu este destinat fondului de premiere al elevilor care fac parte din EcoCluburile Bihor”, a reamintit CJ Bihor.

UAT-urile care s-au înscris în concurs sunt Săcueni, Cetariu, Aleșd, Ștei, Oșorhei, Beiuș, Vadu Crișului, Tărcaia, Mădăras, Lazuri de Beiuș, Curtuișeni, Bulz, Criștioru de Jos, Aușeu, Vașcău, Cherechiu, Abram, Șimian, Valea lui Mihai, Cociuba Mare, Sântandrei, Holod, Drăgeşti, Suplacu de Barcău, Săcădat, Nojorid, Avram Iancu, Bratca, Viișoara, Sălacea, Vârciorog, Drăgănești, Măgești, Marghita, Lăzăreni, Hidișelu de Sus, Buduslău, Răbăgani, Dobrești, Girișu de Criș, Cefa, Pomezeu, Ciumeghiu, Sâniob, Aștileu, Curățele, Boianu–Mare, Tarcea, Lugașu de Jos, Petreu, Balc, Roșiori, Șuncuiuș, Biharia, Chişlaz, Gepiu, Popești, Șinteu, Paleu, Spinuș, Olcea, Sălard, Tileagd, Ineu, Salonta, Tăuteu, Lunca, Șoimi, Borș, Tămășeu, Roșia, Buntești, Sânnicolau Român și Tinca.

„Întreaga comunitate s-a implicat și anul acesta în campanie: autorități, profesori și elevi, ONG-uri, Biserica și mediul privat. Cu toții au avut un singur scop: un Bihor mai curat!”, a mai transmis CJ Bihor.

Ștafeta reciclării

Pe de altă parte, chiar dacă s-a încheiat competiția destinată primăriilor, în campania „Luna curățeniei în județul Bihor” continuă concursul dedicat elevilor, EcoProvocarea.

Până pe 15 iunie, elevii înscriși în clasele I – XII la școlile din toate unitățile administrativ-teritoriale din județul Bihor, inclusiv Municipiul Oradea pot participa la ștafete ale reciclării, dovedind aptitudini sportive și cunoștințe despre colectarea separată a deșeurilor.

Dacă vor participa și la o acțiune de ecologizare și vor convinge trei adulți să își instaleze pe telefoanele mobile aplicația „Bihor curat”, recent lansată de Ecolect, copiii vor intra automat într-o tragere la sorți unde vor fi extrași 140 de câștigători a câte unui premiu în valoare de 500 de lei.

Campania „Luna curățeniei în Bihor” a ajuns anul acesta la a III-a ediție și este organizată de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (A.D.I.) Ecolect și Consiliul Județean Bihor, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Bihor, CSM Oradea, Direcția Silvică Bihor, Universitatea din Oradea, Asociația Pro-TimeR, AVE Bihor, RER VEST și Salubri.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON