URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 13 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Partida Romilor "Pro Europa" organizează un mare concert intitulat "Romi pentru România", vineri, 19 iulie, în Cetate. Vor fi prezenţi unii dintre cei mai celebri manelişti din România, precum Florin Salam şi Tzanca Uraganu, alături de alţi artişti din ţară. Vor fi standuri de alimentaţie publică de unde nu vor lipsi unele preparate tradiţionale: mâncarea la ceaun şi la proţap.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Nici n-am apucat să uităm bulibășeala alegerilor comasate din 9 iunie, locale și europarlamentare, cu acuze de furt și o impardonabilă întârziere în centralizarea și publicarea rezultatelor, că deja ne putem imagina ce se va întâmpla la alegerile de la finele anului, în legătură cu care tocmai s-a decis că vor fi intercalate: turul I al scrutinului prezidențial pe 24 noiembrie, urmat pe 1 decembrie de cel legislativ, pentru desemnarea viitorilor senatori și deputați, iar apoi, pe 8 decembrie, de turul II al alegerilor prezidențiale.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?
De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 28 iunie a.c. s-a publicat în Monitorul Oficial o nouă Ordonanță de Urgență care modifică din nou Codul Rutier și, din păcate, nu în bine. În războiul contra drogurilor și alcoolului la volan, guvernanții scot pe bandă monstruozități juridice care nu fac decât să lovească în cetățeanul onest și să aducă noi pete pe obrazul Statului. Ceea ce s-a făcut prin această Ordonanță depășește, însă, toate aberațiile anterioare și încalcă orice regulă de drept și de bun-simț juridic.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
14 Iulie 2013, 13:40

Călugării Premonstratens cer rejudecarea unui proces din 1937, ca să demonstreze că sunt proprietarii Băilor Felix

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Printr-o cerere înaintă Curţii Supreme, Ordinul călugăresc Premonstratens vrea să redeschidă un litigiu cu statul românesc care datează din 1937.

Potrivit Gândul, ordinul ce aparţine Vaticanului susţine că în 1936 a fost deposedat de 176 de hectare de teren şi de staţiunea Băile Felix printr-o banală corecţie a Cărţii Funciare, făcută de Onisifor Ghibu.

Rejudecare... istorică

Celebru în Oradea pentru că revendică şi clădirea Colegiului Colegiului Naţional Mihai Eminescu, Ordinul călugăresc romano-catolic Premonstratens pretinde, într-o cerere înaintată Înaltei Curţi, rejudecarea unui proces din 1937, prin care călugării vroiau să demonstreze că sunt proprietarii Băilor Felix şi care la acea vreme nu s-a mai judecat în recurs.

Reprezentanţii ordinului au depus la dosar mai multe documente întocmite de autorităţile româneşti, ca să demonstreze că sunt proprietarii staţiunii. Unul dintre ele arată că ordinul avea în proprietate 1939 de hectare, vie, o biserică, o mânăstire şi un liceu. "Patrimoniul ordinului este următorul: La Sânmartin, regiunea Crişana: 178 hectare teren arabil, o mânăstire, o biserică. La Hidişelul de Jos 616 hectare de pământ, la Hidişelul de Sus 242 hectare, la Tîrguşor 63 hectare arabil", se menţionează în documentul Arhivelor Naţionale, citat de Gândul.

Un alt document întocmit de autorităţile române în 1940 arată că Ordinul Premonstratens deţinea nici mai mult, nici mai puţin decât staţiunea balneară Băile Felix. "În comuna Sânmartin ordinul deţine: Biserică, Mânăstirea, clădiri de economie, moară de apă, Stabilimentul Băile Felix/5 edificii de hotel, 3 edificii de băi, locuinţele particulare [...] 126 hectare, etc", se arată în documentul din 1940.

Corecţia lui Onisifor Ghibu

Premonstranteşii arată că proprietăţile lor au fost confiscate în 1936 de către Onisifor Ghibu, care în acea perioadă era împuternicit special al Ministerului Educaţiei. "Pedagogul Onisifor Ghibu a decis în 1936 naţionalizare/exproprierea bunurilor Ordinului Premonstratens din România prin rectificarea Cărţii Funciare a comunei Sânmartin", se precizează în cererea depusă la Curtea Supremă de Ordinul Premonstratens.

Un referat oficial din 1940, întocmit de un avocat pentru Ministerul Sănătăţii, arată că în 1936 profesorul universitar Onisifor Ghibu a fost mandat de Ministerul Educaţiei să intre în posesia Băilor Felix. Astfel că Onisifor Ghibu a operat această modificare în Cartea Funciară. Decizia a fost apoi certificată prin încheierea Judecătoriei Oradea pe 22 august 1936.

În 1937, Onisifor Ghibu a intrat cu forţa pe proprietatea călugărilor. "Dl prof. Ghibu, în baza delegaţiei de mai sus şi cu ajutorul forţei publice (Comandantul Legiunii de Jandarmi) a intrat în Mânăstirea Ordinului Premonstratens din Oradea-Sânmartin, pe care a preluata cu toate anexele şi cu tot inventarul său inclusiv Băile Felix, expulzând pe cei doi călugări care erau în Mânăstire", se precizează în nota depusă la Ministerul Sănătăţii.

Proprietar sau administrator?

Ordinul călugăresc a contestat decizia Judecătoriei la Tribunalul Oradea care însă, pe 20 februarie 1937, a respins contestaţia. În motivarea instanţei din 1937 se precizează că a dispus deposedarea ordinului călugăresc pe baza unei decizii a Ministerului Cultelor care a anulat prin ordin personalitatea juridică a ordinului călugăresc. Judecătorii au mai reţinut că Ordinul Premonstratens nu a fost proprietarul Băilor Felix, ci doar un simplu administrator al proprietăţii.

În esenţă, judecătorii Tribunalului au stabilit că terenurile şi clădirile au fost proprietatea statului maghiar şi că, ulterior, succesorul acestor proprietăţi era statul român. "Văzând că, prin deciziunea Nr 220241 din 18.12.1936 al Ministerului Cultelor, publicat în Monitorul Oficial s-a anulat personalitatea juridică a acestui Ordin Călugăresc Premonstratens, care n-a fost nici în trecut proprietar tabular de drept al bunurilor deţinute de el, ci numai administrator delegat de către fondatorul care a fost regele maghiar, respectiv Statul maghiar, al căror succesor legal este statul român", se menţionează în sentinţa din 1937.

La decizia din februarie 1937, reprezentanţii ordinului călugăresc au făcut recurs la Înalta Curte de Casaţie, fiind constituit dosarul 804/1938. A fost contestată şi decizia prin care Ministerul a dispus anularea personalităţii juridice, dar a cerut şi anularea înscrisurilor din cartea funciară.

Verdictul, în septembrie

Recursul din acest dosar însă nu s-a mai judecat niciodată. În 1938, Ministerul Afacerilor Externe a cerut scoaterea de pe rolul instanţelor a acestor procese. Ministerul a motivat că aceste procese trebuie oprite pentru că între statul român şi Vatican exista în derulare o negociere. Această negociere însă nu s-a soldat cu despăgubirea sau reîmproprietărirea ordinului. Astfel că în 1938 completul II al Înaltei Curţi de Casaţie a dispus în baza adresei Ministerului Afacerilor Externe să scoată de pe rol procesul.

Ordinul vrea rejudecarea acestui proces acum, reverendul Feies Rudolf Anzelm, cel care conduce Ordinul Premonstratens astăzi, a deschis acţiunea juridică la Curtea Supremă în februarie 2012.

"Întrucât dosarul 804/1938 sau hotărârea nu mai pot fi refăcute prin urmare, potrivit art 584 alin 4 din Codul de Procedură Civilă, nu pot fi privaţi de dreptul subscrisului Ordin ca recurent, de a se adresa unei instanţe care să analizeze pe fond cererea noastră, o soluţie contrară violând dreptul ocrotit prin art 6 alin 1 din Convenţia pentru apărarea drepturilor omului, vă rog să admiteţi cererea noastră şi să dispuneţi rejudecarea cauzei", se arată în motivele invocate de ordin în faţa secţiei civile a Curţii Supreme. Instanţa a judecat câteva termene în acest dosar şi urmează să pronunţe o decizie în septembrie 2013.

Dacă instanţa decide rejudecarea dosarului, atunci acesta va deveni cel mai vechi dosar din România, având nu mai puţin de 75 de ani.

Acesta nu este, însă, primul proces prin care Ordinul Premonstratens pretinde proprietatea Băilor Felix, pretenţie exprimată imediat după Revoluţie. Pe considerentul că apele termale din Felix au fost "descoperite" de călugări încă de prin secolul XIII, iar Ordinul ar fi fost proprietarul terenurilor până la instalarea regimului comunist, premonstratenşii au revendicat întregul perimetru al Băilor. Apoi, pentru că absurdul era prea mare, doar pavilioanele din centrul staţiunii.

În final, juriştii SCT Felix au dovedit, într-un proces încheiat în urmă cu doi ani, că terenurile aparţineau oficial statului român în 1937, deci nu puteau fi nici confiscate de comunişti în 1945, nici revendicate de cineva după 1989.

Citeşte ce părere are Bihorel despre rasa călugărească ce vrea să pună mâna pe Băile Felix pe blogul www.bihorel.ro!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
Jaful statului roman
Nu va speriati, articolu nu vorbeste cum in samavolnicia sa, statul roman si a sa securitate, botezata fara noima, sri, a pus mana pe o parte din aceste terenuri. Asa ca nu va mirati daca niste encefalopati xenofobi ataca pe forumul de mai jos, ba pe unguri, ba pe fantomele de la opera. Dreptul de proprietate e sfant, numai niste securisti cretini, activi sau pensionati si niste senili de la romania mare abereaza pe aici. Da incet, incet, lucrurile intra in normal, cu sau fara voia unor idioti.
Postat 16 Iulie 2013, 10:13 de Coco
mizerococordianii
gozborri hoti din tata-n fiu..... pe astia nu-i mai satura Dumnezeu ?
Postat 16 Iulie 2013, 08:13 de mda
jaf ai alesilor
Imbecilitate crasa,retrocedarea in natura a proprietatilor dupa 50 de ani oricine gandeste poate realiza ca este o prostie. Nu sant oradean sant din Cluj,oras unde mai mult de 80% din centrul vechi este retrocedat diferitelor biserici in special celei romano-catolice si unitariene.Ma poate lamurii cineva aceste biserici inainte de nationalizare au fost cumva antrepenori de constructii?Biserica stramoseasca ortodoxa facea afaceri cu terenuri ,din moment ce revendica zeci de mii de hectare?N-am nimic cu biserica in esenta dar se dovedeste ca toata gloata numita cleruri indiferent de confesiuni sant niste bisnitari niste avizi de averi necuvenitein plus ortodocsii nu se multumesc cu falsurile prin care au obtinut retrocedarii necuvenite colosale,au pretentii la terenuri pe care sa le concesioneze pt constructii de biserici la fiecare colt de strada,biserici care sant intr-un vesnic santier,esential e terenul......
Postat 15 Iulie 2013, 22:35 de Raul
vai si ama cu POLITICA actuala, tot NEAM DE HOTI am ramas
cel mai GRAV pentru noi ca SOCIETATE CIVILIZATA cu o CREDINTA nula/falsa este ca majoritatea FURA si FURA si asta mananca, asa isi fac AVERE , de ce ? SUNTEM CETATENI EUROPENI nu TALHARI !!! CE ati vrea sa nu si ceara pamantul daca e a lor, sa l DONEZE ROMANIEI ? SUNT obligati sa faca asta, atunci nu suntem CIVILIZATI deloc ! ORICUM noi romanii suportam PROSTIA multora, sa te hranesti din ce FURI si FURI, e CUMPLIT !!! DEMONSTREAZA ca noi REGRESAM nu progresam, sunteti FERICITI asa, o sa dati socoteala lui D-zeu cu atat HOTIE , mor copii nevionavati din cauza lacomiei plina de cruzime, criminala ?
Postat 15 Iulie 2013, 12:09 de vsm
SA va dau la toti ceva TRIST credeti ca FINANTELE va ascunde mult averile voastre ?
IONEL tu esti un INSTIGATOR la EVAZIUNE ti ai hranita familia asa dar sunt TIRANI care iti va DISTRUGE tot sangekle tau, sa nu uiti asta HITLER a fost un TIRAN , tu esti un nenorocit de HOT cu copii copiilor tai care vor da salarii la salariati pentienciarelor, mai SA va dau la toti ceva TRIST credeti ca FINANTELE va ascunde mult averile voastre ? TIRANI vor face ROMANIA o tara civilizata si prospera, va puteti face ceva pe AVERI ca nu va raman vou, cu sangele o sa platiti 23 de ani de CRIMA si JAF, JAF , amin ! NE intoarcem la ISTORIE daca nu i UCIDEM noi prin LUPTA ne ucid ei, nu suntem IOBAGI sa le intretinem averea !NU sunt stapani sa ne fure pamantul cu VILE fara ROST !!
Postat 14 Iulie 2013, 23:00 de TIRANI vor face tara
mda
incredibil ce tupeu mezerabil au leprele mizerocordiane.
Postat 14 Iulie 2013, 21:37 de com
Minciunile se admit de instanţele româneşti pe "bandă rulantă" !?!
Clădirea Policlinicii de pe Republicii a avut acelaşi regim, cu nişte popi care administrau bunuri ale Statului de atunci, preluat de cel numit astăzi Statul Român. Cu toatea acestea, pe principiul clădirilor ce urmează regimul juridic al terenului aferent, acest imobil este astăzi privat bisericesc. Cu Felix se încearcă aceaşi manevră acum, pentru că acest Stat Român, cam handicapat în ultimii 22 de ani, nu a înţeles că trebuie impozitat "european" orice venit şi orice proprietate imobiliară, pentru a descuraja însuşirea sau furtul de către "biserici" a imobilelor deţinute de comunităţile locale.
Postat 14 Iulie 2013, 20:38 de Carp III
Falsificarea datelor de carte funciara se pedespseste
Iar in cazul oamenilor bisericii se aplica pedeapsa cea mai grea, adica la cazan trei vieti, doua ca membri PSD, unul la PNL si inca unul la PDL, iar restul pana la noua doar la UDMR.
Postat 14 Iulie 2013, 20:27 de Onisifor Ghibu
@fara GOLANI in ROMANIA si mai naspa si EVAZIONISTI !!!
statul e o lepra si tu un debil mintal...
Postat 14 Iulie 2013, 17:02 de clau
da bine zis fara golani ca tine-n romania
bag seama ca tu cel care comentezi esti o mare lepra a societatii romanesti si a statului de drept roman!!!!pentru cei ca tine a aparut hitler in germania si cu siguranta nu peste mult timp vor aparea acei hitleri si in romania si in restul tarilor sud europene care se simt supte de indivizi europeni si nunumai.nu peste mult timp va aparea un a 3-lea razboi mondial in care cred eu va instaura dreptatea si bunastarea oamenilor de rand
Postat 14 Iulie 2013, 15:15 de ionel
fara GOLANI in ROMANIA si mai naspa si EVAZIONISTI !!!
BINE fac ca la ce evaziune exista acolo si au recuperat investitile cei de acolo, STATUL este zau rau deficitar si sustine imbogatirea injusta a numitor GOLANI cu cetatenie Romana, felicitari celor ce isi revendica un drept de PROPIETATE, fara GOLANI in ROMANIA si mai naspa si EVAZIONISTI !!! STATUL distruge tot ce trebuie CLADIT, o ROMANIE infloritoare si mai IMPORTANT un popor sanatos in CREDINTA dar din contra instiga si instiga la HAOS legislativ, DEMISIA si vrem DEMOCRATIE ca si in AMERICA , nu mai platim taxe si impozite aiurea, STATUL sa si produca singur VENITURILE.
Postat 14 Iulie 2013, 14:05 de STATUL o LEPRA
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5873 RON
  • 1 EUR = 4.9749 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON